tisdag 28 januari 2020

Millésime Bio 2020 i Montpellier 27-28-29 januari


Nu år vi plötsligt i Pezenas. Vi ska fixa vårt lilla sommarkök till nyare och fräschare stil. Tur att  Millésime Bio 2020 i Montpellier går av stapeln samtidigt, ja vi förenar arbete med nöje.

I år nådde den 27: e upplagan av Millésime Bio-mässan i Montpellier nytt deltagarrekord. Mer än 1300 utställare från 22 olika länder. Mängder av professionella besökare från hela världen träffas för att diskutera, smaka och köpa viner. Vilket gör mässan till en av världens största mässor för ekologiska och bio-viner.

I år var det också första gången som Domaine de Brescou fanns bland utställarna. Gårdens viner är nu sedan ett år tillbaka klassificerade som Eko-viner. 

Som alla inser är 1300 vingårdar fööör mycket att smaka av, även för vana smakare så i år bestämde vi oss för ovanligheter. Ovanligheterna fanns, t.o.m. en svenska bland alla;

SAV Winery, helt okänt för oss. De gör ett mousserande vin på björksav, spännande bara det. Saven importeras från Finland som enligt uppgift är mycket duktiga på hantverket att utvinna Sav. Den mousserade drycken är helt genomskinlig till färgen, det är lite väl bubbligt i början men efter ett par sekunder kommer en frisk, mycket ovanlig doft och smak, angenäm, syrlig och frisk, som att skölja ut munnen inför nästa rätt.
Produktionen av drycken sker i Östersund och nu vill man nå ut i världen. Drycken finns på Systembolaget, prova det är spännande och priset är facilt ca 100 kr. Grattis till SAV, vi är de första att inhandla när vi kommer hem igen.
Slovakien: Domin & Kusicky. Vi har aldrig förr smakat viner från Slovakien. Vinindustrin är relativt omfattande i landet och vinfälten breder ut sig både vid gränsen mot Ungern, Österrike och Ukraina. Denna producent finner vi på gränsen till Ungern. 
Vinerna är allihop, torra, syrerika och bra. Tidigare tillverkade man mycket söta viner som exporterades till Sovjet men det är svunnen tid, nu gäller friska, torra och syrerika viner.
Vinerna var bra, priserna billiga, de kommer var så säkra........

Rumäninen; Domeniul Bogdan, visst har vi druckit vin från Rumänien men nu står vi inför en ny generation med ny stil. Bogdan har tidigare arbetat energiförsörjning,  men när han ville sadla om erbjöds han 100 ha jord, vad gör man med detta? Jo man planterar vin och köper 50 ha till. Han har investerat massor och försöker ge sig på export till Väst.
Vinerna är enligt vår åsikt genomgående alltför söta, gäller både de vita och röda. Gillar man Amarone kan det vara nåt. De vill gärna komma in på Sverigemarknanden men det tror vi blir svårt.

Tjeckien; Vinaarstvi Krasna Hora. Vin kanske inte är det första man tänker på vid ett besök i Tjeckien. Nej ölen flödar och god är den och berömd är den och alla känner till den. Vinet var väldigt torr med hög syra, inte alls dumt. Priset för deras Pinot Noir är nästan skrattretande i förhållande till den djupa, fina smaken. Vi önskar lycka till att introduceras sig på nya marknader.

Armenien; Trinity Canyon Vineyards presenterar två röda kraftpaket. Ja de var verkligen kraftiga, Syrah och Areni i kombination, det var som en bomb. Lite för mycket sötma för vår smak men drar man åt det hållet så är de härliga.

Som alla förstår så är 1300 vingårdar som presenterar minst 5 viner per gård för mycket. Man doftar, smakar och spottar, vi söker något speciellt o visst finns det säkert. Vi provade några Italienare, vi testade Loire, Jura, Bourgogne och Bordeaux och givet några viner från Languedoc-Roussillion. Italien lever alltid upp till förväntan, Jura var dåligt representerat men visst imponerar vissa. 

Det var speciellt att Domaine de Brescou fanns med, första året som ekovin. Kul att Arne och Rada presenterade vinerna i sitt stånd  och vi var nyfikna på det nytappade rosévinet;
det levde upp till vår förväntan, friskt, torrt och härlig sommar i smaken, vi längtar till ljumma kvällar med ett rosa i glas.

Nu tackade vi för oss och återgick till hårt arbete i vårt lilla hus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar