I
mars hade vi bubbelprovning, drycker goda året om. Nu har ljuset kommit, solen
tittar fram, kvällarna är längre och tempen stigen, dags för rosé. Vi
arrangerade två rosévinsprovningar i april då totalt 30 personer provade åtta
olika roséviner. Det var utvalda viner från Frankrike (Provence, Languedoc),
Österrike, Serbien, Sydafrika och Chile. Deltagarna provade blint och fick
sedan rösta
fram de tre bästa vinerna.
Åtta roséviner |
På
första plats kom Domaine de Brescou, Fleur d’ete 2016. Tvåa kom Brescou 2015
och på tredje plats kom Loimer från Österrike, båda kvällarna samma resultat!
Brescou
2016; vinet är gjort på Grenache, Pinot noir och lite Viognier. Vinet är lite
rosa till färgen och något mer fruktigt än årgång 2015. Vi var väldigt
överraskade över gensvaret eftersom vi under våren och vid tankprover varit kritiska
mot vinet. Nu hade det utvecklats med härliga smultronsmaker, en härlig syra av
rabarber samt en liten, liten sötma i smaken. En eloge till vinmakaren Lars
Torstensson.
På
tredje plats kom det Österrikiska vinet Loimer 2016, gjort på en blandning av Zweigelt
och Pinot Noir. En del av vinet har fermenterats på ekfat. Kort sagt ett mycket
bra vin.
Så blev det den ljuvliga maj och dags för vår avstickare
söderut. Målet givetvis vingården Domaine de Brescou för att se resultatet av
vårt klippningsarbete.
Denna
gång bestämde vi oss för en ”omväg” om Italien, detta härliga mat- o vinland.
Eftersom
vi kommer norrifrån så blev det självklart med ett besök i det norditalienska
vinområdet Alte-Adige som ligger i Sydtirolen. Här gör man härliga vita
viner. Alte-Adige är ett mycket
naturskönt alpinområde med stora skillnader mellan sommar- och vinterklimat
respektive dag- och nattemperatur. Det är de vita vinerna som är de bästa,
tycker vi. Klimatet medför fina
fruktiga och nötiga aromer och god syrlighet. Vi fastnade för Chardonnay och
Pinot gris men även Pinor noir låg väl i munnen.
Lp i Riva |
Julias balkong |
Arenan i Verona |
På
restaurang drack vi en mycket god Soave, Venetos härliga vita vin. Vinerna är
tillverkade av druvorna Garganega och Trebbiano. Lättdrucket, torrt, aningen
honung och nöt och härlig frukt. Underbart gott.
Färden
gick vidare till Ligurien, pestons hemadress. Tre dagar i Cinque Terre, detta
vidunderligt vackra område med sina fem små byar på en hisnande kust. Här
serverades vitt vin från trakten men främst Spritze i olika former där
Proseccon är framträdande, gott o läskande i värmen. Cinque Terre är också känt
för sitt söta men något dyra passitovin Sciacchetrá tillverkat på druvorna
Bosco, Albarola och Vermentino.
Framme i Languedoc är prio ett en färd i
våra klippfält. Vi kan konstatera att det växer som bara den. Det har varit
varmt och mognadsprocessen är ca 14 dagar tidigare än normalt. Redan härlig
frukt på stockarna. Står vädret oss bi blir det en härlig skörd 2017.
Åsa inspekterar klippningen |
Före |
Efter |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar