onsdag 22 januari 2020

Masterclass Nya Zeeland


För några år sedan, mera bestämt 2016 gjorde vi en tre månaders resa till Nya Zeeland. Det var en helt underbar tripp men många fina minnen. Resan gick i vinets och naturupplevelsernas tecken så självklart besökte vi i princip samtliga vinområden och flertalet vingårdar i Nya Zeeland. Ni kan läsa om detta äventyr på vår blogg avsnitt (2016 januari t.o.m mars) och speciellt avsnittet om Nya Zeeland och dess viner (2016-03-16).

Måndagen den 20 januari fick vi möjligheten att återigen stifta bekantskap med Nya Zeeland och dess viner vid en masterclass med Rebecca Gibb Master of Wine, med påföljande provning i Köpenhamn.
I VÄNTAN PÅ PROVNING
Rebecca informerade oss om Nya Zeeland och hur vinproduktionen utvecklas från att den första vinstocken planterades 1819 av Samuel Marsden. Odlingsarealen var 1981 5417 ha, 2017 hade arealen växt till 371239 hektar. En enorm utveckling och förändring. Den största ökningen har skett under 2000-talet. I Marlborough, Nya Zeelands största vindistrikt, producerades de första vinerna i början av 1970-talet och export startades på 80-talet. Nu står Marlborough för ca 2/3 av Nya Zeelands vinproduktion. Odlingsarealen är 26 288 hektar. Fram till 2002 var Chardonnay den stora druvan men sedan har Sauvignon Blanc kommit som med stormsteg och är nu överlägset nummer ett. Nya Zeeland verkar som gjort för att producera vin på denna druva, 86% av vinet går på export.

En annan druva som verkar trivas alldeles utmärkt på Nya Zeeland är Pinot Noir. Våra favoritområden är Central Ortago och North Canterbury. Den första Pinot Noiren planterades i Central Ortago så sent som 1987. Nu produceras några av världens bästa Pinot Noir här.

Under Masterclassen fick vi prova följande viner;. (Vi kommenterar endast de viner som vi särskilt vill framhålla och som vi verkligen gillade)

Rapura Springs classic Sauvignon Marlborough 2019

Greystone Barrel fermented Sauvignon Blanc North Canterbury 2018,
En ovanlig SB mycket torr med hög syra, ett elegant vin som legat 7 månader på små ekfat. Detta vin finns på Systembolaget för 179 kronor. Rekommenderas.

Hans Herzog Gruner Veltliner Marlborough 2014

Neudorf Rosie´s Block Chardonnay, Nelson 2018

Craggy Range, Te Mina Road Vineyard, Pinot Noir Martinsborough 2017
Ett gott vin med lång eftersmak.

Burn Cottage Moonlight Race, Central Otago 2016
En djup doft av körsbär och kärnor tom lite lingon, en härlig fruktighet i smaken som fyller munnen och stannar kvar lääänge. Tyvärr finns den inte på Systembolaget.

Trinity Hill, Gimblett Gravels, Syrah Hawkes Bay 2018

Villa Maria Reserve Gimbettt Gravels Cabernet Sauvignon 2018

Efter Masterclassen bjöds vi på walkaround-provning med ett 20 -tal producenter.

Vi blev väldigt glada när vi återsåg Greywacke och deras Wild Sauvignon. Den höll fortfarande måttet och skänkte lycka åt smaklökarna. Den kan ni köpa på Systembolaget för 219 kronor vilket kanske får anses vara ett högt pris.

Gardo och Morris var för oss en okänd producent. Mannen är Kiwi och hustrun är svenska och de arbetar i båda länderna. De har ingen egen vingård utan köper upp druvor från olika distrikt och arbetar sedan med tillverkning och försäljning.
Vi gillade deras Pinot Noir med druvor odlade i Central Otago. Detta vin finns på Systembolagets beställningssortiment till det facila priset av 179 kronor. 

Nautilus Estate från Marlborough presenterade ett antal viner. Vi gillade deras Pinot Noir, rund, djup och god. Som svenskar har vi tur, den går att inhandla på Systembolaget för 239 kronor.
Besök på Greystone

I en hörna hade man ställt upp ett bord med läckra Pinot Noir. Vi var på samtliga och fastnade för;
Dog Point från Marlborough, ett härlig 2017 som kan utvecklas mycket. Kan inhandlas på Systembolagets beställningssortiment för 369 kronor.

Pegasus Bay från North Canterbury presenterade ett utmärkt härligt vin från 2016. Tyvärr inget du kan köpa i Sverige men en tripp över Öresund så kan du hitta vinet, mycket gott.

Akarua Central Ortago presenterade sin 2018, ett vin att längta till. Inte heller detta finns i Sverige men det finns en RUA från samma producent. Detta har vi dock inte testat men snart, det kostar 169 kronor.

Alltigenom var det en härlig och intressant provning. Våra minnen från vår härliga resa blev med ens mycket nära och klara. Vi tackar för inbjudan.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar