onsdag 27 november 2024

Toppviner från Argentina


Vi har tidigare mest fokuserat på europeiska viner, men ser oss hela tiden om efter nya kunskaper för att utveckla vårt intresse vidare. När Munskänkarna bjöd in till en spännande provning av Argentinska toppviner hoppade vi på. Sydafrika och Nya Zeeland får nu sällskap av några axplock från den argentinska vinvärlden; 


Argentina har länge varit världens femte största största vinproducent men har tappat och är numera på sjunde plats. Exporten motsvarar endast ca 25% av landets produktion. I Argentina har det odlats vin sedan 1500-talet och en mängd inhemska druvor finns på programmet. Argentina är dock mest känt för sina Malbec-viner och för de mycket höglänta odlingslägena som kan sträcka sig upp till 3100 möh. Klimatet ger bra förutsättningar för att skördarna ska hålla jämn kvalitet och volym. De senaste 20-30 åren har landets odlare satsat mycket arbete på att höja kvaliteten på vinerna vilket gett goda resultat då landet nu har diverse världsberömda viner.

 

Från Frankrike kom Malbec-druvan på 1800-talet. Den visade sig trivas i den argentinska jorden och på de höga höjderna och den ses numera som den stora nationaldruvan. Malbec ger mörka, fruktiga, smakrika viner och alkoholstarka viner. Den mest odlade gröna druvan heter Torrontès men även tex Chardonnay odlas med mycket goda resultat. De mest kända vinområdena är nordliga Salta, stora Mendoza och sydliga Patagonien.

Kvällens viner

Vad smakade vi då på kvällens provning?  Jo, först till två viner från Chardonnaydruvan.

El Enemigo 2020 Mendoza. Ett typiskt chardonnayvin med mycket ek i smak och doft. 
Samt
Adrianna, White Bones 2019, Mendoza. Vinet har legat 12-16 månader på ekfat. En lite märklig doft av dansk salami, gurka och örter. Smak med inslag av salami, aprikos och paprika. En helt utmärkt men ovanlig Chardonnay med hög fin syra. Men priset ca 1000 kr 
flaskan!

White Bones
Sedan kom de röda;

Chacra Barda, 2018 från Patagonien. En Pinot Noir som till 65 %  legat på betongkärl och till 35% på ny fransk ek. En rätt typisk Pinot Noir med hallon, körsbär och lite stall i smak och doft. Kul med vin från Patagonien.

Achaval-Ferrer Quimera 2013. En blandning av fyra druvor där Malbec dominerar. Vinet har legat på små 160L ekfat i 12 månader. Ett angenämt vin till ett pris av ca 900 kr.

Gran Enemigo Gualtallary 2013. www.gualtallarywines.com. Vinet var en blandning av Cabernet Franc 85% och Malbec 15% och hade spenderat 15 månader på 100 år gamla ekfat. Två årgångar av vinet har fått 100 poäng av Robert Parker, 2013 och 2019. Bara poängen talar för sig själv ett helt underbart vin som framkallar tårar i ögonen och glädje i hjärtat. Kvällens absolut bästa vin till ca 1300 kr. 
Stora fienden


Nicolas Catena Zapata 2019. 100% Malbec. Vinet har legat på ekfat i 24 månader. Ett kraftigt vin med mycket blåbär och en aning choklad.

Vina Cobos 2011 från Mendoza. 100% Malbec som spenderat 18 månader på fransk ek till 60 % nya fat. Otroligt kraftigt vin med hög alkoholhalt och mycket svarta vinbär. Ett jättebra vin om man tycker om mycket fylliga och fruktiga viner och vill betala ca 1400 kr flaskan. 
 
Tack för en jätteintressant och spännande provning med test av fantastiska toppviner från Argentina. De gav mersmak. Nu lockar en resa till Sydamerika.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar