söndag 22 april 2012

Barolo & Friends


Barolo & Friends

Även i år arrangerade Consortium Vini del Piemonte och Strada del Barolo e grandi vini di Langa en stor vinprovning Barolo & Friends på Börsen i Köpenhamn. Syftet var att marknadsföra Piemontes produkter.

Ett femtiotal producenter hade mött upp. Flera var nya för året.

Bric Cenciurio
Cascina Bongiovanni
Cascina Bruciata
Cascina Fontana
Cascina Gilli
Cascina Mucci
Cascina del Monastero
Cascina Val del Prete
Casina Bric
Canato Marco
Castellari Bergaglio
Castello di Verduno
Castello di Gabiano
Ciabot Berton
Crivelli
Dosio
Fontanassa
Gigi Rosso
Grasso Fratelli
Il Poggio
La Chiara

La Fusina
La Mesma
Le Strette
Langa Style
Magda Pedrini
Marchese Luca Spinola
Mauro Molino
Michele Chiarlo
Monchiero
Montalbero
Podere Ruggeri Corsini
Produttori del Gavi
Produttori di Govone
Ponchione
Rappellino Dario
Ressia
Tenuta Due Corti
Tenuta La Giustinana
Tenua San Pietro
Vigne dei Mastri
Villa Giada

 Jag fick en förfrågan om jag kunde hjälpa till vid tillställningen. Visst, det skulle bli jätteroligt. Sagt och gjort kamraten Lars Borgvall och jag åkte till Köpenhamn för att bistå vid vinutskänkningen.
Det visade sig att ägaren till Tenuta Due Corti, Luca Corti, var tvungen att resa till en annan tillställning. Efter en kort introduktion stod vi där med hela ansvaret att presentera och servera producentens viner.

Givetvis ville vi börja med en egen runda;

Vi fastnade framförallt för:
Cascina Bruicata, en liten producent med en produktion om 35 000 flaskor. Gården drivs av Carlo Balbo som gör mycket goda och avstämda Barbaresco.
Vi provade: Barbaresco 2008, Barbaresco ”Rio Sordo” 2007 och en ”Rio Sordo Riserva” 2006. Mycket gott. En njutning för gommen.

Mauro Molino: Ett familjeföretag som ligger närheten av det vackra La Morra. Vi provade tre Barolo, varav ”Gallinotto” 2008, ”Vigna Gancia” 2008 var de bästa. Mjuka fina tanniner, komplexa med fin syra. Utmärkta.

Ponchione: Maurizio Ponchione producerar hustruns favoritvin, Roero, så vi var ju tvungna att också smaka detta.  Ponchiones variant heter Monfrini DOCG 2008. Vinet har lagrats på ekfat i 16 månader och man får fina toner toner av röd frukt och en smula vanilj i näsan. Mjuka fina tanniner. Vi får nog köpa ett par flaskor Roero. Det är svårt att hitta i Sverige men finns i Danmark.

Nu är det dags för vår producent: Tenuta Costa.
Företaget drivs sedan 2006 av far och son Andrea och Luca Costa. De har sitt säte i Parma. Företaget består av tre vingårdar. Tenuta Terre di Fiori som ligger i Maremma Toscana, Lahnhof i Alte Adige och ”vår” vingård Tenuta Duecorti som ligger i Castelletto i kommunen Monforte d’Alba.
Gården omfattar 19 ha och ligger otroligt naturskönt.

De viner som vi prensenterade var:
Dolchetto d’Alba Doc 2010
Nebbiolo d’Alba 2010
Barolo Docg 2007
Barolo ”Castelletto” 2008

En tre liters
Viner från Tenuta DueCortiVi fick således förmånen att presentera eventets kanske bästa Barolos. De hade en strykande åtgång. Ryktet spreds snabb om de goda vinerna. Trots att vi verkligen snålade på tilldelningen tog tyvärr Barolon slut. Ett tecken på den höga kvaliteten. Kanske beror det på att vinmakaren är prisbelönt guru i Italien och heter Carlo Ferrini.

LP serverar Barolo
Eventets första del 12.00-15.00 riktade sig branschen samt journalister. De två övriga delarna 15.00 – 17.30 och 18.00-20.30 riktade sig till allmänheten. Den stora skillnaden på publiken märktes främst i spottkopparna. Ju längre dagen led ju mindre i spottkoppen.

Två som tillbeder Lars eller kanske vinet?
 21.00 lämnade Lars och jag Börsen efter en mycket rolig och givande dag. Vi tyckte själva att vi klarade det galant och utmärkt. (Nästa gång ska vi ha stödstrumpor eftersom det var rätt jobbigt att stå en hel dag). Vi blev ett unikt inslag i den Italienska församlingen vilket märktas då besökarna blev överraskade över vårt språk. Ömsom blev vi tilltalade på engelska, italienska eller danska.
Paus i arbete


Ordning och reda
Vi tackar Jens Simonsen för ett fantastiskt arrangemang samt naturligtvis Luca Costa för att vi fick ansvaret att presentera hans mycket utsökta Baroloviner. Vi gör gärna om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar