Några har varit i vännerna Lars och Ingrids ägo. Lars var vår champagneklubbs ordförande men tyvärr avled han våren 2022. Ingrid beslöt då att vinerna skulle provas tillsammans med övriga medlemmar i nämnda klubb. En har vi delat på en gemensam resa.
1990 |
Först ut är en Taittinger Comtes de Champagne 1990.
På en restaurang i Bordeaux fick vi möjlighet att smaka denna förträffliga champagne, en ren Chardonnay. Mjuk härlig bouquet med exotiska dofter. Smaken var krämig, mjuk och fin. En smakupplevelse för livet.
Näst på tur var Taittinger Comtes de Champagne 1994. Provades på 10 årsjubileet av vår klubb. En enastående skumpa.
Nyligen öppnades en flaska Tattinger Comtes de Champagne 1961. Den öppnades en mulen dag i november. Vi lät dessa ädla bubblor passera våra strupar tillsammans med ord och uttryck av välbehag. Det var ett fantasiskt vin som man troligtvis endast får smaka en gång i livet. Moussen hade visserligen avtagit men vinet var fortfarande fräscht och friskt i doften Lite oxiderat i smaken med toner av mandel och fikon.
Brayant et Fils |
Ytterligare en fantastisk champagne från 1923. Alltså ett vin som har nästan 100 år på nacken. Tänk det producerades 5 år efter första världskriget. Troligtvis den enda flaskan i världen, 50 cl. En häpnadsväckande tanke. Vinet hade helt tappat sin mousse och förvandlats till en mycket fin Palo Cortado, frisk och fräsch. Doften sitter fortfarande i näsan.
Det är en ynnest att få smaka dessa rariteter. De två senast nämnda har Inköpts på auktion i England. Tack Kära Ingrid!
Vännerna Jan och Kerstin Hassner fick i mitten på 1980-talet ”ärva” en del gamla viner. De hade, som tur var, väntat till de rätta tillfällena att öppna vinerna.
Först en Madeira, Bual från vinfirman Hendriques 1964. Ett underbart gott vin som trots åldern var friskt och gott med något brända toner i smaken. Ett fantasiskt vin. Tyvärr glömde vi att fotografera flaskan.
Året1863.
År 1863 pågår det amerikanska inbördeskriget för fullt och Nordstaterna besegrar sydstaterna i slaget vid Gettysburg. I Sverige brinner halva Varberg ner. Dåvarande kungen Karl XV undertecknar en ny svensk riksdagsordning. I Sverige blir ogift kvinna nu myndig vid 25 års ålder, utan föregående domstolsbeslut.
Detta år producerade en vinbonde på Madeira ett vin som vi också fått möjlighet att prova hos Jan och Kerstin. Odlaren hade gjort vinet på Malvasia-druvan eller Malmsey som han kallade den. Producenten till denna vintage hette Blandy.
Anfadern John Blandy kom till Madeira 1808 och blev förtjust i Madeiras vin. Familjen Blandy har producerat Madeira i 200 år.
När vi korkade upp flaskan var det helt tyst i rummet. Alla satt på helspänn! Korken var hel och oskadad. Vinet var granatfärgat, doften hade underbara honungs- och mandeltoner och smaken var komplex och helt underbar. Trots sin ålder kändes vinet friskt med kraftiga dofter av russin och honung. Eftersmaken var otroligt lång och intensiv. Vi sög sakta på vinet, smackade och vågade knappt andas. Det var så högtidligt och andäktigt att uppleva historiens vingslag i näsa och mun. De som en gång i tiden odlade och förädlade detta vin skulle ha varit med, för att nu 150 år senare, njuta sitt vin tillsammans med oss. Tack Jan och Kerstin för denna fantastiska vinupplevelse
Chateau Musar 1974
En dag för några år sedan ringde vår son Rasmus från Norge (Hemsedal) och berättade att han hade fått möjligheten att köpa ett par flaskor Chateau Musar årsmodell 1974, till ett mycket förmånligt pris (ca 800:- norska kronor). Normalt får man betala dubbelt. Vi som bara hade hört talas om vinet var inte sena att hoppa på erbjudandet!
Chateau Musar grundades 1930 av Gaston Hochar. Vingården ligger i Bekaadalen i Libanon. Vinet innehåller druvorna Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan. När vi senare samma år hälsade på i Norge fick vi tillfälle att bekanta oss med det förträffliga vinet. Färgen var tegelröd, inte så mörk som förväntat men trots detta djup. Doften var komplex och sammansatt med röd lite övermogen frukt, vinbär, torkade mörka bär, läder och stall. Vinet var relativt fylligt och smakrikt med fina tanniner och bra syra.
Tänk så mycket spänst i ett vin från 1974.
Våra vänner Inger och Börje har bytt sitt boende i Frankrike och huserar nu i Beziers. En kväll i oktober 2022 var vi bjudna på middag.Efter måltiden, med gott vin, placerades på bordet en Tokajer Aszu 6 Puttonyos, årsmodell 1972. Här hade vi framför oss en 50-åring som när vi öppnade den kunde stoltsera med en härlig syra, ojojoj vilket underbart vinminne fyllt av honung, apelsin och mandel. Tack Inger o Börje. (vi vet att ni har mer).
Tokajer 1972 |
För ett tiotal år sedan var vi i Cervina och åkte skidor. Här fanns en mycket exklusiv vinbutik med ett mycket stort och lockande skyltfönster. Här, i fönstret låg en flaska Saccicaia från 1984. Det visade sig att man kunde smaka de flesta uppskyltade vinerna så vi slog till med varsitt glas på ca 5-7 cl. Det var inte billigt med vi var överväldigade av smakerna och vi minns fortfarande hur vi reagerade.
I vårt vinskåp låg en flaska Rioja, Valoria från 1973. Vi har vid många tillfällen flyttat den, tagit ut den och stoppat in den igen men nu i förra veckan var det dags till en middag med rådjursbiffar.
Rioja från 1973 |
Vinet, en Tempranillo som är lagrad i 6 år på amerikanska fat. Därefter har den legat på ståltank en tid före buteljering. Vi trodde på mycket trä och vanilj men ack vad vi bedrog oss. Vinet var mycket fruktdrivet med smaker av mörk frukt och med god balans, angenämt. Trevligt att vi sparat denna 50-åring.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar