lördag 29 april 2017

Två vinprovningar i KöpenhamnLördagen den 8 april deltog vi en mycket spännande vinprovning på den nyöppnade restaurangen Mes. Arrangör var vinfirman Kronevin. Firman är specialiserad på naturviner och temat för kvällen var viner från Juraområdet i Frankrike. Vi har besökt området flera gånger, vi gillar vinerna och vi gillar osten Comté. På 
bloggen har vi tidigare kommenterat vissa viner från området.
Lunchen bestod av en sex-rätters meny, utsökta grönsaker, små smakfulla portioner där en bakad morot vann första pris.

Till maten smakade vi totalt 15 olika viner. Som aperitif fick vi två Crémant du Jura, en gjord på Chardonnay och en rosé på Pinot noir båda från producenten Domaine Gerard Villet i Arbois.
Kvällens bästa viner kom från producenten Philippe Bornard, Pupillin. Även kallad Räven pga buteljernas etiketter.
·      Le Chassagnes, 2009 Savagnin
·      Le Rouge Queue, Melon 2012
Tyvärr var vinerna slutsålda på firman men en ny årgång är på intågande. Rekommenderas starkt. Annorlunda men mycket goda.
Ett annat utmärkt vin var Commendatore, 2015, på druvan Trousseau från Domaine de l’Octavin i Arbois.

Vi smakade både vita och röda naturviner denna lördag och återigen vann de vita.  Vi har båda svårt för de röda, känns ofärdiga och saknar riktigt djup. Vi har smakat två röda naturviner som fallit oss på läppen, båda försöksviner, ett från Domaine de Brescou och ett från Bacina Vino.

Har ni vägarna förbi Köpenhamn gör ett stopp på restaurang Mes och då också hos vinfirman Kronevin.

Tordagen den 27 april var det dags igen att ta tåget till Köpenhamn Nu var det en provsmakning av Leo Steens viner på vinfirman Vinoble.

Leo var på 90-talet sommelier på restaurangen Kong Hans i Köpenhamn. Hans vinintresse var stort och han reste till Kalifornien i stort sett utan en krona på fickan. Detta var 1999 och 2004 släppte han sitt första egentillverkade vin.


Hans viner är annorlunda än vad vi är vana vid med viner från USA. Hans viner har genomgående en hög syra, uppfattas som torra tom knastertorra och är utmärkta matviner. Enligt Leo är trenden i USA att vinerna blir alltmer torra och går mot  europeisk karaktär.
Provningen omfattade totalt 10 viner, fyra Chenin blanc, en Chardonnay, tre Syrah, en Zinfandel och en Grenache. Chenin blanc var samtliga friska viner med hög syra. Vi föll särskilt för en fatlagrad Chenin blanc från området Jurassic Parc 2011, blommig doft med inslag av ananas, mandarin o saffran, i smaken närmar den sig en Riesling eller ett Juravin. Vinet ligger dock högt i pris 299 danska kronor.
Bland de röda vinerna fastnade vi särskilt för Grenachen från 2013 och Syrah från 2012- Även dessa ligger väl högt i pris 399 respektive 450 danska kronor.

Leo tillhör gruppen The Seven Percent Solution som består av 17 vinerier vars viner görs på ovanliga druvor (i Kalifornien). Det var mycket intressant att prova hans efter amerikanska mått ovanliga viner. Tack.

Vi har förutom våra Köpenhamnsbesök arrangerat två vinprovningar i vår hemmiljö, där temat varit mousserande viner. Tänk att det varje gång blir högljudda diskussioner och olika åsikter om vinerna, det är både spännande och intressant.
Vi provade åtta olika typer av mousserande viner i olika prisklasser från olika länder och tillverkade med olika metoder. Det var Prosecco, Cava, Cremant, Blanquette de Limoux, Franciacorta och Champagne.
Kan man hitta något typiskt i smaken – kanske något som anknyter till landet de kommer ifrån, ja såhär kan man uttrycka det;
Prosecco och även Franciacorta smakar Italienskt, porlande, fruktigt, snabbt och omedelbart som, språket och som ett operalibretto
Cava smakar spanskt, lite lugnare, tyngre, utdraget, stolt som en tjurfäktning eller som en Flamenco
Champagne, här är jag, arrogant, mångsidig, komplex, passionerad, kärleksfull som en chanson eller som ett ekvilibristiskt franskt tal.

Nu väntar två roséprovningar i maj månad.


En annan viktig händelse under den senaste tiden är provningen av Bacina Vinos försök med att producera naturvin. Vi som inte ännu funnit något speciellt gott rött naturvin blev överförtjusta i det serbiska vinet. Det smakade vin. Mycket lovande. Vi ser fram mot ytterligare försök.


2 kommentarer:

  1. Stort tack för gourmetreportage. Gommens och tungans samtliga smaklökar ställde sig i giv akt och skriker nu efter fler mumsiga betraktelser i samma genre. ��

    SvaraRadera
  2. Dessutom är det så fiffigt att med ett googlekonto aktivt så konverteras varje blogginlägg till epost och hamnar i den kontokopplade inkorgen. Här missas ingenting.

    SvaraRadera