söndag 30 december 2012

Lutfisk och orange vin


Precis innan jul berättade Ludvig, vår son, om en ny bekantskap han gjort i samband med ett restaurangbesök, vin orange! Inget vi någonsin hört eller än mindre smakat.
I fredags besökte vi Köpenhamn och den trevliga vinbutiken Kronevin på Österbro. En vinhandel som specialiserat sig på viner från Jura, Tyskland och norra Italien. Här fanns det, ett Pinot Grigio från Macea som framställts till ett vin orange. Detta vin macereras på samma sätt som ett rött vin, därav färgen.

Macea ligger i Toscana strax i närheten av Lucca. Här odlas Pinot Grigio på hög höjd bland olivträd och gräs av en härligt naturlig vinbonde som experimenterar med biodynamiska viner.
Lasse Kruse Rasmussen på Kronevin var inte heller han så bekant med det oranga vinet men han sålde oss en flaska Macea för 200 danska.
Spännande, idag den 30 december 2012 äter vi lutfisk och senapssås o vad ska vi dricka till, varför inte vin orange!
Färgen – ljus orange men helt klart inte rosé – doft – aromatisk, päron och exotisk frukt – smak – honungsmelon och citrus och lite svamp med en liten sötma i bakgrunden.
Till lutfisken; gav en torrare upplevelse, senapen kanske hade blivit sötare med ett fruktigare vin men för vår del var detta utmärkt – rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar