torsdag 29 mars 2012

Skidsemester, Cervinia, vecka 12, 2012

Vecka 12, 2012 har tillbringas på skidorten Cervinia i Italien. Vi längtade efter och hade beställt, strålande sol och sköna backar. Vi har aldrig varit söderut för skidåkning så sent som v 12. Vi var säkra på sol. Tyvärr visade väderleksprognosen på dimma och snöoväder hela veckan. Prognos är prognos och hoppet är det sista som sviker! Bilresan gick som smort till Mankells ”En smutsig ängel”. Framme i Cervina och incheckning på Hosquet Lodge, utmärkt boende. Övriga gäster kom från Ryssland. Skidintresset är tydligen jättestort i Ryssland eftersom det vimlade av ryssar i såväl Cervinia som i den Schweiziska grannbyn Zermatt.

Söndag och måndag dimma och snö. Verkligen jobbig åkning. Visste inte om man åkte utför eller uppför. Lät illamående och balanssvårigheter, om det var vädret eller den höga höjden, ja?

På tisdagen kom solen fram och resten av veckan var en lisa för själen. Solen sken och skidåkningen var perfetto. Pist nr 7 som lär vara den bästa och vackraste i världen: var fantastisk. Vyerna otroligt vackra med Matterhorn som bakgrund. Maten är som alltid i Italien: helt underbar; särskilt god var den på lunchstället Ullas ” L´ Etoile” som låg mitt i backen. Ljuvligt god pasta med saffran, bacon och zucchini. se bilden nedan
 


Nu till vinet;
Valle d'Aosta är Italiens minsta vindistrikt och har fått sitt namn efter centralorten Aosta. Vinerna är Frankrike-inspirerade. Vingårdarna är tämligen små varför det finns en stark traditon med kooperativer. Vi hittade en utmärkt hemsida för ytterligare information om Aosta och dess viner. The Aosta Valley Wine Trail. http://www.routedesvinsvda.it/en/

Appelationen Valle d'Aosta DOC består av sju underappellaioner;
Morgex et la Salle.
Enfer d'Arvier,
Nus.
Chambave
Arnad-Monjovat.
Donnaz.
Constantino Charrère.

De druvor som är mest spännande i området är Petit Rouge, Tourette och Fumin. Dessa ger viner med hög syra och klar fruktighet. Särskilt Fumint är en spännande druva. Fumin var mer eller mindre utrotad men räddas kvar på 1980-talet. Den har fruktiga toner och milda fina tanniner samt en härlig syra. Viner på Fumin rekommenderas verkligen.

 Vi smakade;
Petit Rouge 2010, Giorgio Anselmet
Rouge des Vignes, Les Cretes
Fumin 2009 esprit follet, La Grotta di Vegneron
Fumin 2008, Cave des onze communes
Petit Rouge, 2007, Cave Cooperatives de Donnas

Vi fick även möjlighet att äntligen få smaka en DOCG Roero från Piemote. Det var en 2007-a som var helt fantastisk. Tyvärr har vi glömt namnet på producenten. Jag kommer givetvis att söka efter Roero i Köpenhamn. Ska nämligen inom kort besöka Barolo and friends.

I Cervinia såg vi av en händelse en reklamskylt om Arnolds rare wines. Vi bestämde oss för att söka upp butiken för eventuellt inköp. Döm om vår förvåning när vi såg butikens skyltfönster och ännu mer förvånade blev vi när vi kom in i butiken. VILKEN AFFÄR. Här i Cervinia. www.arnoldswine.com. Gå in på hemsidan och titta på Arnolds sortiment. Vi har aldrig sett något liknande. Butiken var fullständigt överhopad av rariteter. Franska toppviner som Ch Petrus, D`Yquem, Latour, Margaux och italienska toppviner som Biondi-Santi, Saccicaia och Tiganello. Inte nog men en årgång utan de flesta. Inte nog med helflaskor utan magnumflaskor. I butiken fanns dessutom en provningsautomat med mängder av rariteter t.ex Romanée-Conti och Petrus. Vi tog chansen och provade 2 cl Sassicaia 1984. Vilket vin !!!!!!. Visserligen kostade 2 cl 20 euro, men det var det värt.På hemvägen från Cervinia besökte vi La Grotta di Vegneron och fick inhandlat några flaskor av deras Fumin som nu ligger och lagras för framtida smakningar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar