söndag 11 augusti 2013

Villa Mathilda - en vingård på Kullahalvön


Vi bokade besök på den lilla vingården VIlla Mathilda i Arild på Kullahalvön som drivs av makarna Mare-Louise och Carl-Magnus Hedin. Vingården ligger naturskönt på sluttningarna ner mor Öresund. Själva tycker makarna Hedin att landskapet liknar Piemonte. Verksamheten startade 2006 och den första skörden togs 2010. Vingården omfattar idag 1000 vinstockar av Solaris och Siegerebe. De har har även en mindre del Helios ( en för oss okänd sort).
IMG_3568IMG_3574

Makarna Hedin beskrev utvecklingen och processen av  arbetet på vingården. Vi diskuterade gårdsförsäljning samt förutsättningarna för de ca 20 vingårdar som finns i Skåne. Vi gick sedan på rundtur  osedvanligt den välskötta vingården. Vi tittade in i det lilla men kliniskt rena och välordnade vineriet. Vi har varit på många vingårdar som inte till närmelsevis kan uppvisa Villa Mathildas höga hygienkrav. Snyggt.


IMG_3570IMG_3572

Solaris 2012. Vinet är friskt såväl i doft som smak. Vi känner dofter av citrus, fläderblom och gräs. Påminner lite om Sauvignon blanc. I munnen har vinet en frisk klar och tydlig syra med inslag av kryddor och frukt. Ett mycket friskt och gott vin, bäst till getost
Siegerrebe 2012. Varken Åsa eller jag hade smakat druvan tidigare. Mycket annorlunda än Solaris. Vi kände dofter som påminner om Gewürtztraminer och Muscat. Aromatsikt med inslag av rosor, honung och melon. I smaken kunde vi finna hunong, melon och en viss smörighet. Välbalanserad syra och sötma.
Vi har tidigare besökt vingårdar i Sverige och Danmark som odlat Solaris och vi provade även svenska Solaris viner på “Mitt kök” i Helsingborg för någon vecka sedan. Såväl Åsa som jag tycker att Villa Mathildas båda viner står sig mycket bra i konkurrensen och vi anser t.o.m att vinet är det bästa svenskodlade vita vin smakat. Vi vill tacka Villa Mathilda och makarna Hedin  för besöket och önskar dem all lycka i fortsättningen med sitt vingårdsprojekt.
Nu far jag inom kort till Brescou för 2013 års skörd.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar