söndag 22 januari 2012

År 1863


År 1863 pågår det amerikanska inbördeskriget för fullt och Nordstaterna besegrar sydstaterna i slaget vid Gettysburg. I Sverige brinner halva Varberg ner. Dåvarande kungen Karl XV undertecknar en ny svensk riksdagsordning. I Sverige blir ogift kvinna nu myndig vid 25 års ålder, utan föregående domstolsbeslut.
Detta år producerar en vinbonde på Madeira det vin som vi fick möjlighet att smaka i lördags. Odlaren hade gjort vinet på Malvasia-druvan eller Malmsey som han kallade den. Producenten till denna vintage hette Blandy.
Anfadern John Blandy kom till Madeira 1808 och blev förtjust i Madeiras vin.  Familjen Blandy har alltså producerat Madeira sedan 200 år tillbaka. Nu driver sjätte respektive sjunde generationen verksamheten vidare. De skulle bara veta att vi igår drack ett vin från 1863.

Vinet hade kommit i vännen Jans ägo i mitten på 1980-talet genom en vän som köpt vinet på en dryckesauktion. Jan har sedan lyckats förvara vinet i kylskåpet till det rätta tillfället.
Det rätta tillfället var alltså i lördags kväll. Korken var hel och oskadad när flaskan korkades upp. Den dekanterades och efter några timmar var det dags.
Vinet var granat till färgen. Doften underbar och smaken var fantastisk. Trots sin ålder kändes vinet friskt med kraftiga dofter av russin och honung. Eftersmaken var otroligt lång och intensiv.
Vi åtta personer som var med, kände oss andäktiga och upplevde historiens vingslag i vinet. De personer som en gång i tiden odlade och förädlade vinet skulle bara veta att vi 150 år senare skulle njuta deras vin. Tack Jan och Kerstin för denna fantastiska och otroliga vinupplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar