måndag 7 januari 2013

Ved Stranden - vinbar i Köpenhamn


I Köpenhamn finns till skillnad från Sverige en hel rad vinbutiker som är kombinerade med vinbarer. Vi har tidigare bl.a besökt Terroiristen www.terroiristen.dk som ligger på Norrebro och är specialiserad på Italienska viner. Mycket trevligt ställe som också kan leverera italienska specialviner.
En annan vinbar vi har besökt är Villa Vino. 

Vinbaren ligger i hjärtat av Köpenhamn www.villavino.dk och har ett brett sortiment och utmärkt mat.

Vid ett tillfälle tittade vi också in på vinbaren Malbeck www.malbeck.dk som lär vara bra. Den ligger på Istedgade och serverar givetvis viner från Argentina.

I lördags fick vi låna yngste sonens lägenhet i Köpenhamn. Tyvärr kunde inte våra vänner följa med på grund av influensa varför vi fick ta hand om oss själva. Tanken var att mysa, alltså ingen rea, inga butiker, nej en dansk smörrebrö till frukost och sen bara gå omkring på gatorna bakom Ströget och besöka någon ny vinbar.

Det blev vinbaren Ved stranden nr 10. Mycket trevligt ställe utan fast vinlista. Det blir preferenser som avgör serveringen efter en kort dialog med vinhandlaren/kyparen. Här fanns många trevliga champagner som vi aldrig sett eller smakat så en tur hit på vårkanten är obligatorisk och då med goda vänner.
Efter ett visst resonemang om smakpreferenser blev det ett glas Terre de Gryphées, Chardonnay från Domaine de la Tournelle i  Jurabergen, www.domainedelatournelle.com. Vingården producerar naturviner. Ett utmärkt vin.
Det andra glaset var ”Gräfin” ett orange vin från biodynamiskt inriktade Weingut Muster i Südsteiermark www.weingutmuster.com.
Detta mycket ovanliga vin är gjort på Sauvignon blanc som under 2-4 veckor före pressning fått macereras med skal i stora träfat. Inga tillsatsämnen och vinet är jäst med naturjäst. Efter pressningen har vinet fått mogna i 22 månader i stora träfat.
Vinet liknar inget annat Sauvignon blanc som vi har smakat. Vinet var mycket speciellt, trots tanniner var det mjukt och fint i smaken. Starka toner av apelsin och blodgrape i smak och doft. Det är inget vin som dricks snabbt eller ens till mat, utan lämpar sig snarare att smutta på.  Mycket spännande och gott.

Dagen i Köpenhamn avslutades med ett besök på Restaurang Cofoco www.cofoco.dk en för oss ny bekantskap. Vi serverades en 4 rätters aftonmeny med tillhörande vinmeny till en tämligen rimlig peng. Maten var mycket god, trevlig miljö samt prisvärt. Rekommenderas.
Köpenhamn är en varm och välkomnande stad som kan utforskas vid många tillfällen. Vädret var så pass angenämt denna gång att vi skippade inomhuskulturen, det får bli nästa gång.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar