onsdag 27 november 2024

Winemakers dinner med Allegrini


Vinprovningar, en trevlig sysselsättning men en winemakers dinner är i regel ett strå vassare. Att tillsammans med många vinintresserade personer få njuta god mat och härliga viner därtill är en fröjd. Den mörka hösten lämpar sig alldeles särskilt för dessa äventyr. För vår del var det ca ett år sedan vi var på restaurang Nabo på en mycket trevlig vinkväll och nu denna novemberkväll var det dags för Sillen och Makrillen att få visa sin kokkonst tillsammans med goda viner från Italien.

Så fredagen den 22/11 var det dags för denna show. The one and only Håkan Nilsson var kvällens ciceron. Våra goda vänner, Tomas och Agneta, hade kommit från Falkenberg för att, tillsammans med oss och ett hundratal andra, delta i arrangemanget. Kvällens tema var Marilisa Allegrini och hennes vingårdar i Toscana. Marilisas dotter Carlotta Mastella Allegrini representerade familjen och var kvällens huvudperson.

Enligt Håkan: ”Allegrini är utan tvekan ett av de tyngsta varumärkena i Veneto med odlingar i både Valpolicella och i Toscana. Giovanni Allegrini avled 1983 och de tre syskonen Walter, Franco och Marilisa tog över imperiet. 2003 avled även Walter och man hedrade honom med att uppkalla sitt prestigevin från Bolgheri på Cabernet Franc druvan till Dedicato á Walter. 2022 gick även Franco bort och hans tre söner tog över hans del i företaget. Men där gick någonting snett och Marilisa kom inte överens med brorsönerna. I Italien blåstes detta upp som en jätteskandal med en rejäl klyfta inom familjen. Det blev en uppdelning där Franco´s söner tog över samtliga odlingar i Veneto inklusive de ikoniska fälten La Poja och La Grola samt varumärket Allegrini. Marilisa i sin tur fick San Polo i Montalcino, Poggio Al Tesoro i Bolgheri samt slottet Palazzo della Torre i Valpolicella. ” 

Kvällen tog sin början genom att Carlotta presenterade familjen och vingårdarna. Vi försågs med det första vinet ; 

Poggio Tesoro i Bolgheri, Solosole 100% Vermentino. Vinet hade en friska med härliga inslag av citrus, persika och aprikos i såväl doft som smak. En god aperitif som passade perfekt till den utmärkta förrätten som bestod av grillad hummer med löjrom och syltad lök, så gott! 



Därefter bjöds vi på ett antal röda viner;





San Polo, Rosso di Montalcino 2020,
 100% Sangiovese. Vinet mognar i 12 månader på små slaviska ekfat. Det förädlas därefter i minst 4 månader på flaska innan den släpps ut på marknaden. Vinet hade en härlig rubinröd färg, aromer av moreller och körsbär, och ett inslag av vanilj. 
 

San Polo, Brunello di Montalcino 2018, 100% Sangiovese. Vinet ligger i 24 månader på stora slaviska och franska ekfat. Det lagras därefter i minst 6 månader på flaska innan de släpps ut på marknaden. Färgen var rubinröd med brunt inslag.  Här fanns toner av plommon och mogna körsbär och i munnen en tät och fyllig konsistens med en lång eftersmak och bra tanniner. Ett utmärkt vin. Dessa viner serverades till en lika utmärkt anka. Efter detta följde;



Poggio al Tesoro, Mediterra 2021 bestående av
 40% Syrah 30% Merlot och 30% Cabernet Sauvignon. Nu har vi kommit till Bolgheri igen och till internationella druvor. Vinet förädlas i 8 månader på barriques och därefter i minst 4 månader på flaska. Den rubinröda färgen hade violetta inslag. I doft och smak hittade vi björnbär, plommon och körsbär. 





Poggio al Tesoro, Sondraia 2018. En bekant för oss som haft turen att vinna ett par flaskor på vinlotteri. Vinet består av 65% Cabernet Sauvignon 25% Merlot 10% Cabernet Franc och är gårdens flaggskepp. Vinet ligger i 20 månader på franska ekbarriques (50 % nya, 50 % gamla) och i minst 9 månader på flaska. Det har en intensiv rubinröd färg. I doft och smak hittade vi  inslag av körsbär, plommon och djupa toner av svarta bär. Vinet hade bra struktur och balans och härliga tanniner, en Supertuscan, som verkligen kan rekommenderas. 



Poggio al Tesoro, Dedicato a Walter 2019, 100% Cabernet Franc. Detta vin  tillägnades Marilisas bror Walter Allegrini efter hans bortgång och det produceras än idag. Druvorna skördas i små lådor och efter noggrann sortering vinifieras dessa enligt traditionell metod. Vinet fortsätter sin förädling i 20 månader på nya franska ekbarriques och ligger sedan i minst 9 månader på flaska innan det bjuds ut på marknaden. Ett utmärkt vin med en härlig kraftigt smak. Kvällens höjdare men kanske i dyraste laget. Ca 1400:- . Dessa tre viner serverades till en hjort inte alls dumt. 


Kvällen avslutades med en utmärkt dessert på havtorn och choklad. Mätta och supernöjda promenerade vi hemåt och gladdes åt ett mycket bra arrangemang på Sillen & Makrillen. Tack Håkan, Carlotta och Sillen och Makrillen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar