lördag 22 mars 2014

GO WEST - Stor West Coast provning 2014-03-20

Den 20 mars arrangerades en mycket speciell provning på Radisson Blu Scandinavia Hotel i Köpenhamn. California Wines hade bjudit in Washington State och Oregon att delta i deras stora provning i Köpenhamn. En mängd vinjournalister, importörer och andra verksamma inom branschen deltog.
Vinhus från Kalifornien, Oregon, Washington State och danska importörer presenterade mer än 800 viner vid 86 olika presentationsbord.
Först på programmet stod en guidad provning, för branchfolk.  Ämnet var - Napa rocks -utvalda viner av Cabernet Sauvignon från Kalifornien.  Ledare för seminariet var Geoff Whitman från Michael Mondavi Winery och som bisittare tjänstgjorde vinjournalisten René Langdahl Jørgensen, som skriver i den danska vintidningen Gastro (René har också varit en av mina lärare på Vinakademiet).
IMG_0117
Napa Valley är väl det mest kända vinområdet i USA. Det ligger 77 km norr om San Fransisco och 58 km från havet (Pacific ocean). Området är inte så stort som man kanske tror, endast 18 000 ha. Produktionen från ca 600 odlare är otroligt nog bara 4 % av allt kaliforniskt vin. Druvor odlas upp till 800 m höjd. Klimatet är mediterrian och jordmånen är mycket skiftande.
Robert Moldavi är en mycket viktig person i Napas vinhistoria. När han på 60-talet uppförde sin vingård började de kaliforniska vinerna få ett riktigt uppsving. Variationen av odlade druvor är också stor men Cabernet Sauvignon är Napas druva nummer 1.
De viner som ingick i presentationen var:
Beringer, Napa valley Cabernet 2010
Black Stallion Cabernet Sauvignon 2011
Louis M Martini, Cabernet Sauvignon
Girard Winery, Napa Valley, Cabernet Sauvignon 2011
Merryvale, Napa Valley, Cabernet Sauvignon 2009
På min fortsatta provningsrunda testade jag gårdens prestigevin Profile; Kanske dagens bästa vin.,92 % Cabernet Sauvignon och 8 % Petit Verdot.  Vinet har lagrats på fat av fransk ek under 22 månader. Dofter av björnbär, vanilj och lite rök, i smaken kryddor, mörka bär med runda och fina tanniner ett mycket bra vin.
Freddy Wohnrau från Merryvale
Freddy Wohnrau från Merryvale


Michel Mondavi Family Estate, Emblem 2011
Michael Mondavi son till Robert Mondavi har producerat detta vin. 70 % Cabernet Sauvignon och de övriga procenten bestod av en blandning av Syrah, Petit Verdot och Petit Syrah.
Ett mycket bra vin med härlig fruktig doft, bra syra och runda tanniner.
Pine Ridge Vineyards, Napa Valley, Cabernet 2011
Altus, Cabernet Sauvignon 2008
Stag's Leap Wine Cellars, www.tweglobal.com, SLV 2010
Detta är vinet som 1976 vann en blindprovning i Paris och slog berömdheter som Château Mouton-Rothschild och Château Haut-Brion. Fransmännen menade att vinerna från Kalifornien aldrig skulle tåla lagring. Men vid en provning tio år senare – med samma viner och årgångar – hamnade Kalifornien åter i topp. Vinerna från Kalifornien höll alltså världsklass.
Därefter började jag gå runt bland vinborden på min stora provning. Jag hade haft  kontakt med vinkonsulten Håkan Nilsson för bra tips om vilka producenter som var av särskilt intresse. Jag följde hans rekommendationer.
Joseph Phelps, www.josephphelps.com, Fogdog Pinot Noir Sonoma 2010
Paul Hobbs , www.paulhobbswinery.com , Crossbarn, Cabernet Sauvignon Napa Valley Paul Hobbs 2010
Hedges Family Estate (WA) www.hedgesfamilyestate.com, DLD Cuvee Marcel Dupont Red Mountain Les Gosses Syrah 2011, Goedhart Family Red Mountain Bel Villa Syrah 2010.
Presentatör var sonen i familjen, Christophe Hedges, som var mycket bekant och samarbetar med konsulten på Domaine de Brescou, Lars Torstensson, kul  sammanträffande. Vinet då. Jo mycket bra. Jag tycker att vinerna från Washington inte känns lika alkoholstinna som vinerna från Napa. Utmärkta viner. Kan beställas på systembolaget
Buccella (CA), www.buccella.com,  Mica, Napa Valley Cabernet Sauvignon 2011 och Buccella, Red Wine (Mixed Blacks) 2011.
Här bjöds jag på en utmärkt Grenache. Mycket fyllig smak. Intressant
Silver Oak Cellars (CA), www.silveroak.com , Alexander Valley, Cabernet Sauvignon 2009
Adelsheim Vineyard (OR), www. adelsheim.com, Willamette Valley Pinot noir, 2011, Elizabeth’s Reserve Pinot noir, 2011, Bryan Creek Pinot noir, 2011
Här provsmakade jag tre ovanligt bra Pinot noir. Bra syra och inte så mycket av den söta eftersmaken. Kan beställas på Systembolaget
Sebastiani & Sons (CA), mcekay@donandsons.com, Project Paso, Old Vine Zinfandel, Pasa Robles.
På tok för ekat.
Smith och deras viner
Smith och deras viner
Charles Smith Wines/K Vintners (WA) www.charlessmithwines.com, Chateau Smith Cabernet Sauvignon 2012, Boom Boom, Syrah 2012, Milbrandt, Syrah 201.
Nu är vi Washington igen. Det är något med vinerna härifrån som skiljer i smaken. De känns inte lika alkoholstinna som de från Napa. Goda härliga viner.


Det var mycket trevlig eftermiddag . Särskilt spännande var det att träffa Christophe Hedges, Jag träffade också några gamla kursare. Bland annat Heine som just precis blivit trea i danska mästerskapen för kypare. Grattis.
Efter ha provat runt i ett par timmar  var det dags för mig att åka hem Det var en mycket spännande provning just därför att jag har mycket liten erfarenhet av amerikanska viner. Dessutom höll vinerna rätt igenom mycket hög klass. Upplever dock att många är lite väl dyra för smak och min portmonnä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar