måndag 5 juni 2017

Söderut det bär!

I mars hade vi bubbelprovning, drycker goda året om. Nu har ljuset kommit, solen tittar fram, kvällarna är längre och tempen stigen, dags för rosé. Vi arrangerade två rosévinsprovningar i april då totalt 30 personer provade åtta olika roséviner. Det var utvalda viner från Frankrike (Provence, Languedoc), Österrike, Serbien, Sydafrika och Chile. Deltagarna provade blint och fick sedan rösta 
fram de tre bästa vinerna.

Åtta roséviner
På första plats kom Domaine de Brescou, Fleur d’ete 2016. Tvåa kom Brescou 2015 och på tredje plats kom Loimer från Österrike, båda kvällarna samma resultat!

Brescou 2016; vinet är gjort på Grenache, Pinot noir och lite Viognier. Vinet är lite rosa till färgen och något mer fruktigt än årgång 2015. Vi var väldigt överraskade över gensvaret eftersom vi under våren och vid tankprover varit kritiska mot vinet. Nu hade det utvecklats med härliga smultronsmaker, en härlig syra av rabarber samt en liten, liten sötma i smaken. En eloge till vinmakaren Lars Torstensson.

På tredje plats kom det Österrikiska vinet Loimer 2016, gjort på en blandning av Zweigelt och Pinot Noir. En del av vinet har fermenterats på ekfat. Kort sagt ett mycket bra vin.

Så blev det den ljuvliga maj och dags för vår avstickare söderut. Målet givetvis vingården Domaine de Brescou för att se resultatet av vårt klippningsarbete.

Denna gång bestämde vi oss för en ”omväg” om Italien, detta härliga mat- o vinland.

Eftersom vi kommer norrifrån så blev det självklart med ett besök i det norditalienska vinområdet Alte-Adige som ligger i Sydtirolen. Här gör man härliga vita viner.  Alte-Adige är ett mycket naturskönt alpinområde med stora skillnader mellan sommar- och vinterklimat respektive dag- och nattemperatur. Det är de vita vinerna som är de bästa, tycker vi.  Klimatet medför fina fruktiga och nötiga aromer och god syrlighet. Vi fastnade för Chardonnay och Pinot gris men även Pinor noir låg väl i munnen.
Lp i Riva
 Färden gick vidare söderut mot Riva vid Gardasjön, Verona och Veneto. Naturen kring Gardasjön och ner mot Verona är bedövande vacker. För ett antal år sedan cyklade vi runt och smakade vin i Valpoliciella men den gången missade vi Verona. Staden är helt fantastisk på många sätt, gamla antika platser och monument, floden Adige med alla sina romantiska broar och sitt enorma slott, piazzor med myller och härliga serveringar, trånga gränder och vackra kläder. En opera hade varit på sin plats men tyvärr då gäller det juli och augusti. Istället blev det vin, god mat, långa promenader och många fotografier.
 Julias balkong
Arenan i Verona
 Givetvis ville vi återuppleva gamla minnen från cykelturen så vi tog oss tid att åka runt i landskapet runt Verona. Här, liksom i Alto Adige är vinstockarna klippta och uppsatta som spaljéer. För oss som vinklippare mycket vackert men säkert tungt i klippningen. I orten Fumane, där vi en gång bott, besökte vi vingården Le Salettte. Det blev några flaskor Amarone trots att det inte är vår favorit.
 
På restaurang drack vi en mycket god Soave, Venetos härliga vita vin. Vinerna är tillverkade av druvorna Garganega och Trebbiano. Lättdrucket, torrt, aningen honung och nöt och härlig frukt. Underbart gott.

Färden gick vidare till Ligurien, pestons hemadress. Tre dagar i Cinque Terre, detta vidunderligt vackra område med sina fem små byar på en hisnande kust. Här serverades vitt vin från trakten men främst Spritze i olika former där Proseccon är framträdande, gott o läskande i värmen. Cinque Terre är också känt för sitt söta men något dyra passitovin Sciacchetrá tillverkat på druvorna Bosco, Albarola och Vermentino.

Framme i Languedoc är prio ett en färd i våra klippfält. Vi kan konstatera att det växer som bara den. Det har varit varmt och mognadsprocessen är ca 14 dagar tidigare än normalt. Redan härlig frukt på stockarna. Står vädret oss bi blir det en härlig skörd 2017.
Åsa inspekterar klippningen

Före
Efter










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar