onsdag 12 juli 2017

Vissa kan det mesta – en tusenkonstnär i Marseillan


Första gången vi träffade Janne var hemma hos några vänner i den lilla byn Marseillan i södra Frankrike. Vi konstaterade snabbt att vi nästan bor grannar i Helsingborg men ändå aldrig stött på varandra.
Våra vänners tillfälliga grannar, ett äldre par från New Zeeland kunde ge oss nyttiga tips inför de resor vi planerade till denna kontinent. Janne då, jo det visade sig att detta par arbetade med renovering av Jannes fallfärdiga hus, ett hus som ett år senare omvandlats till ett tjusigt B&B.
Vi fick väldigt många och bra tips inför vår stundande resa. Dessutom fick vi möjligheten att besöka och lära känna några gästvänliga släktingar till Janne på Nya Zeeland.

Historien tar sin början tidigt 2000-tal; Janne och hans kompis hade under många år enbart ägnat livet åt arbete, det var stora byggprojekt utomlands, oljeplattformar och delägare i Väla fotolabb, nu var det dags för lite ledighet. De bestämde sig för att cykla till Lissabon men när de kom till Normandie ångrade de sig, köpte en båt och påbörjade sin jorden runt-segling. Ingen av dem hade seglat men de läste, och lärde av praktiken. Året var 2002 och de var ute i tre år.

De gjorde diverse nedslag under trippen och i Nya Zeeland arbetade Janne en tid som kock. På restaurangen träffade han Anita som kom att bli hans fru och livskamrat. Seglingen finns dokumenterad i två böcker ”Segla med Albatross” och ”Brave or stupid”.

Efter hemkomsten återgick den ”gamle” elektrikern till byggsvängen men närde också en annan dröm, nåt eget i främmande land. Under en semestertripp till södra Frankrike föll Janne och Anita pladask för orten Marseillan och drömmen förverkligades. Huset köptes in och renoverades men projektet gav mersmak och ytterligare ett hus köptes in. Detta skulle bli Rue Galilee B&B.  När vi såg detta gamla byhus för första gången 2015 var det ett fallfärdigt ruckel.
Janne hade stora planer, många goda hjälpredor och en aldrig sinande energi att skapa sin dröm. Sommaren 2016 var huset helt förvandlat och portarna kunde öppnas för gäster. Rummen är döpta efter olika vingårdar. Särskilt glada blev vi när ett av rummen heter Domaine de Brescou.

Janne o Anita har bildat en Medlemsclub, vem  som helst kan bli medlem och delta i de arrangemang som ordnas tex fredagskaraoke med god mat och dryck, café mm. 

Hela familjen, vänner och släktingar från Sverige och Nya Zeeland hjälps åt med driften av B&B.
Vi kan starkt rekommendera en vistelse på Rue Galilee. www.ruegalilee.com, du blir inte besviken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar