onsdag 7 oktober 2015

Faugers - en sammanställning

FAUGERS
Vinerna från AOP Faugers har blivit lite av våra favoriter. Faugers blev AOC numera AOP 1982 och då för sina röda och roséviner. Området är  ca 2000 ha stort och ligger ca 30 km nordväst om Pezenas. Det speciella med området är jordmånen som till största del består av schiste och området marknadsförs under rubriken ”Grand Terroir de Schiste”.  Här odlas framförallt Syrah (32%), Grenache(28%), Carignan (11%) , Mourvédre (11%) och Cinsault (8%). Uttaget är lågt ca 35 hl/ha. Här finns ett 60-tal vinproducenter därav ca 45 %  anser sig vara organiska eller biodynamiska.  Varje år arrangeras en mycket trevlig vinfestival på Grand Saint Jean i byn Faugeres. I appelationen ingår sju byar. Vi presenterar här några av vinerna i appelationen.

Domaine de la Reynardiére
En 75 ha stor egendom som är fördelad i kommunerna Autignac, Laurens, Magalas, Murviel Lès Béziers och Saint Genies de Fontedit. Vi har testat gårdens Cuvée Prestige som odlas i Faugeresområdet ett bra vin på Syrah (75%), Grenache(10%), Mourvedre(5%) och Carignan(10%). Flaskans etikett är prydd med en orange räv. Färgen är djupt röd mot granat. Aromer av mörka bär och i smaken mjuka fina tanniner. Ett av de bästa vinerna från området.

Chateau la Liquére
Ägs av familjen Vidal och ligger i den lilla byn Liquiére. Egendomen är 64 ha stor och vingården är en s.k. Agriculture Biologique. Vi har provat gårdens Vielles vignes som är tillverkat av druvor från gamla Carignan och Grenachestockar. Djup färg med lång härlig eftersmak.

Cistus  är  husets mest kända vin. Druvorna Syrah (70%), Grenache och Mourvedre blandas till ett vin med doft av mörka bär och cacao.
I toppvinet Tucade är det Mourvedre (90%) som är basen kompletterat med Syrah (10%). Ett vin med stor smak av björnbär och choklad. Ett underbart bra vin.
Chateau La Liquérs viner kan verkligen rekommenderas.

Mas Onèsime
Drivs av vinmakeran Olivier Villaneuva och vi provade Le Sillon 2011 som är en blandning av 70% Grenache, 10% Carignan, 10% Syrah och 10% Mourvèdre. Vinet är oekat och har en stor och fin doft av mörka bär och en ren rund och väl balanserad smak. Ett mycket gott vin som rekommenderas.

Domaine du Causse noir
Gården som är ca 7 ha stor drivs av Jérôme Py. Efternamnet Py har gett det fiffiga namnet 3,14 eller π till gårdens viner.
Vi har testat 3,14 rouge, Caüis och Mathias.
Caüis  blandas av Syrah(40%), Grenache(30%), Mourvédre(20%) och Carignan 10%). 20% av vinet har legat på nya ekfat. Ett bra vin.
Mathias är en blandning på druvorna Mourvedre, Syrah och Grenache . Det har fått 18 månader på ekfat. Vinet har en fin doft av cacao, kaffe och mörka bär. Det är runt i smaken med inslag av kaffe i eftersmaken.

Domaine de Cèbéne 


Drivs av Brigitte Chevalier sedan 2008. Vi besökte domainen under 2014 och har druckit vinerna med förtjusning. Domainen är 11 ha stor och består av 100 % schiste. Vineriet ligger helt ingrävt i marken på 300 meters höjd med en helt underbar utsikt över närområdet. Vinstockarna är planterade vid tidpunkten för första världskriget. Vingården drivs helt organiskt vilket kan avläsas på alla växter mellan vinraderna. Brigitte är mycket entusiastisk och vi fick en gedigen genomgång av gården och dess vinproduktion. Hennes viner klassas som en av de tolv bästa i södra Frankrike och fått 94 poäng av Robert Parker för sitt toppvin. Vi provade återigen
Les Bancéls 2011 en typisk AOP Faugers alltså Grenache, Syrah och Mourvedre. Det känns verkligen att vinet är odlat på stockar som växer i ren schiste. Det är mineralrikt och välbalacerat. Ett myket bra vardagsvin.

Belle Lurette 2013. Vin från ca 70 år gamla Carignanstockar som även innehåller lite Grenache och Mourvèdre. Vinet är helt oekat. Utmärkt men fortfarande knutet eftersom det blev buteljerat så sent som i augusti.

Toppvinet Felgaria 2011 är gjort på Mourvédre (minst 50%), Syrah och Grenache är fermenterat och lagart i 500 liters ekfat av olika ålder. Detta vin har en mycket lång lagringspotential men är redan nu ett välbalanserat, härligt vin med fina tanniner. Tas fram vid särskilda tillfällen.

Domaine La Tour Penedesses  domainedelatourpenedesses.com/
Domainen som är ca 40 ha stor drivs av familjen Fouque. Vinmakare är den dynamiske Alexandre Fouque som tidigare arbetat på de stora champagnehusen och i Napa Vally.
Vi provade ett toppvin; Les raisins de la Colère 2012. Ett härligt djupt vin med stor smak av mörka bär och plommon. Detta vin kan utvecklas och säkert lagras i flera år, ett vin att njuta till höstens vilt.

Domaine  Sainte-Cecile. 
Domainen drivs av paret Mouton-Bertoli som ganska nyligen skaffat sig denna vingård. Deras första skörd var 2005. Gården består av totalt15 ha. Vi provade här en Cuvee Margaux 2012 bestående av Syrah, Grenache och Carignan. Ett bra vardagsvin.

Mas des Capitelles

Drivs av familjen Lauge och gården omfattar 24 ha. Gården är biodynamisk sedan ett par år tillbaka.
Vi provade Vielles Vignes som är en blandning av Carignan, Syrah och Morvedre. Carignanstockarna är över 80 år gamla. Vinet har en doft av svarta vinbär och har mjuka fina tanniner. Ett bra vin djupt men lite sötaktigt i eftersmaken.
Vi provade också Loris som också detta till huvudsak består av Carignan här uppblandat med Morvedre. Vinet är kraftigt med svarta bär och plommon men även detta lite söraktigt i eftersmaken.

Mas Lou, www.mas-lou.com
Drivs av det unga paret Adéle Arnaud och Oliver Gil som är nykomlingar i vinområdet. Så sent som 2014 etablerade de sin vingård i Fos. Gården består av 8 ha med framförallt äldre vinstockar. Förutom Syrah, Grenache, Carignan och Mourvédre finns även den mer ovanliga Llodoner Pellut.
Vi provade gårdens Antago. Här ingår druvor från gamla carignanstockar och druvan Lledonner Pellut, Doften är frisk av röda bär och lakrits. Smaken är dock fortfarande knuten.
Aksou en blandning av Syrah och Grenache. Här var det mer av mörka bär och friska kryddor. Ett bra vin. Det ska bli intressant att följa de unga vinodlarnas fortsatta strävanden. De behöver säkert  ha några år på sig för att göra riktigt bra vin.

Abbaye Sylva Plana www.vignoblesbouchard.com. Gården har gamla anor och ligger i byn Laurens. På gården finns också en trevlig restaurang. Provningen var generös och vi fastnade särskilt för vinet; Le song de l’Abbè. Vinet har den i Faugersviner sedvanliga blandningen av Syrah, Grenache, Carignan, Mourvédre. Sparsamt ekad. I doften hittar vi givetvis mörka bär och även här en anstrykning choklad och kaffe. Vinet har en djup, kryddig smak och varaktig smak med härliga tanniner. Ett vin att rekommendera.

Chateau Grezan
Stort vinslott i Laurens som förutom hotellverksamhet även bedriver vinframställning. Slottet tillverkar förutom Expression rouge, en rosè, Heritage och en Chardonnay antique. Vi har smakat Expression rouge 2012. En assemblange på 50% Grenache, 30% Syrah och 20% Carignan.  Vinet motsvarade inte våra förväntningar. Trots traditionella och goda bärdofter höll inte smaken måttet. Eftersmaken var kort och platt. Kanske vinet skulle lagrats ytterligare en tid.

Domaine des Trinitès
Domaien drivs av paret Coulshaw, engelsmän och ligger i byn Roquessels. Gården är helt biodynamisk. Vi smakade vinet Les Moureles som till huvuddelen består av Morvedre med en liten inblandning av Syrah. Vinet är lätt ekat och har en doft och smak av mörka bär med mjuka tanniner. Ett mycket bra vin.

Chauteau Haut Lignières drivs av en entusiastisk normandier vid namn Jerome Rateau. Han har inalles 12 ha och driver sin gård enligt biodynamiska principer. Vi har smakat samtliga viner på gården men fastnade särskilt för Sur le fils. Vinet består av Syrah och Grenache med en snutt i
Carignan. Hälften av vinet ligger på ek under sex månader. Vinet har en doft och smak av röd och svarta bär med en behaglig skogsdoft.
Ett vin från gården som vi inte kunde låta bli att inhandla var Carbone. Vinet är 100 % Syrah som fått utvecklas 22 månader på ek. Vinet har ännu inte avsmakats men vi återkommer.


Vi vill gärna även nämna Domaine Ollier-Taillefer som ligger i den lilla byn Fos. Deras viner har vi provat och druckit mycket av under åren och vi har tidigare presenterat vinerna här på bloggen. Byn är värd ett besök, vinet är väl värt att smaka och lagra.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar