onsdag 18 januari 2012

Zlatan, Ghemme och Gattinara


Åsas hemliga 60-årspresent var en resa till Milano tillsammans med goda vänner för att heja på Zlatan Ibrahimovic i derbyt mellan AC Milan och Inter den 15/1 på San Siro. Våra vänner hade tagit sina gamla pass och fick åka hem igen från Kastrup. Hämta passen och köpa ny biljett till Milano. De fick åka via Madrid men kom lagom till Milano ca 24.00. En välkomstdrink och sedan i säng.
Matchen började först 20,45 men tänk vilken miljonindustri Zlatan och Milan är. San Siro fullsatt Ca (85 000) och 1000 tals svenskar. Det var en mycket stor upplevelse att känna känslan som sprider sig i en så stor och fullsatt arena.

Tyvärr förlorade Milan med 1-0 och Zlatan gjorde ingen glad. Men en upplevelse var det.
Vi hade bokat en extradag i Milano för att passa på att besöka vinområdena i Ghemme och Gattinara. Dessa orter ligger nämligen endast några mil väster om Milano. Vi fick en jättetrevlig utflykt i vår hyrda Fiat 500.
Först Ghemme. Byn och vinet har samma namn och ligger som tidigare nämnts i nordvästra Piemonte. Vinet fick sin DOCG 1997. Området är litet med ca 100 ha. Klimatet är kontinentalt. Det är Nebbiolo som odlas men också under det lokala namnet Spanna. DOCG Ghemme skall lagras i minst 36 månader varav minst 20 månader på fat. För en riserva krävs minst 24 månader lagring på ekfat.
Vi besökte först vingården Antichi Vigneti di Cantalupo http: www.cantalupo.net . En egendom som ägs av familjen Arlunno  med ca 34 ha vinmarker.  Vi fick en jättetrevlig visning av den välskötta gården. På väggarna fanns bilder av Margreth Thatcher och drottning Margarethe av Danmark. De hade antingen besökt gården eller druckit vinerna. Ägaren var mycket trevlig och tillmötesgående. Vinerna var underbara. I arsenalen fanns bl.a en mycket god rosé ”Il Mimo”. Vi köpte en flaska Cantalupo 2005 och en ”Collis Breclemae” 2003. Båda mycket trevliga  ” Collis Breclemae” var ett underbart och elegant vin tillverkat av speciellt utvalda druvor.
Vi for vidare till Casafrancoli i Ghemme http://www.casafrancoli.it som mer liknade en större turistbutik. Provningen var ok men kändes alltför affärsmässig. Vi införskaffade dock en Torraccia DOCG Ghemme 2004 (90% Nebbiolo och 10% vespolina) och en DOCG Gattinara 2004 (nebbiolo 100%). Utmärkta viner som får ligga till sig.
Nu var det dags för lunch och färden gick vidare mot Gattinara. En lokal restaurang med utmärkt gnocci och pasta. Naturligtvis fick passagerarna goda lokala viner därtill.
Nästa stopp vingården Avenzivino http://www.anzivino.net i Gattinara. Ägaren kommer ursprungligen från Milano och har arbetat i byggnadssektorn men fått passion för vin. Nu driver familjen en vingård med en liten restaurang och några rum för agriturism. Damerna i sällskapet blev mycket förtjusta i gården eller var det möjligen i ägaren? Snygg!!!!
Några viner provades och vi fastnade för gårdens prestigevin Faticato DOC. 100 % Nebbiolo som kommer från 50-år gamla stockar och sent plockade druvor. Alk 14%. Mycket gott.

Sista stoppet var hos producenten Travaglini,  www.travaglini.com som är en av de största producenterna i Gattinara. Vi provade hela Travaglinis sortiment. Underbart goda viner. Samma dag som vårt besök möttes företaget och Systembolaget. Förhoppningsvis kan vi köpa dessa viner på bolaget i framtiden.
Våra val: DOCG Gattinara Riserva 2006. Lagrats i 4 år varav 3 år på fat av slovensk ek och 8 månader på flaska. Riservan tillverkas endast på de bästa årgångarna.
”Tre Vigne” 2005 (DOCG Gattinara) som i likhet med Riservan är gjord på 100% Nebbiolo.  Lagrats i 40 månader varav 30 månader i fat tillverkade av slovensk ek.
Flaskornas formgivning är mycket speciell och elegant. Vinets färg var mörkröd mot orange. Doftade bär, viol, lakrits och vanilj. Smaken var frisk med härliga tanniner med lång eftersmak. Kan säkert ligga i många år.
Vinerna från dessa orter är mycket spännande. Annorlunda än sina kusiner i Barolo området. Lite syrligare. Något billigare och inte så kända. Rekommenderas starkt. Märkligt nog är vinerna stora i Norge. Samtliga producenter berättade att de sålde mycket vin till Norge. På Systembolaget finns de inte alls.
Nu var resan slut men jag måste nämna att vi dessutom har smakat Passito di Pantelleria. Kommer från den lilla ön Pantelleria som ligger strax utanför Sicilien.
Det var nog ett av de godaste söta vin jag någonsin smakat. Varma, härliga, somriga dofter av aprikos. Underbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar