Denna dag var det något i luften som surra – ja i alla fall hade detta fått sateliterna att snurra. Vi hade ställt in Google på byn Calce men 4 mil norr om Perpignan, på motorvägen, började vägvisningen att gå lost. Vi hänvisades till öser, väster, höger o vänster, att göra U-svängar och att vända om. Bilens GPS sa detsamma och även Kartor. Tur att vi var på A9 och visste att vi skulle köra av vid Perpignan. Men eländet fortsatte ca 30 minuter till och vi hänvisades långt upp i ett militärområde. Plötsligt lugnade rösten ner sig och vi kom fram.
Vi har längtat till Roussillon igen. Två år på rad har det varit Munskänkarnas vinort. I vår sektion, Languedoc, har vi sedan vintern 2020 planerat en resa med flera vingårdsbeök. Denna har fått ställas in två gånger pga Covid -19. Vi bestämde oss för att göra en dagstripp och besöka några av de vingårdar vi planerat för. Vi har varit i området förut och upptäckt deras mycket goda torra viner. Det finns dessutom ett stort antal entusiaster bland vinbönderna så det är ett intressant och lärorikt område. Vi bestämde oss för att besöka Domaine Gauby och Domaine Thunevin – Calvet.
Domaine Gauby
Efter många om och men hittade vi så vingården. Den ligger utanför byn Calce, ca 2 mil nordväst om Perpignan. Här driver Gérard Gauby och hans familj en av de mest kända vingårdarna i Roussillon. Gården ligger tämligen otillgängligt mitt ute i garrigen och är drygt 44 ha stor. Här odlas en för oss okänd blå druvsort Tourbat. Kul. Nu visade det sig att gårdens personal var mitt i skörden. De har dock en liten cave inne i byn Calce dit vi hänvisades av sonen Lionel. Vi hade inte bokat i förväg så vi bjöds ingen degustation.
Vi köpte osmakat några viner. Vi vet så gör man inte men hade vi nu nått fram så skulle vi inte bli utan vin. Vid hemkomsten var spänningen på topp när vi öppnade La Jasse. En torr orange Muscat som har vacker bronsguld färg. Utan tvekan ett av de bästa oranga naturviner som vi smakat. Den doftade och smakade stort av muscat, av fänkål, lite mint och grape. Den hade en bitter, lång och härlig eftersmak. Vi förstår varför Gérard Gauby är ett så stort namn i naturvinskretsar.
Les Calcinaires; en traditionell cuve av Syrah, Mourvèdre, Grenache och Carignan. Ett underligt vin som till en början upplevdes som tunt med mycket röda bär. Inte alls likt de viner som präglar Languedoc. Efter en stund utvecklades vinet till ett av de bästa röda naturviner vi smakat. Mycket smak med härliga mjuka tanniner. Men inte druvtypiskt. Vi skulle aldrig kunna gissa druvsorten. En riktig höjdare.
Nu återstår att smaka det vita vinet med samma namn Les Calcinaires. Detta får ligga till sig men vi hoppas det smakar lika bra som de övriga. Isåfall gör vi ett återbesök med bokning. Övriga viner var alltför dyra för att köpa osmakade.
Domaine Thunevin-Calve bildades 2001 av Jean-Luc Thunevin (ägare till Chateau Valandroud i Saint-Emillon, Bordaux) och Jean-Roger Calvet från Maury. Gården är idag 65 ha stor och man odlar vin på ca 40 ha.
Här bjöds vi en fantastsikt fin provning där vi testade och spottade oss igenom de flesta av gårdens viner. Nedan kommenterar vi våra inköpta viner plus gårdens Syrah.
Cuvee Constance 2020; är gjord på 50 % Maccabeu, 50 % Grenache blanc från 60 åriga vinstockar. Vinet har lagrats i ca 7 månader på ståltank. Smak och doft av citrus, tropiska frukter med en beska i avslutningen som är mycket klädsam. Ett mycket gott vin till ett rimligt pris.
L’Amourette, blanc. Är till 100 % Grenache Gris. Druvorna kommer från 60-åriga vinstockar och vinet har legat på nya små barriquer i 8 månader. Här hittade vi citrus och nötter, ett friskt mycket gott vin.
Cuvée Asphodèle. Också detta vin är gjort på Grenache Gris till 100% men här har druvan vuxit på 80-åriga stockar. Vinet har fermenterats och legat på 500 liters barriquer i 24 månader. Ett underbart härligt vin med doft och smak av fänkål, lite anis och persika med en lång och härlig eftersmak. Ovanligt vin med mycket frukt i smaken dock utan sötma. Något dyrt (37 euro) men så speciellt att det skulle bara med.
Cuvee Constance 2018 är ett vin som till hälften består av Grenache Noir och resterande 30 % Syrah, 20 % Carignan. Vinet har legat 16 månader på betongcuver. Vinet är relativt kraftigt, passar till både fisk, ost och kött. Vi upplevde att det varade länge i glasen men vi var något tunga i huvudet dagen därpå.
L’Amourette, Rouge består av 60 % Mourvèdre, 40 % Grenache Noir och har legat 16 månader på betong cuve. I näsan hittade vi röda bär och lite, lite lakrits och i munnen infann sig en bra syra och härliga tanniner.
Cuvée Les Dentelles 2018 och 2019 är ett vin på 50 % Grenache noir, 30 % Syrah, 20 % Carignan. Druvorna kommer från 40-100 åriga vinstockar. Vinet har legat 18 månader på stora ekfat. En underbar frukt/bärdoft i näsan och en bomb i munnen. Ett elegant vin som säkert kan lagras i minst 10 år. Vinet har vi provat tillsammans med vänner och mat. Alla föredrog vi 2018 till både ost och lamm. 2019 behöver mogna.
Divae 2018, 2019. Här hittar vi 90 % Syrah, 10 % Grenache Noir. Druvorna har vuxit på 40 åriga vinstockar och vinet har legat på 225 liters barriquer 18 månader. Detta vin var dagens höjdpunkt. Björnbär, lakrits och pepprigt i smaken. Ett av de godaste Syrahviner vi någonsin har smakat. Tyvärr alltför stor prislapp (75 Euro).
Det blev stora inköp denna dag så nu får vi lugna ner oss och spara ihop till nästa utfärd som går till Sherrydistriktet i Spanien i slutet av oktober.
Sicken tur att ni behöll lugnet när GPS fick spader. Annars hade ju dessa spännande vinprovningar inkl. rapport aldrig (?) blivit av.
SvaraRaderaInte sant.
SvaraRaderaInte sant.
SvaraRadera