Det händer naturligtvis oförutsedda saker på en vingård. En pump har gått sönder. Skördemaskinen har krånglat vid några tillfällen. Det värsta var när styrningen upphörde att fungera. Som väl var fixades reservdelar och Didier kunde reparera den. Dessutom har det för ovanlighetens skull regnat och åskat (två nätter). Dessa problem har inneburit att vi fått jobba ännu hårdare för att hinna med. Druvorna väntar ju inte.
De gröna druvorna är skördade och pressade. Jäsningsprocessen är igångsatt med hjälp av jästen Zaccharomyces cerevisiae. I jäskaren finns dessutom några ekstavar som ska sätta extra smak på det färdiga vinet.
Vi gör också rosevin. Vinet består av druvorna Grenache och Pinot Noir. Vi låter de blå druvorna macereras ca 2 tim i pressen. Därefter jäses de tillsammans och vinet får en svagt rosa färg när det är klart. Efter jäsningen ska vinet lagras kallt. Det färdiga vinet heter Fleur d'Ete
Tester görs dagligen på druvornas kvalitet, mognad och sötma. Vi väntar på rätt mognadsgrad för de blå druvorna Carginan, Syrah, Merlot och Cabernet Sauvignon. De är troligtvis skördbara i nästa vecka.
Vi har haft besök av gårdens konsult Lars Torstensson som tidigare var ansvarig för Systembolagets vingård Rabiega. Numera arbetar Lars som " flying winemaker". Tillsammans med Lars gick vi igenom provresultat, inspekterade vinkällare och odlingsmarker samt provsmakade druvjuicer och viner. När allt var klart genomfördes en genomgång med personalen. Särskilt diskuterades bruket av svavel. Svavel finns visserligen naturligt i alla viner men höga svavelvärden är ofta ett tecken på orena viner och mindre bra arbete på vingården. Domaine de Brescou har redan rena viner med låg svavelhalt och ligger på värden som ligger under många av de viner som kallas naturviner. Målsättningen är att hålla bruket av svavel så lågt som möjligt.
En annan utflykt var genom den vackra bergsbyn Roquebrun och vidare till den otroligt vackert belägna orten Minerve. Verkligen värt ett besök. Naturligtvis har jag även badat i Medelhavet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar