måndag 3 juli 2017

Öppen vinprovning på hotell Radison Blu i Helsingborg med svenska vingårdar, snarare skånskafredag den siste juni – - fredag den siste juni.En ovanlig händelse för Sverige, kanske, men den 30 juni var det vinprovning på hotell Radisson Blu  i Helsingborg, en provning öppen för alla, med enbart svenska vinproducenter. Biljetter köptes i baren, 20 kr per biljett och sen var det bara att trängas bland alla intresserade gäster.
Totalt var 7 vingårdar representerade men ett spännande urval av skånska entusiaster fanns med. Vi presenterar samtliga och urvalet av de viner vi smakade.

Flyinge vingård omfattar 2,5 ha och presenterade tre olika viner samtliga med namnet Pegasus, troligen  för närheten till hästavel? Samtliga viner gjorda uteslutande på druvan Solaris. Originalet har legat på begagnade ekfat, Stål enbart på ståltank och Fat på nya ekfat.
Vi smakade Fat som fått lagring på ekfat i 8 månader.  Vinet hade en doft av bivax och citron och en frisk smak av äppelkart, citron och möjligen lite gräs. Det var angenäm syra och friskhet men priset 295 kr för 50 cl är i överkant.

Klagshamns vingård grundad 2001 omfattar 1,8 ha. Även här odlas mestadels den vita druvan Solaris men även Rondo och Cabernet Cortis för rosévinet.
På provningen presenterades två vita vinet, ett fatlagrat vid namn Incognito och ett ståltanklagrat Terra Scania.
Vi smakade Inkognito som fått 7 månader på franska ekfat. Här var det mycket krusbär i doften. Krusbäret slog igenom även i smaken men här fanns även äpplen och päron och fin friskhet, syra och fruktighet. Priset var även här för högt 300 kr för 50 cl flaskan men ett angenämt vin.

Frillestads vingård är en liten odling på 0,1 ha ca 800 plantor. De odlar som enda gård i Sverige druvan Johanniter som är en korsning av Pinot Gris och Riesling. De säljer sitt vin på 0,5 l flaskor till en kostnad av 130 kr flaskan. Till sin rosé använder de Rondo och Bolero.
Vi blev nyfikna på Johanniter som hade en doft av mycket ung Riesling. Vinet var mycket friskt med hög syra och en aning kartigt i smaken. Rosén hade en utpräglad koladoft som även gick igenom i smaken. Spännande viner som behöver tid att utvecklas.

Södåkra vingård på Kullahalvön har ca 1000 plantor fördelade på Solaris och  Cabernet Cortis. De erbjuder tre olika viner, torrt vitt vin Caprice och halvtorrt vitt vin Barcarolle samt ett rosévin, Rosanna.
Vi provade Caprice som var mycket friskt och gick mot Sauvignon Blanc med nässlor, gräs och krusbär men också en hel del kattpiss i både doft och smak, inte så angenämt, kostar 143 kr för en halv liter.

Arilds vingård är den största av de sju som var på plats. Den omfattar hela 20 ha vilket är stort med svenska mått mätt. På provningen presenterades en ren Solaris 2014 lagrad på ståltank.
Denna Solaris släpps i dagarna på Systembolaget men då årgång 2016. Till hösten släpps även en fatlagrad Solaris.
Vi blev smått imponerade av både doft och smak i det vin som serverades. Doften av smöriga nässlor och honung var angenäm och i smaken tillkom en härlig smak av augustipäron. Priset rimligt 149 kr för en helflaska. Vill ni överraska med svenskt vin så rekommenderas detta.

Sandhammarens vingård nere vid Ystad består av ca 1700 stockar fördelade på Rondo, Solaris och Cabernet Cortis.
Vi testade deras Rosé gjort på Rondo och Cabernet Cortis. Vinet föll oss inte alls i smaken, både doftar och smakar kemisal. Vi testade även deras vita Solarisvin. I både doft och smak fanns för mycket armsvett, smaken var väldigt torr men saknade syra.

Gullyckevin en gård vid Bäckaskog i Kristianstadstrakten. Gården skiljde ut sig eftersom de producerar en hel del äppelvin, förutom traditionellt vitt vin.
Vi smakade naturligtvis både äppelvin och vin gjort på Solaris. Vi måste säga att äppelmust eller cider är absolut att föredra om man ska ha en äppeldryck och det halvtorra vita vinet Oscar var inget som föll oss i smaken, fruktigt men saknade syra.

Sammanfattningsvis en mycket trevlig tillställning. Hade varit kul med större antal producenter men någonstans ska man börja. De svenska vinerna har utvecklats sedan vi provade dem för första gången vilket säkert är ca 10 år sedan. Prisnivån är fortfarande för hög, det finns så många andra goda vita viner runt 100-150 kr. Arilds vingård kan sin sak och levererar ett gott vin till rimligt pris.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar