Det var ett tag sedan vi var på provning i Köpenhamn, varför vi såg fram emot den 8 juni och Barolo & Friends på Börsen i Köpenhamn. Börsen, detta vackra, mycket speciella hus för handel. Arrangemanget ordnades för 10:e gången och som vanligt var det tight med vinimportörer, journalister, bloggare och restaurangfolk runt de 40-tal producenter från Piemonte som kommit.
Totalt räknade arrangörerna Jens Simonsen och Ulrik Nam Knudsen in ca 1200 besökare.
Dagen började med en Masterclass under ledning av Thomas Ilkjaer, expert på Italienska viner. Thomas är ansvarig för Vinakademin i Köpenhamn och har bla. skrivit en utmärkt bok om Amaroneviner.
Lite om Piemonte och druvan Barbera, den viktigaste druvan i området.
Barbera är den nionde mest planterade druvsorten i Italien men är överlägset mest odlad i Piemonte. Av den totala odlingsmarken i Piemonte är 1/3 planterad med Barbera. Den är visserligen i minskande med är den ekonomiskt mest viktiga druvsorten för producenterna. Ursprunget är okänt. Odlas nästa bara i Piemonte men finns även i Argentina och USA. Barberan är känd för sin höga syra, sin kraftiga färg, sin fruktdrivna smak och doft samt att den i pricip saknar nästan tanniner.
Provningen bestod av viner från 11 olika producenter. Några var oekade, några av äldre årgång, några ekade i stora fat andra i mindre fat. Vi presenterar nedan de tre vi tyckte var de bästa;
Barbera 100%. Ett vin med fin struktur men ungdomligt fräsch och fruktig doft och smak. Härlig syra, känns stor och torr i munnen. Tänk en god pasta eller en riktigt god hårdost.
Foglino 7 Winery, www.foglino7.it, Barbera d’Asti Superiore DOCG, ”Se Ven” 2015
Ett mycket speciellt vin där torra söta druvor tillsätts i en andra fas. Dessa ger tanniner och rundör.
Detta är ett gammalt fint hus som lagrar sitt vin på stora gamla fat. Vinet är 100 % Barbera vilket gör det rött och färgspäckat, en intensiv doft av plommon och mörka bär. Vinet är torrt, mineraligt och syrligt, ett uttryck som finns kvar genom åren. Detta vin kan du lagra länge.
Direkt efter förläsningen tog vi en rundvandring bland alla producenterna. Det är en härlig känsla att gå runt men det är svårt att välja. Vi tror ändå till sist att vi fått det bästa utbudet i masterclassen. Vi vandrade trots allt runt och provade lite här och där men har inte några bestående och speciella upplevelser
Turen var med oss, vi fick möjlighet att bevista ännu en Masterclass, även denna under ledning av Thomas Ilkjaer. Ämnet var nu ”The great diversity of Piemonte”.
Thomas berättade om det fantastiska utbud av druvor som finns i detta område. Förutom de kända Nebbiolo, Barbera och Dolcetto så överraskar det även en kännare som Thomas, alla dessa okända druvor, Idag fick vi prova;
Arneis: En grön druva, okänd för oss. Denna druva har tidigare oftast använts för att komplettera och mjuka upp den traditionella piemontiska druvan Nebbiolo. Nu lever den på egna meriter Druvan är svårodlad och krävande. Namnet Arneis betyder en svår och krävande person på den lokala piemontiska dialekten.
Doften från druvan är väldigt speciell, parfymerad doft av persika, mandel, och humle. Tack vare modern vinodlingsteknik har man också kunnat ge vinerna god struktur och balanserad syra vilket tidigare varit ett problem.
Är en odlare av denna druva till 100%. Karaktäristisk friskt vin med frukt och florala dofter och smaker. Påminner lite om dofterna från våra franska vänner Rosanne och Marsanne. Ett trevligt vitt vin.
Pelaverga; Är en blå druva som odlas framförallt i och omkring orten Verduno väst om Alba. Druvan ger ett ljustrött men mycket smakrikt vin. Pelaverga är minskande men har också börjat bli populärt bland vinnördar.
Proderi Roset, www.poderiroset.it, Pelaverga DOC 2016
Vinet består av 100 % Pelaverga. Vinet har legat 8 månader på ståltank och 3-4 månader på butelj före försäljning. Här känner man igen körsbärstonerna med inslag av peppar. Hög syra med välbalanserade tanniner. Ett spännande vin som vi aldrig tidigare smakat.
Grigolino. En blå druva som ger ett ljust rött vin med hög syra och tanniner. Floral och fruktig doft. Vi provade tre olika viner gjorda på Grigolino men inget av dessa passade vår gom. Vi provade däremot ett grigolinovin ute i provningshallen som var alldeles utmärkt. Nämligen;
Angelini Paolo. www.societaagricolaangelinipaolo.com, Grignolino del Monferrato Casalese Doc ” Arbian” 2016.
Detta vin var mycket bra. Ljusröd färg. Floral doft. Smaken kryddig med hög syra och trevliga tanniner. Mums.
Vi tackar naturligtvis Jens Simonsen och Ulrik Nam Knudsen för ett utmärkt arrangemang. Vår stora behållning var Thoms Ilkjaers föreläsningar. Vi ser fram mot nästa års Barolo & Friends och längtar redan till Italien och Piemonte.
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar