torsdag 22 oktober 2015

En resa till Mallorca i oktober 2015

Resan planerades inte som en vinresa men – ofta blir det så att vinerna intresserar, engagerar och får sin tid. Mallorca är en underbart vacker ö med storslagen natur, härliga oliv- och apelsinlundar, vinfält, får och stillhet. Den har säkert sina turistfällor men den har behållit sin genuinitet och den präglas av vänlighet. Vi besökte under våra fyra dagar på ön flera underbara platser men givetvis också vingårdar och restauranger som serverade inhemskt vin.

Castell Miquel
Den underbart vackert belägna gården drivs av Michael Propp. Här provade vi gårdens hela sortiment och till detta serverades en härlig bricka med skinka, ost o div grönsaker. Våra vänner var efter många besök på gården bekanta med personalen varför vi fick otroligt bra och trevlig service. Vi provade 3 röda, 2 vita och en rosé. Det vin som vi fastnade för var Blanc de Negre ”Monte Sion” ett vitt vin gjort på druvan Monastrell. Ett lätt vin med mycket djup smak av exotiska frukter och grapefrukt. Ett mycket trevligt vin som både passar i bersån och till olika sallader.

Macia Batle
Vingården ligger i  Binissalem. Samtliga gårdens viner var gjorda på samma druvsammansättning - Manto Negro, Merlot, Cabernet Sauvignon och Syrah men med olika tekniker.
Rosé
Ovanliga druvor i ett rosévin Manto Negro, Merlot, Cabernet Sauvignon och Syrah. Ljusröd i färgen. Mycket rödare än Languedoc-roséerna. Relativt kraftig jordgubbssmak. Vi blev inte så förtjusta, lite väl sött i eftersmaken.
Añada
Instegsvinet som inte gav några bestående smaksensationer.
Crianza
Gjort på druvor från 25-år gamla stockar. Vinet handplockas och har en doft och smak av körsbär, lite vanilj och peppar. Relativt bra.
Reserve
Druvor från 40 år gamla vinstockar som växer i byn Santa Maria. Efter att det macerats i ståltank har det legat på franska ekfat i fjorton månader och är till försäljning först efter 36 månader.
Ett bra vin med mjuka fina tannier och med mycket smak av röda och mörka bär. Ett gott vin. Kan säkert lagras i några år för att få en bra utveckling.

4 Kilos Vinicola
Vi hade hört talas om vinerna 4 kilos och 12 Volts och var mycket nyfikna och pigga på att prova gårdens viner.

Gallinas y Focas 2013
Vinet är en Crianza som är gjort på 90% Manto negro och 10% Syrah. Det har legat 12 månader på ekfat  och minst 6 månader på flaska före försäljning.
4 kilos 2012
Tillverkat på druvorna Callet 90% och Manto negro 10%.
12 Volts 2013
I vinet ingår druvorna Callet 60%, Syrah 20%, Cabernet Sauvignon 10% och Merlot 10%. Vi blev i viss mån besvikna på 4 Kilos och 12 Volts eftersom vinerna inte levde upp till de förväntningar vi hade.  Emellertid var Galinas y Focas djupt och balanserat och hade dessutom en mycket trevlig etikett.

Bodega Ribas SIÓ NEGRE 2013 
Sio är handskördat och består av 50% Manto negro, 25% Syrah, 15% Cabernet Sauvignon och 10% Merlot. Det har legat  12 månader på såval nya som gamla franska ekfat.  Vinet är tämligen alkoholstarkt  ca 14,5%. Färgen är ljusare röd och vinet har mycket frukt, bär samt peppar i smak o doft


Tianna Negre  - Ses Nines negre 2014. 
Sista kvällen på Mallorca provade vi vinet Ses Nines från byn Binissalem som är gjort på  43% Manto Negro, 4% Cabernet Sauvignon, 14% Syrah, 11% Callet, och 28% Merlot. Vinet är en Crianza och det har legat på franska ekfat. Vinet är alkoholstarkt; 14 %, det är intensivt rubinfärgat med violetta toner. Det bästa vinet av de Mallorcanska vi smakade.


Vega-Secilia. Unica 2007
Vi besökte vinbaren Wineing i Palma. Här fick vi tillfälle att smaka det legendariska vinet Vega-Secilia Unico från vinregionen Ribera del Duero. Dyrt är det men några tryck hade vi råd med. Vinet är Spaniens mest legendariska vin och har många gånger utsetts till Spaniens främsta vin och det tillhör ett av världens mest berömda viner. En Unico lämnar i princip inte egendomen före 10 års ålder och först när det anses vara färdigt för konsumtion. Vinet är gjort på 95% Tempranillo och 5% Merlot och har lagrats i 64 månader på franska ekfat. Varför 2007;an redan fanns till försäljning har vi inte lyckats få något svar på. Lite besvikna blev vi dock – nog mest beroende på våra mycket högt ställda förväntningar. Vinet var utmärkt men inte i de höjder vi hoppats – över 2000 kr flaskan nej nej.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar