söndag 18 juni 2023

Barolo and friends 2023-06-08

 Barolo and friends 2023-06-08

Den 8 juni var det ett helt underbart väder. Jag åkte tidigt på morgonen till Köpenhamn för att delta i årets Barolo and friends på Börsen i Köpenhamn. Det var nu det åttonde arrangemanget. Alltid välbesökt av fackfolk, journalister mfl. Nu var det 36 olika producenter som presenterade sina viner. Jag hade möjligheten att delta i två olika masterclasser. Båda leddes av den danska vingurun Thomas Ilkjaer.


Thomas Ilkjaer

              Börsen

Den första Masterclassens tema var Barolo and Friends: the greatness of Nebbiolo. Thomas gick igenom Piemontes jordmån, väderlek och vinernas årgångar. Vi provade 10 olika viner varav en var en Barbaresco och övriga Baroloviner. Samtliga var utmärkta men två stack ut;

Barolo DOCG Castelletto Persiera 2019.  Härlig frukt , fina tanniner, bra syra med lång härlig eftersmak

Cantina Moscone, Barolo DOCG, Bussia 2015. Vinet som nu var lagrat i åtta år var ett toppvin. Lång fin eftersmak. 

Den andra masterclassen handlade om den för oss okända druvan Timorasso Derthona från Colli Tortonesi DOC. Druvan var så gott som utdöd för något årtionde sedan.  På 1980-talet fanns endast några hundratal vinstockar. Nu har den fått en renässans och odlas numera på ca 200 ha. Provningen var en vertikalprovning där vi testade vinernas utveckling. Druvan har som regel legat på ekfat i 3-6 månader och ger ett nyanserat vin med toner av blommor, mineral och citrus. Med åren så utvecklas toner av tropiska frukter och honung. Vinet växer och blir bara bättre efter några års lagring. Färgen var rätt igenom gyllengul och förändrades inte direkt med åldern.  Vinet passar utmärkt som aperitif samt till lite kraftigare fiskrätter. Kort sagt en spännande druva som vi säkert kommer att se mer av.

Botaniserde sedan bland de många producenterna men efter två utmärka masterclasser kändes det nog med vin för dagen. Ser fram mot nästa års Barolo and Friends.

 Veuve Clicquot Ponsardin rosé, årsmodell 1976

Måste också passa på att nämna att vi nyligen hos vännen Ingrid återigen fick prova en mycket gammal champagne. Nu var det Veuve Clicquot Ponsardin rosé, årsmodell 1976. Till detta vin åt vi som vanligt äggakaka med tillbehör. Vinet hade med åren blivit svagt oxiderat men hade fortfarande frisk syra i smaken. Mandel och nötter i doften. Det är en ynnest att få smaka en sådan raritet. Tack Ingrid.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar