Sonen ringde från Norge (Hemsedal)
och hade fått möjligheten att köpa ett par flaskor Chateau Musar årsmodell 1974
till ett mycket förmånligt pris (ca 800:- norska kronor). Normalt ca dubbelt så
dyrt. Jag som bara hade hört talas
om vinet var inte sen att hoppa på erbjudandet!
Chateau Musar grundades 1930 av Gaston Hochar. Sonen Serge har sedan tagit över verksamheten. Vingården ligger i Bekaadalen i Libanon och består av ca 180 hektar vinodlingar. Området är känt för sina utmärkta förhållanden för druvodling med 300 soldagar årligen, regnfria somrar och mineralrik jordmån.
Nu tillbaka till detta berömda vin
och den provning vi så länge längtat efter; För att säkra kvaliteten var vinet
omkorkat i Libanon. Vi dekanterade
givetvis vinet som är en blandning av Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan. Druvorna är enligt boken
handskördade, musten jäser med naturlig jäst, vinet buteljeras utan filtrering
och minimalt med svavel tillsätts innan buteljering.
Vad tyckte vi då?; Färgen var
tegelröd, inte så mörk som förväntat men trots detta djup, doften var komplex
och sammansatt med röd lite övermogen frukt, vinbär, torkade bär, läder och
stall. Vinet var relativt fylligt och smakrikt med fina tanniner och bra syra.
Mycket bra spänst i ett vin från
1974. Vi hade lite delade meningar om vinets prestanda. Passar utmärkt till
smakrika kötträtter och häftiga ostar. Lite dyrt, men i vilket fall kul att
prova ett unikt, legendariskt och mytomspunnet vin.
Vi drack Musar till en utmärkt
välkryddad viltgryta och sen firade vi denna januaridag en försenad julafton
tillsammans med Rasmus och Gina.
Hemsedal visade sin allra bästa sida för oss
denna gång. Ett par grader kallt, härlig nysnö som klädde in hela landskapet i
kritvita färger och härligt mjuka pister. Vi njöt av skidor både på längden och
tvären och av att få några dagar tillsammans med våra kära.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar