tisdag 16 juli 2019

Sommartur till Frankrike i värsta hetta

Vi har återvänt till normaltemperatur både inom- och utomhus. Efter fjorton dagar i hetta har kropp och huvud återfått sin mer normala funktion. 

Myndigheterna hade varnat för extrem canicule(värmebölja). Den lät inte vänta på sig och fredagen den 28 juni var det som varmast. På terrassen uppmätte vi 46 grader i skuggan. Vi rörde oss sakta det var t.o.m så varmt att vårt nya trappräcke nästan brändes. En ny upplevelse var att eftermiddagsbrisen som normalt är svalkande nu brändes i huden. Det var t.o.m. så varmt att premiären för årets vinfestival blev inställd på grund av värmen. Efter några dagar normaliserades (36-38 grader) värmen men nu var huset jättevarmt varför vi investerade i en portabel aircondition. SKÖNT. Det var inte bara vi som behövde svalka, varuhuset Castorama var välfrekventerat av kunder som önskade köpa  olika typer av kylanläggningar.

Dagtid har vi tillbringat på områdets olika badstränder, ja främst i havet. Det räckte dock med högst två timmar om dagen. Medelhavet slog även det värmerekord, ja så varmt som det var dessa veckor har vi aldrig upplevt. Kvällstid ägnade vi åt fotbolls VM för damer. Underbart med de svenska framgångarna. Bronset var verkligen välförtjänt. Fantastiskt att såväl lagkapten i damlandslaget Carolina Seger som kaptenen i herrlandslaget Andreas Granqvist har gått i samma klass i Helsingborg.

Torsdagen den 4 juli var det dags för tre-dagars födelsedagsfest. Festen startade med restaurangbesök för samtliga ankomna gäster. Dag två vankades ett härligt Party Party på Domaine de Brescou. Här bjöds vi bla ostron och till detta härlig musik, ljummet kvällsväder och trevligt sällskap. Tredje dagen inleddes med marknad, lunch på restaurang och kvällsmusik med ostron på vingården. Vi tackar Rada och Arne för det trevliga kalaset.
Kalas på Brescou
Förrätt











På väg mot flyget hem stannade vi i Nice. I bergen ovan Cannes semestrade vår danska familj och vi passade på att titta in o hälsa på.
Nybadad Harry
Torgbad i Nice

 














Nice gamla stad är mycket angenäm att vandra runt i. Kvällen tillbringade vi på Restaurant La maison de Marie. Där provade vi viner från Bellet, denna AOP är Frankrikes näst minsta appelation, ca 50 ha totalt.


De vita vinerna tillverkade på druvan Rolle(Vermentino). Rosevinerna på druvan Braquet och till de röda vinerna använder de en för oss okänd druva, Folle noir. Denna druva finns endast i Bellet. Samtliga viner var spännande med fin karaktär och smak. Det blir med all sannolikhet mer smakning framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar