lördag 4 maj 2019

April Pezenas en intensiv månad med något skiftande väder.

Nu är det snart en månad sedan vi kom hem från den lusfyllda konserten i Toulouse. Varje dag trallar vi på franska, både till Zaz och till andra franska sångare.
LarsPeter hade sin stora dag den 9 april. Presenterna var redan inköpta i Sverige men packades upp först någon dag innan, närmare bestämt den 7 april. Vi har två stycken stjärnrestauranger precis i närheten och den 7 april var det dags för besök på Äponen som ligger i den lilla byn Vailhan, uppe i bergen. Besöket var mycket angenämt för öga och gom och vi serverades spännande naturviner från olika delar av Europa. Vi rekommenderar verkligen ett besök men skippa vinpaketet, det blev för många smaker på en gång. Restaurangen ägs sedan ca ett år tillbaka av två unga kvinnor med stjärnstatus, den ligger strålande vackert. Vinerna i vinpaketet var alla friska och smakrika, kvaliteten lite upp och ner.
På födelsedagen tog vi bussen till Montpellier till en kostnad av 1 euro var. Solen sken och grisen var lycklig. Vi utforskade staden, åt en god lunch och handlade lite kläder. På hemresan tog lyckan slut, LarsPeter förlorade sin telefon med allt vad det innebär. Han får vänta på samtal ända till i slutet av maj när vi åter är i Sverige.
Två dagar senare var det dags för en ånglokstur i Cevennerna. Här ingick ett besök i den berömda bambuskogen Anduze – St Jean de Gard. Vi färdades över raviner på gamla broar, genom gamla byar med osttillverkning, vi serverades lunch på en uteservering och vi vandrade genom den härliga bambuskogen. Förutom bambu växte här exotiska träd och växter av allehanda slag. En fin tur i Scandocs regi.
Hittills under vår vistelse har vi hunnit med ett antal golffredagar. Till vår stora glädje har vi haft för vana att vara med i det vinnande laget. Petanque är en annan gren som vi spelar varannan lördag och även här har vi haft mästerskap i april. Till vår gemensamma glädje tog Åsa hem vinnarbucklan tillsammans med Christer Christensson från Marseillan.
Veckan innan påsk besökte vi en mycket intressant vinmakare i Pezenas, vid namn Daniel Le Conte de Floris. Vi har druckit vinet men missat Caven, Domaine le Conte des Floris på 7 Ha. Vi bjöds till terrassen på en fin provning med samtliga viner, tre vita, fyra röda och ett orange vin.
Daniel odlar en för oss relativt okänd druva Carignan blanc. Denna druva utgör stommen i samtliga vita viner. Vinerna har Bourgognestil och är eleganta och friska.
Vinet Lune Blanche är ett endruvevin med 100% Carignan Blanc där uttaget är 20 hl/ha. Vinet är generöst, elegant, friskt och torrt med en smak av tropiska frukter, utsökt.
De röda vinerna domineras till stor del av Syrah eller Grenach men det finns i samtliga också Mourvèdre och Carignan. Vinerna var mycket olika från det enklaste med körsbär och kärnor i doft och smak till det fullmatade Homo Habilis med mörka frukter och bär och härliga tanniner, Mmmm. Ett alltigenom härligt besök en solig eftermiddag.
Påsken firades i dagarna fem med diverse aktiviteter. För att återgå till vinets fröjder, bevistade vi under påskdagen vinfestivalen i Montpeyrot. Vi skrev ifjol om byn i soliga ordalag, denna gång möttes vi av ett stilla regn. Gycklare och orkester ger dock inte tappt utan roade alla med musik och spel. I år hade vi valt ut ett antal gårdar att besöka och även denna gång var vinerna till sin fördel.









Våra utvalda gårdar i år var Le petit domaine, Domaine d’Aupilhac, Domaine Alain Chabanon, Domaine des Grécaux, Villa Dondona, Mas d’Amelie och Divem.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att vinerna i området är mycket bra, ca hälften är eko eller bio viner. De röda vinerna är genomgående fullblodiga, mörka och mäktiga. De dominerande druvorna är Grenache noir , Syrah och Mourvèdre med relativt lång lagring.
GIL MARROT PÅ DIVEM
Precis efter påsk besökte vi vingården, Moulin de Lène, en stor Domaine med 47 ha uppodlad mark och ett otal olika viner. Provningen var mycket generös och genomfördes på engelska. Vi fastnade för deras oranga vin, Apicius till 100 % Vermentino, friskt och sympatiskt. De röda vinerna hade genomgående en sur (ej syrlig) doft och smak, lite disktrasa, som tyvärr gick igenom.
Förutom vingårdsbesök har vi den senaste tiden haft ett par vinprovningar på Brescou och under Printivalen har vi sålt Brescouviner på glas på Place Gambetta.
Den 26 april fick vi besök av LarsPeters barndomsvän Thomas och hans käresta Agneta. Vi umgicks intensivt i fem dagar och fem nätter. Vi hann med bad i Medelhavet, vandringar i bergen, besök på vingårdar, bad i floden Herault, rundvandring i Pezenas, restaurangbesök, grillning och vinsmakning, mycket trevliga dagar i skiftande väder.
Dagarna springer iväg och nu är det maj och nya äventyr väntar.





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar