Vinocap 2023
Christer Christenson |
I år var det 14:e upplagan av vinsalongen Vinocap i småbåtshamnen i Cap d’Agde. Den hålls varje år under tre dagar med start på kristihimmelfärdsdagen och pågår från klockan 10 på fm till 20 på kvällen. Det är fler än 100 vinproducenter som presenterar sina produkter och ger tillfälle till provning och inköp.
Varje utställare har en enhetlig typ av partytält i en, två eller tre moduler. Det är vinkooperativ, domäner, oberoende vinmakare, negocianter och även några få producenter av lokala produkter som honung, ost och choklad mm som exponerar sina varor. De lokala vinkooperativen har ofta de större tälten.
Målsättningen är att utställarna skall få tillfälle att träffa kunder på ett rationellt sätt och vinintressenter att få chans att prova viner från främst närområdet i Languedoc.
Utställningsområdet är de flera hundra meter långa kajerna längs hamnen med vatten och massor av båtar på ena sidan och restauranger och småaffärer på andra sidan av ett stråk på ca 8-10 meter bredd. Det är väldigt populärt och besökarna är flera tusen per dag.
För att besöka salongen och få prova vinerna köper man ett avsmakningspass som innehåller ett vinprovarglas och 3 alternativt 5 biljetter. Meningen är att man skall ge en biljett till utställaren när man provar deras vin. Ofta ”glömmer” de bort att fråga efter biljetten då de gärna vill att man smakar och provar deras viner. Är det något vin man tycker om kan man köpa en flaska eller flera. Utställarna har också information om var de finns och var man kan köpa deras produkter i vanliga fall och hur man får deras nyhetsbrev mm.
Som svensk besökare är det ett väldigt annorlunda och trevligt sätt att möta olika vinproducenter och få deras syn på vad de eftersträvar med sina viner.
Jag har nu i många år haft glädjen av att besöka Vinocap och vinproducenterna och lärt känna deras viner.
Första året var helt översvallande och jag provade allt de hade att erbjuda både Vitt, Rött och Rose. Jag provade och klarade av att testa de första 15 - 20 producenternas viner. Även om jag spottade och hällde ut överskottet från mina provningar insåg jag snabbt att det här var en omöjlig uppgift att klara av alla. Jag har en förstående och vänlig hustru som ställt upp som chaufför vid de tillfällen jag och våra vinintresserade vänner besökt salongen men det blev ändå helt övermäktigt.
Andra året fick jag lägga om min strategi för att kunna kartlägga ett lite större utbud av vinerna i området. Jag bestämde mig då för att enbart pröva röda viner det året. Det innebar att jag klarade några fler producenter men långt ifrån alla utställare. Det dominerande utbudet viner var gjorda på Syrah, Grenach och Mourverde (GSM) men även Carignan, Cabernet Sauvignon och en del Merlot.
Tredje året fokuserade jag på vita torra viner. Då klarade jag mer än halva antalet utställare och fick en hygglig överblick över vad lokala producenter hade att erbjuda. Merparten var Chardonnay, Sauvignon Blanc, PicPoul men även någon torr Muscat.
Fjärde året gick jag in för att prova utbudet av roseviner. Det var väldigt populärt och omfattande det året för då var det ovanligt varmt väder. Utbudet varierade från ljust rosa till de lite mer mörka sorterna. De ljusare var mer efterfrågade och utbudet större än för de mörkare. Vinerna var företrädesvis gjorda på Syrah och Cinsault men även inslag av en del andra blåa druvor som Grenache.
Efter några år begränsade jag mitt urval av viner lite mer. Det var utomordentligt berikande att se vilket fantastiskt utbud av viner och inriktningar områdets vinmakare hade att erbjuda. Det har blivit fler och fler producenter som fokuserar på biologiska viner och på senare år även en ökad inriktning mot naturviner.
Ett år gick jag in för att testa viner gjorda på Carignan druvan. Det visade sig att den druvan hade tidigare stått för merparten av vin från Languedoc men den hade blivit utkonkurerad av andra mer populära druvor som Syrah, Grenache och Mouverde. Några vinbönder hade därför gått samman och skapat en förening för Carignan druvans bevarande och förädling. När jag kom och frågade efter viner gjorda på den druvan möttes jag ett oväntat positivt bemötande från dessa producenter. Jag blev erbjuden extra rabatt och information om deras satsningar på att förbättra carignanvinerans renome. Numer finns det ett ökat utbud av dessa viner och de har lyckats få en ökad efterfrågan på marknaden.
I år hade jag för avsikt att testa vilket utbud det fanns av viner gjorda på druvan Malbec. Detta mot bakgrund av att jag fått smaka på ett vin på denna druva från en vingård nära Beziers vilket jag tyckte var väldigt tilltalande. Dessvärre hittade jag ingen producent på Vinocap i år som hade ett vin gjort på den druvan. Jag är säker på att det kommer framöver då den är utsökt god till grillad mat och det finns bra förutsättningarför odling i området. Jag ser med spänning fram emot nästa års besök.
Marseillan
Våra favoriter blev Domain Croix Saint André belägen strax utanför Pezenas som vi kan att besöka under våra promenader och Vivarelle i Tourbes
Domaine Croix Saint André |
Andra favoriter blev Les Clos des Combals från St Jean De Fos och Domaine Lou Peirigas i Valros.
Vinocap 2023 avslutades för vår del på en trevlig restaurang med musslor och sås på roquefortost . Vi återkommer med våra upplevelser från vår vistelse i Pezenas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar