torsdag 30 januari 2014

Chateau Musar 1974


Sonen ringde från Norge (Hemsedal) och hade fått möjligheten att köpa ett par flaskor Chateau Musar årsmodell 1974 till ett mycket förmånligt pris (ca 800:- norska kronor). Normalt ca dubbelt så dyrt.  Jag som bara hade hört talas om vinet var inte sen att hoppa på erbjudandet!

Chateau Musar grundades 1930 av Gaston Hochar.  Sonen Serge har sedan tagit över verksamheten. Vingården ligger i Bekaadalen i Libanon och består av ca 180 hektar vinodlingar. Området är känt för sina utmärkta förhållanden för druvodling med 300 soldagar årligen, regnfria somrar och mineralrik jordmån.
Nu tillbaka till detta berömda vin och den provning vi så länge längtat efter; För att säkra kvaliteten var vinet omkorkat i Libanon. Vi  dekanterade givetvis vinet som är en blandning av Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan. Druvorna är enligt boken handskördade, musten jäser med naturlig jäst, vinet buteljeras utan filtrering och minimalt med svavel tillsätts innan buteljering.
Vad tyckte vi då?; Färgen var tegelröd, inte så mörk som förväntat men trots detta djup, doften var komplex och sammansatt med röd lite övermogen frukt, vinbär, torkade bär, läder och stall. Vinet var relativt fylligt och smakrikt med fina tanniner och bra syra.
Mycket bra spänst i ett vin från 1974. Vi hade lite delade meningar om vinets prestanda. Passar utmärkt till smakrika kötträtter och häftiga ostar. Lite dyrt, men i vilket fall kul att prova ett unikt, legendariskt och mytomspunnet vin.
Vi drack Musar till en utmärkt välkryddad viltgryta och sen firade vi denna januaridag en försenad julafton tillsammans med Rasmus och Gina. 
Hemsedal visade sin allra bästa sida för oss denna gång. Ett par grader kallt, härlig nysnö som klädde in hela landskapet i kritvita färger och härligt mjuka pister. Vi njöt av skidor både på längden och tvären och av att få några dagar tillsammans med våra kära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar