söndag 9 december 2012

Era Ora och Kal P Dal


Den 8 december – en alldeles särskild dag. Kvällen var bokad för Kal P Dal på Slagthuset i Malmö, passande att fixa egen julkorv! - men blev istället glatt överraskad när jag blev bjuden på en lunch med vinprovning på Era Ora i Köpenhamn. Bussresa från Dunkers, tillsammans med Winefinders lunchgäster.
Vid 12.30 intog vi restaurangen och bjöds på 2 pärlande – ett vitt Perlugo NV, Barone Pizzini från Marche, angenäm doft, ett gott mousserande vin. Det andra var en rosé från samma odlare, en Franciacorta från Lombardiet, ett elegant sommarvin, till dessa upplevelser bjöds vi ricechips, färgrannt o gott.
Efter lite försnack, presentationer och bekantande med bordsgrannarna kom den första rätten på bordet
The old man and the sea – monkfish med fänkål och apelsin och till detta bjöds ett underbart vitt från Umbrien – Villa Fidelia bianco , Sportoletti från 2007, gifte sig på ett härligt sätt med både apelsin och fänkål. Vinet hade en fantastisk bärnstensgul färg framställt av chardonnay och preccetto. köpte en låda.

Från hav till stad -  Street Market Blues som bestod av en fantastiskt god korv med äpplen och rödkål – lite juligt! Nej, till detta serverades ett rött på Magnum – Rosso Montefalco, Raina från 2008 –fick många tummar upp i kombination –köpte en låda.

Vi fortsatte att följa fotavtrycken tillsammans med en pasta med vildsvinsragu och till detta passade en Chianti Classico La Pieve, Il Palazzino från 2006 alldeles utmärkt.


Nu var vi riktigt bekanta med bordsgrannarna, tänk vad goda viner kan göra – aldrig hade vi träffats men det har ju ingen betydelse en sån här trevlig eftermiddag
Nu skulle höjdpunkten serveras – vinet från 1999 ett Terre di Siena, Sesti och till detta serverades vi en kalv i choklad med granatäpplen och polenta – inte alls som jag förväntat . Jag trodde det skulle vara lite väl svårt eftersom jag påmindes om den där vildsvinsfilen med chokladsås som vi fick på Korsica för många år sedan och som var väldigt svår. Nej vinet var en höjdare en blandning mellan Merlot och Cabarnet S men med den där typiska Italienska smaken som framkallar härliga vallningar.
Trots minimala portionsstorlekar börjar mättnaden komma men då är det dags för osten – fem små härliga saker med ett vitt vin från Toscana, Senti Oh! Fontuccia 2011 ett vin med en liten sälta inte min
favorit.

Det slutade som det började med pärlor – en Moscato d ásti från Piemonte och till detta en liten cocoskaka med sorbet och chokladcreme, nu är jag alltför mätt för att riktigt ha någon åsikt – dessert är ju inte riktigt mitt kapitel.

Tack för en härlig eftermiddag på ERA- ORA. Kul att träffa deras fantastiskt trevliga sommelier igen – vi träffades på en vinprovning för ca 10 månader sedan i Köpenhamn och hon kände igen oss direkt. Vinvalet denna eftermiddag var hennes och hon ska ha en stor eloge för detta och för kombinationen med den goda maten.

Vi hann med en promenad i ett kylslaget och snöigt Köpenhamn innan vi via bron tog oss till Slagthuset i Malmö för en rockmusical – Kal P Dal – vilket ös -  det kändes som man var tillbaka i 70-talet – en oförglömlig rockkväll, ont i händerna, hes i halsen med ett stort leende på läpparna – tack Nic för din fantastiska rolltolkning och för ditt 100 %-iga håll i gång – nästa gång blir det blåa skor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar