lördag 13 oktober 2012

Portugal - Douro dalenÅsa, Lars, Ingrid och jag bestämde redan förra året (2011),när vi var tillsammans, i Bordeaux att hösten 2012 ska vi åka till Dourodalen i Portugal. Jag visste inte då att jag skulle vara vingårdsarbetare i Frankrike. Fick dock ledigt från vingården och tog flyget från Barcelona till Porto. Där mötte hustru och mina kamrater upp. The one and only Håkan Nilsson var researrangör och tillsammans med 22 andra personer spenderade vi några underbara dagar (10/9 - 15/9) i Portugal.De första nätterna bodde vi på ett underbart hotell (Vintage House) i Pinhao med en fantastisk utsikt över Douro-floden.
Första provningen gick av stapeln på Dow´s Quinta Bomfim där vi fick smaka deras 20 års Tawny samt Vintage port 1999.Andra dagen inleddes med ett besök på familjeföretaget Wine&Soul. Efter rundvandring fick vi prova deras vita vin Guru, Vintage port 2009 samt deras flaggskepp Pintas. Här gjordes ett inköp. Genast uppstod frågan; hur ska Åsa få plats med vinerna i bagaget?

Detta var bara början nu var det dags för Quinta do Vallado. Anläggningen var modern och stilfull. Ägaren Francesco presenterade en rad vita och röda viner som var alldeles utmärkta. Naturligtvis fick vi också portvin.

Onsdagen började med en båttur på floden till Quinta do Crasto. En helt underbar vingård. Utsikten var makalös, otroligt vackert, helt fantastiskt, bedårande. Ägaren Miguel Roquette lät oss prova helt enastående viner Reserva 2003, Touriga National 2004 och deras helt underbara Vina Maria Teresa 2005 samt Vina da Ponte 2007. Förutom att vinerna var helt otroligt bra fick vi en kanongod bachalao. Sen tyckte framförallt kvinnorna att Miquel var särskilt snygg att titta på. Detta var en provning utöver det vanliga.

Miquel
På torsdagen lämnade vi Pinhao och åkte till portvinsstaden Porto. Det första stoppet var på Graham´s. Hör och häpna medan andra besökare fick prova tre olika sorter fick vi tack vare Håkan prova 15 portviner. Vi fick smaka Tawny i form av 10, 20, 30 och 40 år gamla. En Colheita från 1969 samt Vintage 80, 94 och 2000. Vi fick dessutom 20% rabatt. Ytterligare ett litet inköp. Nu var det kris med väskan.Denna dag genomled vi också en lunch som går  till historien. Restaurangen hette Pedro Lemos. Ja, detta var något över det vanliga. Helt underbar mat, fantastisk service, ljuvliga viner. Ja, allt var bra. Till desserten serverades champagne från en jerobaum Billecart-Salmond rose. Den var så tung att de var tvungna att vara två servitörer vid serveringen.
Sista dagen besökte vi Taylors. Vi provade bl.a 20 årig Tawny samt en Vintage som öppnades med glödgad portvinstång (en sån måste vi ha).
Kvällen avslutades på en utmärkt skaldjursrestaurang. Här åt vi ett litet djur eller var det kanske en grönsak? Minns inte namnet. Det såg märkligt ut och liknade små dinosauriefötter. De var ovanliga men goda. Därefter var det åter till hotellet för packning. VI LYCKADES.

Nu skildes våra vägar åt. De flesta åkte hem till Sverige men jag återvände till Barcelona för vidare transport till vingården Domaine de Brescou. Tack alla för en oerhört vacker, smakrik och trevlig resa. Vill naturligtvis tacka Håkan för ett fantastiskt bra arrangemang. Det var värt varenda krona. Åk till Dourodalen!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar