måndag 19 november 2018

Top Italian Wines, fredag den 16. november 2018 på Moltkes Palae i Köpenhamn.

Fredagen den 16 november, en solig morgon, lite kallt om näsan men på färd mot en provning att se fram emot.

Vi började vår dag på Masterclass med en resa till Alto Piemonte, det lilla området i norra Piemonte som idag består av 700 ha uppodlad vinmark. Vår reseledare för dagen var Thomas Ilkjaer. Thomas berättade om det idag, obetydliga området, området som hade sin storhetstid på 17-1800 talen. Det var innan vinlusen, krigen, frosten och den stora industrialiseringen. Numera har vinodlarna börjat hitta tillbaka hit, till de små jordplättarna omgivna av skog och buskar, här där Nebbiolon lever ut sin finess och elegans.
Alto Piemonte
Thoms Ilkjaer
Nebbiolo (Spanna) är Piemontes mest kända druva, kanske Italiens ädlaste, en vresig, svårodlad elegant druva. I doften dominerar körsbär, mogna jordgubbar, tjära, slånbär, björnbär, torkade örter, rosor och lakrits. I smaken hittar vi körsbär, plommon, slånbär, tjära svamp med mycket tanniner.
Här uppe i Alto Piemonte mognar druvorna sent. Jorden är mineralhaltig och vulkanisk med ett osedvanligt lågt PH-värde vilket påverkar druvorna. Blandsorterna är främst Vespolina, uva Rara och Croatina. Vinerna lagras oftast på äldre baricker.
De två mest kända områdena i Alto Piemonte är Gattinara och Ghemme, små, naggande goda och vackra vinområden.
Gattinarafick sin DOCG 1990. Kravet är att vinet ska innehålla 90 % Nebbiolo och ska lagras i minst 35 månader varav 24 på ekfat. Området är tämligen litet ca 80 ha.
Ghemme fick sin DOCG 1997. Kravet är minst 75 % Nebbiolo + Vespolina/Uva Rara. Vinet ska lagras 36 månader varav 20 månader på fat. Området består av ca 60 ha.
Thomas hade för dagen valt ut 10 viner från Alto Piemonte som för dagen avsmakades på denna Masterclass;
Colline Novaresi Bianco Lucia 2017 från gården Castaldi Francesca, ett torrt, friskt, fruktigt vin med doft och smak av gröna äpplen och lime. Lite beska i eftersmaken och en aning vått ylle i doften. Vinet består till 100% av druvan Erbaluce. Angenämt.
Colline Novaresi Nebbiolo Aurora 2017 från gården Ca'Nova, ett mycket torrt rosévin med stor jordgubbs- och smultronsmak. Tyvärr lite kemiskt i doften.
Colline Novaresi Rosso Sass Russ 2017från gården Podere Ai Valloni, ett lätt, tunt mycket torrt vin på 50 % Nebbiolo och 50 % Uva Rara. Även detta vin hade en viss kemisk doft och smak.
Coste della Sesia 2016från gården La Palazzina, ett vin med stor körsbärsdoft och smak, drar mot kirsebärsvin men helt utan sötma. Vinet består av 50 % Nebbiolo och 50% av de tre övriga blanddruvorna.
Gården Palazzina har ytterligare ett vin vid namn Bramaterra 2015 där Nebbiolodruvan dominerar. Ett vin där körsbär, plommon och jordgubbar dominerar i doften och smaken, ett torrt, flott vin som säkert kan få några år till och bara bli bättre.
Vi far sedan vidare till Gattinara och odlaren Antoniolo. Vi smakar först på Osso san Grato 2013 ett vin som har en djup, varm doft av de mörkare bären och en tät ljuvlig smak, ett härligt vin där Nebbiolon innehar 90 %.
Nästa vin benämns San Francesco 2013, en lite mjukare variant, samma varma doft men med mindre syra och tanniner i smaken.
Vin nummer 8, Fara 2013 från Castaldi Francesca, här hittar vi 70 % Nebbiolo och 30 % Vespolina. Vinet känns trots sina år lite grönt och omoget. Är ännu mycket tanninrikt och syrligt. Det märks att det kommer från ett nordligt klimat.
Vi kommer sedan tillbaka till Podere Ai Valloni och vinet Boca Vigna Cristiana 2010. Doften är den sedvanliga men det klarar flera år till. Vinet är relativt angenämt med en insmickrande doft men smaken behöver något år till. 
Dagens sista vin kommer från Ghemme och producenten Ca Nova. Vinet är från 2010 och här står Nebbiolon för det hela. Ett härligt vin som går utmärkt till anka och gås. Skulle kunna förväxlas med en Pinot Noir.
Vi tackade Thomas Ilkjaer för en härlig resa och fortsatte dagen bland det 30-tal producenter från Piemonte, Friuli, Emilia Romana, Toscana, Abruzzo, Molise, Puglia och Sicilien som var representerade.
Moltkes Palae
Vi fastnade för Luigi Giordanos  www.luigigiordano.ittre underbara Barbaresco. Här fanns djup, värme, tanniner och en härlig och god eftersmak.
Ca’Viola www.caviola.compresenterade bl.a en Langhe Nebbiolo 2016 som var full av frukt, sol och värme. Ett av dagens bästa viner.
Intressant var även naturvinsproducenten Vinica www.vinica.it från Molise.  Området är helt okänt för oss och ligger mitt i Italien. Vi testade Sangiovese Lame Del Sorbo 2016 och Tintilia Lame del Sorbo 2014 som var helt utan tillsatt svavel. Spännande fruktdrivna viner som lovar gott. Tintilia både doftade och smakade sparris med lakrits i eftersmaken, ett mycket ovanligt vin.
Som vanligt mycket givande Masterclass, denna gången längtar vi tillbaka till Piemonte och särskilt till dess norra delar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar