måndag 16 december 2013

Portvinsprovning


Den 6 december var det dags för årets stora begivenhet. Portvinsprovning. Det är ju inte så ofta möjligheten ges att få prova portvinets olika varianter.
Först var det lite bilder med reseberättelse från förra årets vinresa till Dourodalen tillsammans med Håkan Nilsson. Vi berättade även om Portvinets historik och tillverkningsmetoder.
Till smakningen hade vi en tallrik med diverse ostar, ostkaka, kladdig chokladkaka samt mörk choklad. Frågan var vilken port lämpar sig bäst till vad. Vi var 12 personer som gav oss i kast med portvinet:

1. Kopke, fine White.
Först ut på banan var en white port. Dricks som aperitif och välkomstdrink. 1 del Port och 1 del Schweppes tonic plus citronskiva, mynta och lite is. Mycket läskande och trevlig drink. Bra sommardrink. (funkade faktiskt även i december)

2. Kopke, fine Ruby
En Ruby lagras i 2-3 år på stora ekfat (Vat). Tappas på flaska och är därefter drickklar. Hållbarheten efter öppnad flaska är ca 8-10 dagar.

Rubyn som vi smakade kom från Kopke. Röd i färgen. Mycket plommon och körsbär i både doft och smak. Enkel, bra och prisvärd.

3. Kopke, fine Tawny
Skall lagras i minst 2-3 år i små ekfat. Tegelstensfärgad med röda nyanser. Hållbarheten är 3-4 veckor.

Denna Tawny är lagrad i små ekfat under 4-5 års tid. Är ung med noter av körsbär och torkad frukt. Prisvärd.

4. Kohn, Tawny, 10 år
Lagras i små ekfat under minst 7 år. Det år som presenteras på flaskan är en genomsnittlig ålder. T.ex 10 år, 20 år eller 30 år. Hållbarheten är 1-4 månader.

En Tawny som lagrats på små ekfat och där medelåldern är 10 år. Koncentrerad smak med lite rökighet och toner av pomerans. En komplex smak som man kan njuta av länge.

5. Rozes, LBV, 2003
Vinet liknar en Ruby men består av första klass druvor från ett och samma skördeår. Lagras på stora ekfat (vat) i 4-6 år. Drickbar efter buteljering. Hållbarhet 4- 5 dagar.

Färgen röd med bruna nyanser.  Såväl smak som doft präglades av körsbär. Bra sötma. Drickmogen nu. Passar bra till starkare ostar.

6. Maynards Colheita 2001
En Colheita lagras på små ekfat (pipe) under minst 7 år. Druvorna kommer från ett och samma skördeår. På flaskan är det även angivit vilket år då vinet är tappat. Hållbarhet 1- 4 månader.

Maynard’s Colheita 2001 är lagrat på ekfat i 10 år före tappningen på flaska. Ofiltrerad. Färgen är rödbrun och klar. Kryddig i doften med kraftfull smak. Kan drickas för sig själv men passar bra till hård ost. Utmärkt Tawny.

7. Rozes, Vintage 2000
Vinet produceras av de bästa druvorna och bara de år druvorna är tillräckligt bra. Det görs ca 3 gånger på ett decennium. Lagras på stora ekfat i 2 år före buteljering. Vinet fortsätter därefter att utvecklas på faskan. En Vintage bör lagras i minst 10 år för att bli riktigt njutbart. Kan lagras och utvecklas upp till 50 år. Vinet ska dekanteras. Hållbarhet ca 1- 2 dagar.

Ett mycket elegant portvin. Vacker mörkröd färg och en bouquet med antydan av mogna frukter. Smaken är välbalanserad med toner av körsbär.

Den nyinköpta och oprövade portvinstången användes för första gången. Det var mycket effektfullt att öppna flaskorna med den glödgade tången. Kan inte förstå varför vi inte köpt en sådan tidigare. En portvinstång borde finnas i varje hushåll. Portvin, pepparkakor och grönmögelost - det är gott det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar