I torsdags var det stor galaföreställning på Grand Hotell i
Helsingborg. Ca 100 gäster mötte upp för att delta i och lyssna på presentationen
av vingårdsprojektet Bacina Vino www.bacinavino.se.
Kvällen inleddes med att vi hälsades välkomna av vinmålaren
Anders Karlsson. Därefter fortsatte Björn Mossberg från Sveriges ambassad i
Belgrad med att berätta om Serbien och Bacina Vinos insatser för byn Bacina och
deras bidrag till Serbiens utveckling av kvalitets viner.
Vinmålaren och ”estradören” Alek Milutinovic berättade sedan
på ett mycket fängslade sätt storyn om Bacina Vino.
Alek berättade också att, i konkurrens med många andra och större producenter, har Dolina Rosé fått bronsmedalj och Dolina Barrique 2009 fått silvermedalj på Belgrade Tourist and Wine fair. Fantastiskt.
På frågor om framtiden förklarade Alek att verksamheten
utvecklas successivt beroende på intresse, efterfrågan och
investeringsmöjligheter. Alla som känner sig hågade kan stödja projektet genom
att bli delägare genom att teckna B-aktier. (se hemsida)
Under tiden provades under guidning av undertecknad;
Dolina Rosé (Best.nr 70846)
Det är ju En tämligen ovanlig rosé med blandningen 50%
Merlot och 50% Cabernet Franc. Lite mörkare i färgen än många andra roséer.
Rosor i doften. I smaken röda bär lite jordgubbar med inslag av röda vinbär. Rosén är fyllig till sin karaktär. Vinet är inte enbart ett bersåvin utan
passar utmärkt till mat.
Dolina Barrique 2008 (Best. nr 72194)
Detta är Bacina Vinos första vin som kommit ut på marknaden.
Druvsammansättningen är Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 30% och Cabernet Franc
10%. Medel + mot hög syra. Inslag
av mörka bär. Svarta vinbär. Viss strävhet. Jag har smakat vinet vid flera
tillfällen. Vinet utvecklas hela tiden och blir bara bättre och bättre med tiden.
Kan säkert lagras några år till.
Dolina Barrique 2009 (Best. nr 70165)
Andra årets vin. Samma druvsammansättning som 2008. Mer
balanserat. Syran något mer dämpad. Druvtypiskt. Man känner inslaget av
Cabernet Sauvignon. Fruktigt med inslag av mörka bär, svarta vinbär, mullbär.
Trevlig och härlig eftersmak. Kan säkert lagras ytterligare några år.
Matvänligt vin som enligt min mening passar till grillat, charkuterier och
överhuvudtaget till kötträtter. Köp.
Dolina Barrique 2010
Världspremiär. Precis nytappat vin. Provexemplar. Är ännu
inte buteljerat. Sker säkerligen först tidig höst. Trots att vinet är ungt och än så länge lite knutet känner
man igen Dolina Barrique karaktären. Medel + till hög syra. Dofter och smaker
känns igen från tidigare årgångar. För att vara ett inte färdigt vin var det mycket lovande. Vi väntar.
Kvällen avslutades med en tvårätters meny som Grand Hotell
hade satt samman. Till maten serverades givetvis 2009:an.
Enda missen under kvällen var att vi hade gjort ett bildband med bl.a. HD-fotografen Göran Stenbergs vackra bilder. Bildbandet visar på interiörer samt utveckling av vingården. Just denna kväll var solen så stark över Helsingborg att när den strålade genom Grand Hotells stora fönster kunde vi endast skönja konturerna, lite synd. Men vad gör det när sommaren har kommit och solen lyser över vår vackra stad! Det betyder att försäljningen av Dolina rosé ökar!
I morgon blir det Köpenhamn och en spännande Masterclass med Neil Hadley MW om South Australia och dess viner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar