Valdemossa |
Mallorcas vingårdar frestade oss och givetvis även deras viner. Nedan ger vi lite fakta om vinet på Mallorca (källa Systembolaget).
Av de omkring 2 500 hektar som är i produktion hör cirka 400 hektar till Binissalem som är Spaniens första DO utanför fastlandet. Dessutom finns ett andra DO i området Pla i Llevant på 335 hektar. Mallorca VT är annars Vino de la Tierra (VT) som omfattar större delen av ön.
Precis som på Teneriffa vårdas odlingstraditionerna ömt. En sådan är att återgå till, och bevara, en beskärningsmetod av rankorna där stammen består av ett ”huvud” snarare än av grövre grenar. Syftet är att slippa konstbevattna. På ön har det också planterats naturliga barriärer i form av träd bland vinrankorna för att begränsa bladverket och öka druvkvalitén.
Druvsorter på Mallorca – de vanligaste
Den vanligaste druvan på Mallorca heter Manto nergo. Den ger aromatiska, ljusa rödviner med hög alkoholhalt som har en tendens att oxidera tidigt. För balansens skull blandas den därför ofta med en annan lokal druva, Callet, som också förekommer i field blends och roséviner. Den vanligaste gröna druvsorten heter Moll och ger neutrala vitviner.
På Mallorca odlas även spanska specialiteter som Macabeo, Malvasia, Monastrell och Tempranillo och givetvis även de vanligaste internationella sorterna.
Klimat
Mallorca har ett typiskt medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Ön är bergig och får därför varierande klimatförhållanden beroende på område. Vindarna kommer från nordväst, vilket gör regionerna i sydost i varmare och torrare. Det är också här majoriteten av vinodlingarna finns. Bergskedjan Serra de Tramuntana skyddar odlingarna då den blockerar både västliga och nordliga vindar.
Historia
Mallorca var tidigare platsen för kungarna i Aragónien som härskade över delar av norra Spanien, Katalonien, Neapel, Sicilien, Korsika samt södra Italien. På 1800-talet var ön berömd för sina söta malvasiaviner, som helt försvann när vingårdarna blev offer för vinlusen.
Traditionellt var Mallorcas rödviner ganska fylliga och smakrika med hög alkoholhalt – en stil som speglade vinsmaken i slutet av 1900-talet. I takt med att intresset för naturviner ökat på 2000-talet började intresset för lättare viner att öka. Mallorcas lokala druva callet är naturligt ljus i färgen och kan ge vin med relativt låg alkoholhalt, vilket en del producenter drar växlar på för att sätta öns viner på kartan.
När vi åkte ut till vingårdarna slogs vi av torkan och de mycket magra djuren (getter och får samt en och annan åsna och mula) som betade på bruna jordar utan gräs. Här märktes verkligen den extremt varma sommaren.
Vi besökte följande vingårdar på ön.
Bodega Ribas, www. bodegaribas.com
Gården startades 1711 och drivs nu av den 10:e generationen Ribas. Gården ligger i den lilla byn Consell och omfattar 49 ha. Här fick vi en mycket trevlig provning av guiden Fatima som bar fram utmärkta viner.
Vi blev särskilt förtjusta i vinet;
Sio negre som är gjort på druvorna 60% Mantonegro, 35% Syrah and 5% Gargollassa. Vinet har legat 12 månader på ek. Vi hittade mycket mörka bär, tom lite rök men en bra syra med fina tanniner. Kort sagt ett utmärkt vin som fick hänga med hem.
Macia Batle www.maciabatle.com
Här träffade vi den svenska kvinnan Camilla som presenterade gården och dess viner. Gården är en av de största på Mallorca och har ett mycket stort sortiment. Vi fick en utmärkt provning av 5 viner med tilltugg. Vi köpte på oss ett alldeles utmärkt rosévin som tyvärr var slutsålt, nästan! De hittade två flaskor till oss. Om ni kommer förbi 2023, passa på.
Bodegans Margalida Llompart Negre tyckte vi om. Vinet är en blandning av druvorna Manto Negro, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Vi inhandlade årgången 2014, ett fruktigt, mjukt och lättdrucket vin till god spansk mat.
Vi ska absolut inte förringa det vita vinet Xeremia Blanc 2021 på druvan Premsal blanc. Här hittar vi frisk smak av ananas och citrus, ett charmigt vin.
Tianna Negre www.tiannanegre.com. Denna moderna och relativt nya vingård blev vår speciella favorit. Gården omfattar totalt ca 55 ha. Förutom vin odlas även oliver för framställning av olja.
Vi bjöds på en fantastisk provning av Daniella, en holländska i förskingringen. Vinerna var utsökta. Provningen omfattade egentligen tre viner men snart hade Daniella hämtat gårdens samtliga viner till oss och vi blev så förtjusta i;
Véloblanc; ett vitt vin gjort på den röda druvan Manto negro. Nästan orange i färgen, härliga tropiska dofter, en frisk syra en lång fin eftersmak. Mycket angenämt.
Tianna Bocchoris. En blandning av druvorna Manto negro, Syrah, Merlot och Callet. Vinet har en intensiv och djupt röd färg med aromer av viol och mörka bär. Vinet är välbalanserat med en bra syra och mjuka goa tanniner. Ett mycket gott vin.
Dessa viner fick åka med hem liksom några flaskor av ett enklare vardagsvin. En alltigenom angenäm upplevelse.
Finca Biniagual, www.finca-biniagual.com i den lilla byn Biniagual med anor från morerna. Gården är flott med restaurang och ett påkostat provningsrum. Här åt vi några goda Tapas och smakade igenom gårdens sex olika viner. Vi försöker alltid vara positiva och ta fram den nyfikna gommen men här hittade vi ingenting som föll oss på läppen. Vi köpte dock en flaska av deras goda olivolja.
Vi blev överraskade av Mallorcas goda viner tillverkade av för oss spännande lokala druvor. Det gäller såväl de röda, vita som rosévinerna.
Givetvis höll vi oss till Mallorcanska viner under hela vår vistelse på ön. Det fanns ingen anledning till annat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar