söndag 3 mars 2013

Vilken vecka


Vilken vecka. I måndags var det sensorisk vinprovning på Campus Helsingborg. En mycket trevlig provning under ledning av Rickard Albin.


Onsdagen ägnades år ett studiebesök på Flädie Mat & Vingård där Murat Sofrakis ”Murre” tog emot oss och guidade oss runt på vingården.  Han började odla vin 2007 och gården består av 2 ha vinstockar. Vineriet var modernt och mycket snyggt. Ny press och nya cuvéer samt nya ekfat. Murre berättade att de nya faten kostade 9000:-/styck. Besöket avslutades med att vi fick prova gårdens vita Aniara 2010 gjort på druvan Solaris. Vinet var inte så dumt, det var friskt i såväl smak som doft med toner av citrus och lite fläder. Odlingen var otroligt välskött och vi får önska Murre lycka till med vinodlingen. Det ska bli spännande att se hur den svenska vintillverkningen utvecklas i framtiden.
Sedan blev det torsdag och då bar det iväg till Köpenhamn och den stora provningen av Sicilianska viner.
 


Provningen gick av stapeln på Radisson Blu Royal Hotel och arrangerades av De Danske Vinrejser i samarbete med Istituto Regionale Vine e Olii di Sicilia.  Det var andra gången jag bevistade detta intressanta arrangemang.  Vid ankomsten stod en färgrik och välsmakande lunch uppdukad. Gott så här innan vi gav oss på alla viner som bjöds ut. Vi startade dock med ett intressant föredrag av Thomas Ilkjaer under temat ”Siciliens divorsitet – fra Viogner till Perricone.

Vi fick prova ;

·      Castelluccimiano IGT Sicilia Cattaratto Shiara 2010
·      Cantine  Maurigi IGT Sicilia a Ombra Sauvignon blanc 2011
·      Cantine Settesoli IGT Fiano Inycon 2011, Chardonnay
·      Planeta IGT Caricante 2011
·      Benati DOC Etna Rosso Serra della Contessa 2004
·      Passopisciaro IGT, Nerello Mascalese, 2010
·      Caruso e Minimi IGT Sicilia Perricone 2010
·      Donnadicoppe IGP Syrah-Nero ’d Avoloa Nativo 2010
·      Spadafora IGT, Sole dei Padri 2007
·      Alanga DOP Marsala Sweet Garibaldi 2009
·      Limonio Lemon Liqueur.

Det var en trevlig provning med flera annorlunda viner.  Flera var besynnerliga med mycket starka dofter. En Sauvignon blanc som doftade blomsteräng men var söt o inte särskilt angenäm i smaken.
Av de vita var Cataratton bäst, smakrik men lite i varmaste laget. Vinet odlas på 900 -1000 meters höjd.
Passopisciaros Nerello Mascalese var lovande. Druvan Nerrello Mascalese är trevlig och upplevs som en blandning av Pinot noir och Nebbiolo. Lite väl mycket salmiak i eftersmaken drar dock ner helhetsintrycket. Syrahn från Spadafora var mäktig. Det märks att Syrah trivs i värmen på Sicilien.

Vi fortsatte sedan med själva producentprovningen. Särskilt intressant var Azienda Agricola Vasari. Vingården ligger längst upp i norr på Sicilien i Messina området. De producerade viner på den urgamla och lokala druvan Nocera. Inte alls dum, ett billigt  men ett gott bordsvin. Deras Nero dAvola 2008 var ett mycket bra vin och det ska vi passa på och återkomma till när vi kommer till Sicilien i april.
 

 Dagen i Köpenhamn avslutades med Den nye Teater och ”Love never dies” Sången var fenomenal men historien lite tröttande, tyvärr. Vi hängde dock med i danskan.

På lördagskvällen var det dags för vinprovning hos familjen Hassner. Förväntan var stor efter att vid tidigare tillfällen fått smaka gamla rariteter. Kvällen ägnades åt Bordeaux viner.
Vi provade;

  1. Chateau d'Osmond, Cru Artisan, 2009, Cissac
  2. Chateau Haut-Beausejour, 2009, Saint Estephe
  3. Chateau Le Boscq, 2009, Saint Estephe
  4. Chataeu de Pez, 2009, Saint Estephe
  5. Chateau Paloumey,2009, Haut Medoc

 Till slut kom rariteten fram en Madeira, Bual 1964 från Henriques. Trots åldern var den frisk och god med brända toner. Fantastiskt med dessa rariteter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar