fredag 4 maj 2018

Gaillac och den svenskägda vingården Canto Perlic

Gaillac och den svenskägda vingården Canto Perlic
Solen sken när vi lämnade Albi. Vi hade bestämt oss för en tur genom vinområdet Gaillac eftersom det var okänt för oss.  Vi hade under Albidagarna druckit, vitt, friskt vin från just Gaillac. Själva staden var i Pezenas storlek. Under vår korta promenad dök vi på en vinbutik med en svensk flagga i fönstret: kom gärna och besök vår vingård. Den är svenskägd. Detta kunde vi inte missa.
Men först lite om området Gaillac
Området Gaillac, har samma namn som huvudorten.  Vissa hävdar att Gaillac är ett av de äldsta vinområdena i Frankrike. Redan de gamla Romarna förde med sig konsten att göra vin till området. Området tillhör Sudoest och ligger granne med det mer kända Cahor. I Gaillac tillverkas framförallt röda viner på druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och de för området speciella röda druvorna Fer (Braucol ) och Duras. Vinerna är kraftfulla och bra lagringsviner.
Här tillverkas också tämligen mycket vitt vin på de gröna druvorna Mausac, Sauvignon Blanc, Muscadelle och de för oss helt okända Len de l’eil och Ondenc. Området är också känt för sitt söta vin. Totalt finns det ca 500 vinodlare i området, ca 300 gör eget vin.
Nu till den svenskägda vingården Canto Perlic ”Rapphönans sång” på språket occitane. Den 6 kilometer långa vägen till gården gick slingrigt genom ett grönt landskap. Landskapet dominerades inte av vinstockar, de dök upp lite här o var, utan av ordinärt jordbruk. Väl framme på gården möttes vi av ägarna Ursula och Sune Sloge. Paret hade köpt gården 1999 och byggt upp den från grunden.
Vingården är belägen på 300 meters höjd. Odlingarna som är 8,5 ha stora ligger på de vackra sluttningarna mot floden Tarn. Här produceras ca 40000 flaskor årligen. Främst  röda viner men även vitt, rosé, mousserande, och dessertvin.
Paret Sloge var Ica-handlare i Uppsala som, när de gick i pension, drömde om att odla och tillverka gott vin och bo på en vingård i södra Europa. Att det blev Gaillacområdet var mest av en slump. De tittade på många gårdar men antingen var de för små, alltför nedgångna, för dyra eller dylikt, men så sprang de på Canto Perlic och blev förälskade i landskapet och gården.
Paret byggde en ny cave, planterade nya druvstockar och försökte lära sig alltmer om vinodling och vintillverkning. De anställde lokala, duktiga medarbetare som kunde vin och det är genom dem som de nått sin framgång. Det har hela tiden varit viktigt att bevara gårdens gamla traditioner och att plantera de druvor som är traditionella för området. Gårdens viner har på senare år fått ett antal prestigefyllda priser och de säljer  sina viner till lokala restauranger och butiker men även till ett antal restauranger i Sverige. Vinet finns också att beställa på Systemets beställningssortiment.
Paret har även en vinbutik inne i staden Gaillac.
Det har varit 19 år med otroligt mycket slitsamt arbete, men de ångrar inte en minut att de satsade på sin dröm. De har på senare år fått allt bättre och större skördar vilket gjort att de även gjort en del vracvin.
 
Givetvis provade vi gårdens samtliga viner men följande föll oss särskilt i smaken;
Selection tillverkas på druvorna Syrah, Braucol, Duras och Merlot. Vinet har en klar röd ton och är friskt, fräscht och fruktigt i smaken med tydlig karaktär av körsbär. Kan lagras i flera år.
Gaillac Prestige gjort på druvorna Syrah, Merlot och Braucol. Vinet har en kraftfull röd färg och har legat på franska ekfat i 12 månader. Doften är rik på svarta bär och plommon. Smaken är kraftig, fyllig och torr med inslag av kryddor, lakrits och mineraler. Kan lägras länge.
Premium, en blandning av Duras och Gamay. Vinet tillverkas inte varje år och endast 1200 flaskor. Det ligger på de bästa ekfaten i 18 månader. Vi smakar 2015, detta kan verkligen lagras i många år, är kraftfullt med mycket tanniner.
Galliac Blanc sec. Vitt vin gjort på druvorna Len I’eil, Mausac och Sauvignon blanc. Vinet lagras under 6 månader på gamla ekfat. Här märks främst Sauvignon Blanc i doft och smak.
Rosé AOC, gjort på Syrah, Braucol Merlot och Cabernet Sauvignon, ett torrt, fruktigt och syrerikt rosé som fått priser.
Monalisa, gårdens söta vin tillverkat huvudsakligen på druvan L’eil. Druvorna skördas i november och har en sockerhalt på 18-20 %. Vinet är mycket angenämt med sötma och friskhet parad i form av honung och citrus.
Vi uppskattade verkligen besöket på gården och vi tackar för provning, rundvisning och trevliga samtal. Har ni vägarna förbi, gör en avstickare.








2 kommentarer:

  1. Hej! Har stort nöje av er vinblogg. Blev tipsad av KA. Litet roligt att vi också varit hos systrarna Faller i Alsace där vi var med vårt vingäng 2008 och nu läser jag om Ursula och Sune. Vi besökte dem i höstas (2019), fast första gången var redan 2010 då jag var kollega med en släkting till dem.

    SvaraRadera