söndag 5 februari 2012

Två lördagar


Några lördagar har varit fyllda av vinprovning med Frankrike som tema. Först ut var den 28:e då Confrérie Saint-Etienne Delegation de Suede hade vinmässa i Helsingborg. De hade lyckats samla ett 50-tal utställare, producenter och importörer. Provningen började kl 13.00 på Hotell Marina Plaza. Tänk att det finns så många vinitresserade personer i Helsingborg med omnejd. Trängseln var stor, inte konstigt med så många både kända och okända producenter med många goda Alsaceviner. 
Man hade alltså lyckats få dit kända producenter som Weinbach, Trimbach, Leon Beyer etc.
En upplevelse att jämföra Riesling, Pinot Gris, Muscat, Gewürtztraminer, Pinot Blanc och Sylvaner från olika odlare. Tänk Gewürtztraminer var inte alls så sött och besvärlig som jag kommer ihåg från vår resa i Alsace för några år sedan. Ett mycket trevligt arrangemang.
Lördagen den 4 februari De Franske vindagarna i Köpenhamn. Politikens Hus på Rådhusplatsen är  lokalen för dagen. Mycket folk, många importörer visar upp sina godbitar.
Efter ett par timmars smakning, främst på rött hade vi gjort våra val. Ja, vi skippade Alsace och koncentrerade våra gommar på röd Bourgogne, Bordeaux, Beujoulais, Cotes de Rhone, mm, mm. Fem till sex viner föll oss främst av allt i smaken; en Rasteau,"Vieilles Vignes 2008"(Elitevin Aps), några Cotes du Roussillon Village, en Chateauneuf-du-Pape Tradition, "Domaine de la Janasse 2009"(Jydsk vin) och en mycket fin Bandol, från "Domaine Baguires 2007" (A Vinstouw Aps) samt en mycket god söting Cuvée Al Vi Real, Rivesaltes Ambré (Holte vinlager). Ja, inga dyra, men ack så goda.
Beställer vi? det är stor risk!
Kommande provningar är Sicily tours Scandinavia den 10/2 och Californien den 29/2. Återkommer med rapport.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar