Det hör inte till vanligheterna att på en och samma kväll kunna smaka vin från två länder i mellanöstern, Iran och Libanon. Va! får man odla vin i Iran, ja det gör man trots stränga regler men kvällens gäst på Munskänkarnas provning är från Iran men gör vinet i Sverige.
Vinmakaren heter Sharam Soltani och driver Drood Wine www.drood.se (Drood betyder skål på persiska) i den småländska orten Gemla strax utanför Växjö. Druvorna till vinet odlas i Iran och importeras frysta till Gemla. Vinproduktion är i princip förbjudet i detta mycket gamla vinland som sedan 7000 år tillbaka producerat viner.
De viner som vi testade var gjorda på druvor som vi aldrig tidigare hört talas om
Ariobarzanes 2023. Druva Lorkosh
Hafez The Poet 2022. Druva Lorkosh
The Unique Youtab 2022. Ett trevligt orange vin
The Merchant Irdabama 2023. Druva Samarghandi
Samtliga viner var fruktiga med hög och trevlig syra. Samtliga viner kostar runt 200 kr. Det var fantastiskt att få prova dessa Persiska viner från Gemla i Småland. Sharam tar gärna emot besök i Gemla där det finns möjlighet att få ett smakprov.
Efter Iran var det så dags för Libanon. Hit skulle vi åkt för ett antal år sedan men krig och kriser i landet har hindrat besöket. Det mest berömda vinet från vinlandet Libanon är Chateau Musar och kvällens provning var koncentrerad kring detta vinhus.
Libanon är ett av världens äldsta vinländer och sträcker sig tillbaka över 6000 år. Det mesta vinet görs i Bekaadalen på den östra sidan av Libanonbergen som löper parallellt med kusten. Jordmånen på de högt belägna vingårdarna (1000meter) utgörs av lera och kalksten. Frankrike haft stort inflytande över Libanon och därför odlas typiska franska druvor som Cabernet Sauvignon, Cinsault, Mourvedre och gröna druvor som Sauvignon Blanc, Viognier och Semillon.
Vilken fin provning vi bjöds in till, en vertikalprovning med 8 årgångar av Musar. Noteras bör att Chateau Musar marknadsför sig som naturvin. Årgångarna var 1995, 2004, 2007, 2008, 2010, 2011, 2017 och 2018. Chateau Musar är en blend av Cinsault, Carignan och Cabernet Sauvignon. Tyvärr hade 95-an tappat sin fräschör och var en aning unket i smaken. 07 och 08 var relativt milda med svamp i både doft och smak. "2004 var toppen, ska drickas nu när det står på sin topp, härligt vin. De nyare årgångarna kan ligga några år till så når de säkert samma charm som 2004.
Tack för en mycket lärorik och trevlig provning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar