tisdag 14 februari 2012

Tyskland, Österrike men framförallt Sicilien


Förra tisdagens (7/2) tema var Tyskland och Österrike. Länder med lite annorlunda kvalitetsregler: Här är det druvornas sockerhalt som gäller. I Tyskland Oechsle-grader och i Österrike KMW.
Tyskland är ett vinland under stor förändring. De viktigaste tendenserna år;
·      Övergång från halvsöta till torra vitviner.
·      Riesling är den mest odlade druvan efter årtiondens dominans av  Müller-Thurgau.
·      Kraftig ökning av rött vin. Spärburgunder
Österrike med 2000-årig vinhistoria och Grüner Veltliners hemland. Österrike har numera världens strängaste vinlag samt en trend mot mer rött vin.
Provade viner:
Sattlerhof, Südsteiermark, Sauvignon Blanc ”Sernauberg” 2010.
F.X. Pichler, Grüner Veltliner Fedrespiel ”Loibner Frauenweingarten” 2010
Knebel, Riesling Spätlese, Blückstück Feinherb 2005
Reichsgraf von Kesselstat, Riesling Nieschen Trocken GG 2007
Markus Altenburger, Blaufränkisch 2007

Fredagen 10 februari var dagen för Sicily Tours Scandinavia. Touren hade tidigare landat i såväl Oslo som Stockholm. Nu var det dags för Köpenhamn och First Hotell Sankt Petri. Dagen började med att vår kursansvarige och Italienspecialisten Thomas Ilkaer informerade om Sicilien samt presenterade olika typer av viner från ön.
Sicilien är ett stort vinområde 120 000 ha. (att jämföras med Chile 111 000 ha, Sydafrika 105 000 ha och Nya Zealand 32 000 ha). Endast 3-4 % kvalitetsviner. 60-65% vitt vin. Thomas presenterade viner från 14 olika producenter och olika vintyper.
Druvorna var;
Vitt: Grillo, Carricante och Cataratto. Dessa presenterades som endruvsviner och blandningsviner.
Personligen har jag lite svårt för Grillo men Carricante och Cataratto var goda såväl ensamma som tillsammans. Friska och fräscha dofter med toner av citrus och päron. Hög syra. I mitt tycke lite åt Rieslinghållet. Lovande.
Rött: Perricone, Nero d'Avola och Nerello Mascalese.
Vi fick även smaka ett sött vin i form av en Passito di Noto 2008.
Därefter var det dags för en utsökt lunch. De italienska producenterna tyckte det var lite tråkigt med bara vatten som måltidsdryck. Strax dukades det fram såväl vitt som rött samt söta viner från Sicilien..
Nu var det tid för den stora producentprovningen. Ca 25 olika producenter lät oss smaka på deras viner allt från vita, röda till Marsala och Limone. De flesta saknade importörer i Norden och sökte därför lämpliga kontakter.
Vad jag förstår så är Sicilien ett av de mest trendiga vinområdena för tillfället. Speciellt vinerna från Etnas norra sida är mycket spännande. Jag har tidigare skrivit om Etna Rosso. Det var nu första gången jag fick möjligheten att smaka även ett i vitt vin från detta område. Det måste vara något speciellt med terroiren i området för vinerna såväl de röda som vita har en hög, tydlig och distinkt syra. De känns friska. De röda som är gjorda på druvan Nerello Mascalese har fina utvecklade tanniner. Kan säkert lagras länge.
De producenter som föll mig på läppen var
www.bagliodeifenicotteri.com (hemsidan under konstruktion)
Det var en fantastisk vinprovning. Tyvärr har jag aldrig varit på Sicilien men fick med mig en stor karta hem. Nu är det bara och drömma och planera. För dit måste jag åka. Framförallt till området kring Etna.
Nästa provning blir Kalifornien den 29/2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar