Plötsligt blev det en svenskkväll och specialinbjudan till vernissage
1755 förliste det svenska skeppet Jeanne-Elisabeth i en storm i Medelhavet utanför södra Frankrikes kust. Hon hade skatter ombord, bla penningar o fina tyger. 2008 började franska arkeologer att tillsammans med dykare söka bärga skatter ur sandmassorna. Nu elva år senare ställs allt detta ut på Marinarkeologiska museet, l´Ephebe i Cap Agde . Till vernissagen som ägde rum i början av oktober, representerades Sverige av en attaché från ambassaden samt ett antal särskilt inbjudna svenskar boende i närheten. Vi var med bland dem!!?? Det var tal på tal men en fantastiskt fin utställning som nu pågår ca ett år framöver. Givetvis bjöds vin o tilltugg.
Skeppet Jeanne-Elisabeths resa |
Sen hände det sig att vi var på konstutställning på det underbart vackra slottet Grezan i byn Laurens. Utställare var den svenska konstnären Rakel Persson som kreerar och tillverkar sällan skådade varelser av tovad ull. Ja och plötsligt var vi inbjudna till vinprovning på Domaine des Pradels. Gården ligger i byn Le Priou med 20 bofasta invånare. Den är nästa omöjlig att hitta till men vi hade guidning. Pradel drivs av syskonen Magali och Guilhem Quartironi. Familjen kommer ursprungligen från Italien och syskonen är tredje generationen på odlingarna. Den lilla byn ligger i appelationen Saint Chinian. Väl framme bjöds vi vin med tilltugg och vi fastnade för;
Cuvée Skhistos 2017 Saint-Chinian AOP
En blandning med en majoritet av den ovanliga druvan Carignan blanc men som också innehåller Marsanne och Roussanne. Vinet är vinifierat på äggformad stencuve och är fräscht med en bra syra och frukt. Vinet har fått två stjärnor i den franska vinbibeln Guide Hachettes
Ristretto 2017, Saint Chinian AOP. Handplockade Grenache, Syrah och Mourvedre. Näsan möts av mörka bär med inslag av lakrits och kaffe. I munnen kommer smaker av lakrits, mörka bär med mjuka tanniner och lång eftersmak. Härligt gott vin.
Magali Quartironi |
Guilhem Quartioni |
Ja, oktober innebär för de flesta att skörden är avklarad. Det arbetas nu i vincaven för att få fram de bästa vinerna. Många vingårdar firar dessutom avslutet med en stor fest. Så var fallet hos Domaine de Meteore. En vingård, långt upp i bergen, vars odlingar är placerade i en stor krater där en meteor en gång slog ned. Vi var på festen, vi åt, drack och dansade, en fest som kunde liknas vid ett raveparty men för en äldre åldersgrupp! Kort sagt en mycket härlig fest.
Fest på Domaine Meteore |
Vi har naturligtvis också haft förmånen att prova Domaine de Brescous samtliga primörer. Tillsammans med vinbonden, med var sitt glas i handen, gick vi igenom och smakade från samtliga cuvar. Detta är första året som samtliga viner är ecocertifierade. De röda vinerna var, enligt vår mening, de kraftigaste på flera år. Det ska bli så spännande att följa deras vila och utveckling. Innan vi gav oss iväg mot Sverige gjorde vi om en del av provningen tillsammans med vinvännen Christoffe. Vi tror det blir ett kanonår. I januari kommer en del av svaren. Då äger 2020 års stora biovinsmässa rum i Montpellier, Millésime Bio 2020, här kommer Domaine de Brescou att representera.
Den 28 oktober anordnade Munskänkarna en provning hos Naturvinsbröderna Amiel i grannbyn Montblanc. Åsa är ledamot i styrelsen och har jobbat mycket med evenemanget.
Bröderna Aymeric och Jordan berättade om sin bakgrund och deras filosofi vad det gäller vintillverkning. De växte upp på den druvproducerande egendome
n och skulle inte alls arbeta med vin. Båda är välutbildade och arbetade flera år inom helt andra näringar men livet på landet drog och de tog över familjedomänen på 15 ha. De bestämde sig från början att allt runt odling och framställning skulle vara hållbart, för naturen, för människorna och djuren och att vinet skulle vara ett naturvin, alltså producerat utan kemiska tillsatser. Detta var 2012 och de har nu 20 ha varav 17 är vin och resten andra växter som gör gott för jord och natur. De är fullfjädrade naturvinsbönder. Det enda de kan tänka sig att använda är en gnutta svavel om vinet kräver det. Svavel finns ju naturligt i allt vin men ibland kan en liten gnutta extra behövas. Till fyrarättsmåltiden provade vi 9 viner. Vi hade redan fuskat och köpt några av deras viner tidigare men det gäller att passa på när man träffar på något gott så vi köpte;
Peissou 2018 Syrah som legat 9 månader på stora ekfat. Ett djupt vin med mycket bär och frukt och härliga tanniner.
Le Rolle dans la Peau 2018, 100% Rolle (Vermentino). Ett vin blanc/Orange. Druvorna har macererats i två veckor innan pressning. Ett utmärkt och härligt vin.
Mounto Daballo 2018 En blandning av Cinsault, Grenache, Syrah och Carignan. Ett ljust och tunt vin men med mycket smak och mjuka fina tanniner. Ett utmärkt vin till det mesta.
Sous le manteau, ett orange vin på Grenache blanc som legat fyra veckor på sina skal. Ett vin som måste decanteras. Mycket speciellt vin med smak av karameller men mycket torrt och smakrikt.
L´encre de Guy, ett sött vin som påminner om portvin, det ska vi ha till jul.
Bröderna Jordan och Aymeric Amiel |
Livet i Frankrike är mycket mer än sol och vin. Det är bla öva fransk
a, bra för hjärnans funktion. Så vad gör man de dagar det regnar, stannar inne och tränar franska. Sedan vi kom ner i slutet av augusti har det regnat tre dagar men när det regnar så regnar det rejält. I regel utlyses orange eller rouge alert, det blir översvämningar och stora jordrörelser, tornados och hus och vägar som rasar samman. Den första regndagen trodde vi att vissa fönster skulle sprängas av storm, blixtrar, dån och tungt regnvatten som öste i mängd. Det lugnade sig dock och solen kom tillbaka.
En vecka senare var det dags igen, än värre. Det regnade mängder, två dagar i rad. Floder översvämmades, gator flöt, järnväg underminerades och stränder översvämmades av bråte. I den annars torrlagda rivieren Peyne som flyter genom Pezenas, strömmade vattnet med grand vitesse. Trädstockar och skräp om vart annat. Ett osannolikt skådespel med osannolikt mycket vatten.
På sina ställen var förstörelsen stor och det kommer att ta månader att reparera. Vi klarade oss bra, inte en droppe in i vårt gamla, lilla hus- puh.
Även denna gång återvände solen och även om morgon och kväll kallnat så bjöd de sista dagarna på njutbart väder i kortbyxor. Morgonen den 29 oktober var det långbyxor på för nu gick resan norrut.
Första övernattningen tillbringade vi i Deidersheim i vinområdet Pfalz. Här besökte vi åter domainen Dr Basserman Jordan. Vi fick en trevlig Rieslingprovning. De är något dyra men deras Erste-lage viner är fantastiskt goda. Naturligtvis gjordes det inköp av viner som förpassas till vinkällaren.
Trots att Deidersheim endast ligger någon mil från franska Alsace skiljer det en hel del i smaken mellan deras Riesling. Till vems fördel, ja det skiftar och är svårt att bedöma generellt men de skiljer sig åt.
Denna hemresa tog vi det extra lugnt med ytterligare en övernattning i Lübeck. Det blev en fin promenad i gamla stan, besök på en gedigen tysk restaurang och givetvis lite marsipan. Besöket på restaurangen avslutades med hemmagjord Romtopf. Glögg är bättre.
Lübeck |
Vi trodde nog att vi skulle kunnat presentera ännu en vingård i detta kapitel. La Sorga. Det är en sorglig historia, vi har letat, ringt och letat men nu vet vi var den finns så vi återkommer.
Ja så är vi åter i Sverige. Det är kallt och grått men pensionärslivet är hektiskt så vad bryr vi oss, det finns så mycket som engagerar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar