torsdag 1 augusti 2013

Portugal och "Mitt kök"


Åsa och jag har under den senaste tiden inte varit så aktiva på bloggen. Inte desto mindre har provandet av viner varit aktivt.
Vi har tittat djupt in i vår vinkällare och tagit fram några minnen från vår resa till Dourodalen (Portugal) för något år sedan.
Vi har tagit fram några flaskor från de snygga grabbarna på Quinta do Crasto.
IMG_3153Denna helt underbart vackra vingård som breder ut sina fält på de höglänta stränderna av floden Douro. Gården ligger inbäddad i blommande grönska, sträcker sig uppåt  med slingrig stig som avslutas med en enorm pool som för ögat ser ut att ta sin final rinnande ner för bergssluttningen! Intill en fantastisk pergolasal där måltider serveras tillsammans med gårdens alla sällsamma viner. Får man dem dessutom presenterade av ägarna; är upplevelsen tusenfald! Så var det för oss!
Vinho_06Vinho_09Vinho_05
Touriga national
Tillverkas endast de bästa åren av 100% Touriga Nacional. 25 år gamla vinstockar och lagring på ny fransk ek. Djupa kraftiga dofter av mörka bär. Underbart gott i smaken.
Reserva old vines
Som namnet antyder så är det ett vin där druvorna plockats från stockar som är över 70 år gamla. Ljuvliga dofter och smaker. Passar utmärkt till de flesta kraftiga kötträtter.
Vinha da ponte
Vinha da Ponte är särskild del av Quinta do Crasto´s vingård där stockarna är över hundra år gamla. Vinet tillverkas endast de bästa åren. Druvorna trampas på det traditionella sätter i stenlagarer och förs därefter över i ståltankar för att till sist lagras i fransk ek. Detta är ett underbart vin som får en att njuta av varje droppe. Världsklass. Dyrt men värt varenda krona.
Vinerna från Quinta do Crasto är samtliga underbart goda. Världsklass. Vinerna fick oss att minnas den otroligt trevliga resan vi hade tillsammans med Håkan Nilsson. Även resan kan man kalla världsklass. Rekommenderas.
Mitt kök - Sverigeresan
Under Helsingborgsfestivalen besökte vi Mitt kök - Sverigeresan.  Ett sätt att sprida och utforska den svenska matkulturen. Sverigeresan har gästat Stockholm, Östersund, Göteborg , Falkenberg och nu Helsingborg. Nästa år planeras en fortsättning till London och andra platser i Europa.
VILKEN MAT !!!!!! VILKA DRYCKER !!!!!! eller vad sägs om Ugglarp: Saltinbakad selleri med säsongens smörbakade grönsaker, kräm på ost från oviken och libbsticka. Skåne: Grillad njurtapp med lök samt ramslöksmajonäs. Fantastiskt gott.!!!
Dryckerna var inte sämre med öl och vin från svenska producenter bla vitt vin från Kullahalvön och rött från Hällåkra (Skåne). Vi vill särskilt nämna Grythyttans hjortron ett sött vin med bärig smak med tydlig karaktär av hjortron, inslag av örter och apelsin. Finns att köpa på Systembolaget för 165:- (nr 12095).
IMG_1204IMG_1202
Höjdaren var Brännlands iscider som är ett sött vin producerat genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30° brix. Sockerkoncentrationen måste uppnås med hjälp av naturlig kyla. Råvaran måste bestå till 100% av okoncentrerad, naturlig äppelmust från svenskodlade äpplen. Honungsdoft och friska äpplen i smaken. Fantastiskt gott. Drycken kommer snart att kunna köpas på Systembolaget.

Besöket på Mitt kök var en stor kulinarisk upplevelse.  Det är mycket intressant och spännande att svenska vinbönder satsar på svenska råvaror som äpplen, päron havtorn och hjortron. Kanske vore det bättre och mer lönsamt att i fortsättningen satsa på svenska traditionella råvaror än ren vinodling. Dessa nya drycker är nog en given succé.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar