söndag 28 oktober 2012

Provning - Söta viner


Igår fredag anordnade vi en provning i vårt hem. Vi var 11 personer som provade söta viner.  Söta viner möter ett visst motstånd. Usch, vad äckligt säger en del och minns forna tiders dessertviner.  Det roliga med de söta vinerna är alla de olika tillverkningsmetoderna samt de olika druvsorterna. De söta vinerna bjuder på en mängd aromer som vi kan associera till honung, aprikos knäck m.m vilket är mycket spännande. De olika framställningsmetoderna gör det inte heller mindre spännande. Vi var som sagt 11 personer, där endast några av oss, tidigare vid ett och samma tillfälle, provat söta viner. Vi hade utrustat oss med ananas, päron, mango, mandelskorpor, grönmögelost samt med hembakad chokladtårta.

1.(nr 4196) 199:-
Chenin Blanc från Loir-dalen. Ett syrligt sött vin där en del druvor är skördade tidigt. Dessa blandas senare med sent mognade och sockerrika druvor, allt för att bibehålla syran i vinet. Serveringstemperatur 8-10 grader. Frisk smak med inslag av honung.  Mycket gott och prisvärt. Vi tyckte att det passade bäst till frukt.

2.Chateau Coutet, Sauternes, 2005, (nr 96030) 375 cl 395:-
Ett botrytis vin inhandlat på slottet för två år sedan. Druvan Semilion är perfekt för denna framställningsmetod. Färgen är guldaktig och smaken fylld av blommor, honung aprikos och citrus. Tyvärr var vinet en stor besvikelse eftersom det var korkskadat Doften var hemsk men smaken var trots allt nästan ok. Tråkigt eftersom det skulle vara kvällen höjdpunkt. Till detta serverades gåslever, salt o sött mmm.

3.Malvasia delle Lipari, Merolli, 264 dkr.
Ett fantastiskt vin gjort på Malvasia som kommer från ön Vulcano strax norr om Sicilien. Det är mycket märkligt att man överhuvudtaget kan odla vin på denna vulkaniska ö. Vinet är framställt av malvasiadruvor som torkat på halmmattor. Resultatet blir ett underbart sött vin som påverkats av solens kraft, den vulkaniska jordmånen och havets salta vind. Vår bedömning var att detta var kvällens höjdare. Vinet kan köpas hos www.carlomerolli.dk i Holte.

 4. VDN Maury Blanc, 1998,
Ett utmärkt VDN-vin från Roussilion- Languedoc. Tillverkat på traditionellt sätt alltså lagrat i damjejanger i solen. Märkligt sätt att förädla vin.

5. Moscatel de Setbutal, Colheita 2005 nr 8011, 99:-

Kommer från en halvö söder om Lissabon.  Druvan är som namnet antyder är Muscat. Söt, knäckig smak med inslag av torkade aprikoser och apelsinchoklad. Ett fantastiskt vin som passar till de flesta desserter. Restsockerhalt 145 gram/liter. Här får vi mycket smak för pengarna. Mycket prisvärt.

6. Portvin, a, Pintas vintage 2009, b Quinta do Crasto LBV 2007,
Två utmärkta portviner dels en vintage från vingården Wine & Soul och dels en utmärkt LBV från Miguel Roquettes Quinta do Crasto. Vintagen var ung och lite knuten blir säkert bättre med tiden. LBV var utmärkt med inslag av plommon, choklad, viol, peppar och körsbär.
Vår bedömning var att portvinerna var de som passade bäst till osten.

Vi tyckte att det var tämligen vågat att bjuda till en provning som klumpades ihop under titeln söta viner. Vi var väl medvetna om att de olika tillverkningsmetoderna och druvsorterna gör ämnet vitt och svårgripbart. Kvällen blev mycket lyckad med nya smakdimentioner för de flesta av oss. Tur är att vi vet hur underbart Chateau Coutet, Sauternes kan smaka eftersom det blev kvällens stora besvikelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar