lördag 19 januari 2013

Gambero Rosso i Köpenhamn


Gambero Rosso i Köpenhamn

Gambero Rosso, den världberömda italienska vinguiden och dess Vini d’Italia tour 2013, gästade den 17 januari, Köpenhamn och Moltkes Palæ. Vinguiden ges nu ut för 26:e gången. Arrangemanget presenterade ett rikt urval av producenter från Gambero Rossos kalender. Var för sig representerade de olika delar i Italien. Totalt deltog ett 40-tal producenter. Allt från Alto Adige i norr till Sicilien i söder.

Vännen Lars och jag fick möjlighet att bevista arrangemanget tillsammans med branschfolk från hela Danmark. Även en del svenskar var inbjudna. Vis av besöken på likande arrangemang hade vi bestämt oss för att fokusera på vissa områden och det blev Sicilien, Marche och Puglia. När vi väl kommit igång fortsatte vi med Toscana, Piemonte, Veneto och Alto Adige. Ja, i princip hela Italien.Från Marche provade vi:

Fosso dei Ronchi www.fossodeironchi.it
En vingård som framförallt producerar Pinot Nero
·            Costa del Picchio Pinot Nero 2008
Vi tyckte att vinet var alltför fruktigt och dessutom upplevde vi det som platt.


Garofoli www.garofolivin.it
·      Grosso Agontano
!00% Montepuliciano. 18 månader på barriquer och därefter 12 månader på flaska. Ett kraftigt och inte alls tokigt vin. Passar utmärkt till grillat.

Montecappone, www.montecappone.it
·      Rosso Piceno.
Sangiovese och Montepuliciano. Djupröd färg. Lätta runda tanniner men likväl fruktigt.Sicilien,
d´alessandro 
d´alessandro. www.dalmin.it
Vingården ligger på den södra delen av Sicilien. Lär ligga mycket vackert. Kan bli ett besök där i början av maj.
·      Nero d’Avola Syrah ’08
·      Nero d’Avola ’10
    Mycket kraftiga och fruktrika viner. Goda, men Nero d´Avola tillhör inte mina favoriter.

Vi fortsatte vår provning av viner från samtliga delar av Italien och  försökte oss på att ta fram de tre bästa producenterna.

Som nummer 1 fastnade vi för;
Cantina di Mogoro. Vingården ligger mitt på Sardinien. Vi smakade tre röda viner och fastnade för:
·      Tiernu – 100% Bovale. Mycket röda bär, körsbär och torkad frukt. Mjuka fina tannier. Drickvänligt vin som även passar till pizza och ost mm.
Samtliga smakade viner var väldigt tilltalande.

Nummer 2. Speri www.speri.com från Veneto. De producerar Valpolicella classico, Ripasso, Riciato och en helt underbart god Amarone.  En raffinerad doft med en tämligen frisk och fruktig smak. Helt i min smak. MUMS.

Nummer 3 Castello Montevibiano. www.montevibiano.it Vingården eller rättare sagt slottet, ligger i Umbrien. Vi provade bl.a
L´Andrea 2008. Slottets flaggskepp. Ingående druvor var Sangiovese, Sagrantino, CS, CF, Syrah och Merlot. Detta skulle visa sig vara en helt underbar blandning.

Efter en mycket trevlig eftermiddag med Italienska viner lämnade vi Molkes Palae för vår hemresa. Vi vill naturligtvis tacka Gambero Rosso för ett väl genomfört och välbesökt arrangemang. Jag fick dessutom möjligheten att presentera Bacina Vino och Domaine de Brescou för en viktig dansk vinagent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar