Sen vi kom tillbaka till Sverige i november 2022 har vi varit på en del mycket trevliga vinprovningar anordnade av Munskänkarna i Helsingborg. Främst är det sektionens blindprovningar som tilldragit sig vårt intresse. Det startade i november månad med en bubbelprovning. Vi skulle sätta druva, land och område. Vi doftade, smakade, gissade och diskuterade, det var svårt men mycket lärorikt och trevligt. I december var det dags igen och då både vita och röda viner – vi satte några fler men fortfarande svårt. Senast vi deltog var i januari då tolv viner från olika länder i Europa sattes framför oss.
Senast deltog vi i en s.k. medlemsprovning av viner från Montenegro.
Montenegro var för oss ett totalt okänt vinområde. Vi har inte smakat vinerna och tyvärr inte varit där som turister. Det var därför spännande att Munskänkarna i Helsingborgs arrangerade denna provning.
Vingårdarna ligger på ett ökenområde som är omgivet av berg och kullar. De främsta odlingarna ligger på terrasserade sluttningar som vetter sydväst mot Shkodërsjön. Klimatet präglas av sommartemperaturer upp emot 35-40 grader. Jordmånen är sandig med inslag av kalksten och runda stenar(galetter). Vinproduktionen är starkt präglad av den tidigare Jugoslaviska regimen med statligt ägda egendomar. Här finns bland annat världens största vinproducent, den gigantiska egendomen Plantaze som omfattar ca 2400 hektar. Företaget har ca 700 anställda och lär ha en produktionskapacitet om ca 33 miljoner liter!!!!
Den enskilt mest odlade druvan i Montenegro är den blå druvan Vranac som står för bortåt 70 % av den totala vinproduktionen. Namnet betyder starkt, svart eller den svarta hingsten. Det är en gammal druva som har medeltida belägg. Druvan odlas även i övriga länder på Balkan.
De flesta vinerna som vi provade kom från vingården Planeza, www.plantaze.com.
De vita vinerna; Krastac 2018, Chardonnay 2018, Jiyha 2019 var rätt så hyggliga och då framförallt Jiyha som var en blandning bestående av Pinot Blanc 35%, Sauvignon 35%, Chardonnay 30%. Samtliga hade hög syra och var mycket torra till sin karaktär.
Vi provade även två viner från producenten Milovic. Två Vranacviner Status 2016 och Status Barrique 2015, men ingen av dessa föll oss på läppen.
Sammanfattningsvis en mycket intressant och trevlig provning. Att testa nya länder och nya druvor är mycket lärorikt och för det mesta hittar man något som man gärna provar igen. Själva landet Montenegro verkar vara mycket vackert, åtminstone vid kusten, så vi bestämde oss redan på provningen för att göra ett besök här framöver.
Provning av viner från Juraområdet i Frankrike.
Vi anmälde oss direkt, lördagen den 3 mars, provning på Kronevin i Köpenhamn. Vi ska nämligen, i Munskänkarnas regi, arrangera en Jura-provning i Languedoc i april månad. Vi har varit i Jura flera gånger och redan för ca 20 år sedan var vi på den första provningen i Köpenhamn. Vi gillar Jura, Åsa mer än LarsPeter. Denna lördagseftermiddag bjöd Kronevin på sina nyförvärv från Jura. Det var totalt en avsmakning på 9 viner.
Vi startade med en Petillant Natur vid namn ”Ouf.” Producenten Les Bottes Rouges finns i Arbois. Vinet var trevligt i smaken men första doften stack till av lite ruttet äpple, men en frisk och lätt smak.
Efter detta följde tre olika Chardonnayviner, två från samma producent som ovan och ett från Valentin Morel i byn Poligny. Den som föll oss mest på läppen hette Leon. Efter detta följde en riktigt läcker Savagnin vid namn En Bois de Arnoux från 2019. Den ligger relativt högt i pris men den smakade friskt av gröna äpplen och grape.
Vi tackade Kronevin för en trevlig lördagseftermiddag och vandrade glada och nöjda ut i solskenet.
Tar vi med oss några lärdomar till den Juraprovning som följer i Frankrike. Trenden naturvinsbönder är mycket stark i Jura, det är hippa namn och crazy etiketter. Doften av ruttet äpple följer dock många av vinerna om de öppnas för sent. Rådet är öppna och kastrullera gärna de stilla vinerna i god tid då kommer dofterna och aromerna till sin rätt. Servera vinerna till goda ostar och/eller chark eller anrätta en god middag och välj Juravinet med omsorg, de kan vara besvärliga.
Vi provar Merlot
Häromkvällen bjöd Munskänkarna i Helsingborg in till en spännande provning – en Merlotsmakning från nästan hela världen. Visst har vi druckit Merlot men då mest i blandningar med andra druvor. Merlot finns ju i Languedoc men mest som blanddruva så vi var mycket taggade inför provningen.
Merlot ger medelfylliga viner med balanserade tanniner och för det mesta med en distinkt svartvinbärskaraktär. Även plommon, blåbär och en viss gräsighet är kännetecken för denna druva. Den utvecklar doft av ceder, kaffe, choklad och multna löv vid lagring. Druvan odlas i princip i hela världen.
Vi provade Merlot från Frankrike, Italien, USA, Australien, Kroatien, Libanon och Serbien.
Från Kroatien kom Roxanich Merlot 2007. Ett tegelfärgat naturvin som får mycket goda betyg från vinexperter men föll oss inte alls i smaken. Vi tyckte det kändes lite utgånget både i doft och smak.
Libanon, Wardy Merlot. 2016 Nr 75236 på Systembolaget. I doften svarta bär och frukter och en smak av örter, tobak och viol. Mycket torr i munnen.
Sydafrika (Elgin); Shannon 2014. Nr 76283 Tyvärr finns ofta en rökig/bränd doft och smak som tränger igenom i många röda viner från Sydafrika. Detta vin var inget undantag. Doft av lingon och vanilj och smak av blåbär.
Australien (South Australia) Claredon Hills Brookman Merlot 2018. Ett mycket smakrikt vin där röda bär som körsbär framträder men också en aning grönt i smaken. Inget snällt vin men väl värt ett köp.
USA (Napa Valley); Duckhorn 2013, Nr 74499. Ett vänligt vin med mjuka tanniner och en smak av bär, vanilj, kaffe och viol. Ett gott vin från USA.
Frankrike, (Pomerol) Chateau Séraphine, L `Innocence de Séraphine 2019. Nr 90506. En doft av mörka bär, smörkola och tobak. Ett vin som håller sig kvar i munnen men relativt snällt.
Italien (Toscana) Petrolo, Galatrona 2014, Ett vin med relativt mild doft men med en mycket generös smak av svarta vinbär och kaffe, ett toppenvin.
Barone Ricasoli (Toscana), Casalferro 2016, Nr 56367, en höjdare av mörka körsbär och björnbär, örter och läder. Ett mycket smakrikt vin fyllt av goda tanniner.
Efter denna fantastiskt trevliga provning gick vi hem och öppnade en Dolina, Merlot 2018 Barrique från våra vänners vingård i Serbien. Vi hade som aktieägare erbjudits en låda av vingårdens, nya Merlotvin, till ett förmånligt pris. Vinet höll hög kvalitet som var jämförbar med flera av provningens viner. Bra gjort Alexander med flera.
Detta får bli vinterns sista provning. Om 14 dagar åker vi till Frankrike och därifrån återkommer vi med många tips på goda viner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar