tisdag 13 november 2012

Vinprovning fem druvor och fem länder


I lördags den 10 november genomförde vi, i goda vänners lag, en provning med blindtest enligt vinprovningens ABC. Jag var kanske lite tjatig men trots allt verkade deltagarna uppskatta genomgången. Det är nyttigt att emellanåt trimma sig i WSETS bedömningsformulär.


Vi provade fem röda viner från fem olika länder och fem olika druvsorter. Nu till vinerna.



1.    Domaine de Brescou. Pinot Noir. 2007, Frankrike
Vinet är inte filtrerat och har därför en viss grumlighet. Hög syra, lite tanniner men lång och härlig eftersmak. Församlingen tyckte vinet var gott och rekommenderas till fågel och lättare kötträtter. Vinet kan köpas på systembolagets beställningssortiment alternativt www.xwine.se

2.    Gemma, Bricco Ruja, Langhe Nebbiolo 2009, Italien
Rubin till färgen. Intensiv och utvecklad doft, I smaken lite sträv med hög syra. Doft och smak med inslag av björnbär och peppar. Församlingen var inte speciellt imponerade av vinet. Det var dock bättre till mat och då speciellt till kalvkött. Vinet är köpt hos www.carlomerolli.dk

3.    Coto De Imaz, Rioja, Reserva, 2000,Tempranillo, Spanien
Vinet är eklagrat i 24 månader och är därefter lagrat på butelj. Kraftfull doft med mörk, kryddig frukt och vanilj. Smaken komplex med fyllig, mogen, mörk frukt. Inslag av björnbär och vanilj. Bra tanniner. Passar bra till lamm och smakrika kötträtter. Församlingens mening var att vinet blev bättre tillsammans med mat.

4.    KWV, Cathedral Cellar, 2007, Cabernet Sauvignon, Sydafrika.
Färgen var rubin. Fruktig doft av plommon och svarta vinbär. Mycket sydafrikansk rökikg. Smak av cederträ, tobak, kryddor och massor av mörka bär. Passar de flesta kötträtter.  De flesta i församlingen tyckte vinet var gott. Vi provade en rest dagen därpå och då hade rökigheten försvunnit och vinet var enligt min mening godare och renare i såväl doft som smak. Inköpt via den saligt insomnade Sydafrikanska vinklubben

5.    Chakana, Malbec 2010, Mendoza Argentina.
Ett fruktigt och smakrikt vin med fatkaraktär. Vinet både doftar och smakar björnbär, blåbär, viol, mynta och tobak. De flesta bedömde detta som kvällens bästa och trevligaste vin. Passar bra till kalv. Passar kanske ännu bättre som buffévin. Systembolaget nr 6664.

Efter blindtesten prövade vi vinerna till mat i form av köttfondue (kalv, lamm och oxkött samt grönsaker och svamp) och då växte Nebbiolon och Riojan.
Rätt kul att gå igenom provningsschemat noggrannt och extra trevligt med endruveviner från olika länder och världsdelar. Vi kom in på jordmån, druvhantering, jäsning, alkoholhalter, smaker i olika länder och givetvis mat, det intresserar ju de flesta.

 Återkommer med nya rapporter från våra kommande provningar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar