Denna kalla kväll hade vi samlat ett 10 –tal entusiaster för
provning av denna ädla druva. I dessa förkylningstider hade vi flera återbud
men vinet gick åt i alla fall.
Vår idé var att utröna om druvan ändrar karaktär beroende av odlingsland och vi hade därför införskaffat Pinot från fem olika länder och världsdelar.
Frankrike och Bourgogne är ju mest kända som odlare men på
senare tid har druvan spridits och blivit mycket populär att odla i USA, Australien
och på New Zeeland.
Nr1. Bourgogne
reserve 2011, Bouchard Aine & Fils 2011, Beune, www.bouchard-aine.fr
Nr2. Bougogne 2011,
Maison Thomas Bassert, Nuit-saint Georges, www.thomas-bassot.com
Båda enkla och lätta vardagsviner, lunchviner. Nr 2 var
något smakrikare och fylligare i rondören men typiska Pinot.
Nr3. Fogs Head, 2011,
Monterey. www.fogheadwine.com
En överraskning, lite sötma i bakgrunden, ingen typisk
Pinot, kommer ni ihåg Tenor? Då känner ni eftersmaken.
Nr4. La Playa, Block
16, 2011 Limari Valley, Chile, www.laplayawine.com
Detta uppskattades av vissa provare men andra tyckte det var
för kryddigt. Lakritsmaken dominerade.
Nr5. Tasman Bay, 2010
Nya Zealand, www.spencerhillwine.com
Detta var ett bra vin, lite apelsin både i doft och smak, prisvärt!
Detta var ett bra vin, lite apelsin både i doft och smak, prisvärt!
Nr6. Domaine Daniel Bouqenet, Nuit-saint Georges, 2011
Detta är en riktig Pinot, den absolut bästa bland dessa
kompisar. Doftar härligt av röda vinbär, körsbär och lite kärnor, en aning
peppar men vare sig för tunt eller för kryddigt. Sammetslent, runt och fint i
munnen, tillverkat med stor omsorg av denne trevlige odlare.
Nr7. Domaine de Brescou 2008, 2010, Languedoc
Två årgångar av samma vin. Det kunde man inte tro helt olika
i både doft och smak. 2010:an var bäst den hade tom lite doft av stall men
ingen av dem var typisk för Pinot.
Detta var som alltid en trevlig provning tillsammans
med ett trevligt gäng som gick hem
glada i hågen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar