fredag 11 maj 2012

Winemakers dinner med Julian Brocard


I onsdags var det Winemakers dinner på Grand Hotell i Helsingborg med viner från Jean-Marc Brocard i Chablis. Egendomen och vinerna presenterades av sonen Julien Brocard som numera är VD för företaget.

Familjen Brocards egendom omfattar cirka 150 hektar mark. De strävar efter att vinerna skall återspegla områdets jordmån. Således vinifieras alla olika jordlotter var och en för sig. Vinerna har en ren och frisk men fruktig Chablisstil. Vinerna är oeakde då man menar att ek det maskerar den äkta Chablisstilen, med sin rena, mineralbetonade och friska syra.

Kvällen inleddes med
2011 Bourgogne Pinot Noir Rosé

Tonfiskcarpaccio med citron och limevinegrette
2010 Bourgogne Blanc Kimmeridgien
2010 Petit Chablis Domaine Sainte Claire

Kräft och hummerkrustad
2010 Chablis Domaine de la Boisonneuse
2010 Chablis Domaine Sainte Claire Vieilles Vignes

Fräserad bergtunga med handskalade räkor, musselveloute och smörstekta primörer
2010 Chablis 1:er Cru Butteaux
2008 Chablis 1:r Cru Montmais

Tre utvalda ostar från köket på surdegsbröd
2008 Chablis Grand Cru Les Clos
2002 Chablis Domaine Sainte Claire Vielles Vignes Magnum

Julien berättade om området Chablis, kvalitetssystem med Petit Chablis, Chablis, Premier Cru samt de sju Grand Cru områdena. Han informerade om den speciella jordmånen Kimmeridgelera som är uppbyggd av oceaniskt sediment och rik på skal av bland annat ostron som ger Chardonnayvinerna sin speciella och  distinkta karaktär.


Middagen avslutades i baren med att Julien fick prova Bacina Vinos Dolina Barrique.  Juliens bedömning var att vinet var mycket lovande hade endast positivt att säga.


Nu är det snart sommar och då passar Chablis till många lätta, rätta rätter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar