I onsdags var det Winemakers dinner på Grand Hotell i Helsingborg med viner
från Jean-Marc Brocard i Chablis. Egendomen och
vinerna presenterades av sonen Julien Brocard som numera är VD för företaget.
Familjen Brocards egendom
omfattar cirka 150 hektar mark. De strävar efter att vinerna skall
återspegla områdets jordmån. Således vinifieras alla olika jordlotter var och en för
sig. Vinerna har en ren och frisk men fruktig Chablisstil. Vinerna är oeakde då man
menar att ek det maskerar den äkta Chablisstilen, med sin rena, mineralbetonade
och friska syra.
Kvällen inleddes med
2011 Bourgogne Pinot Noir Rosé
Tonfiskcarpaccio
med citron och limevinegrette
2010 Bourgogne Blanc
Kimmeridgien
2010 Petit Chablis Domaine
Sainte Claire
Kräft
och hummerkrustad
2010 Chablis Domaine de la
Boisonneuse
2010 Chablis Domaine Sainte
Claire Vieilles Vignes
Fräserad
bergtunga med handskalade räkor, musselveloute och smörstekta primörer
2010 Chablis 1:er Cru Butteaux
2008 Chablis 1:r Cru Montmais
Tre
utvalda ostar från köket på surdegsbröd
2008 Chablis Grand Cru Les Clos
2002 Chablis Domaine Sainte
Claire Vielles Vignes Magnum
Julien berättade om området
Chablis, kvalitetssystem med Petit Chablis, Chablis, Premier Cru samt de sju Grand Cru
områdena. Han informerade om den speciella jordmånen Kimmeridgelera som är uppbyggd av oceaniskt sediment och rik på skal av bland annat ostron som ger Chardonnayvinerna sin speciella och distinkta karaktär.
Middagen avslutades i baren med att Julien fick prova Bacina Vinos Dolina Barrique. Juliens bedömning var att vinet var mycket lovande hade endast positivt att säga.
Nu är det snart sommar och då passar Chablis till många lätta, rätta rätter.
Middagen avslutades i baren med att Julien fick prova Bacina Vinos Dolina Barrique. Juliens bedömning var att vinet var mycket lovande hade endast positivt att säga.
Nu är det snart sommar och då passar Chablis till många lätta, rätta rätter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar