tisdag 7 juni 2016

Vi har varit slarviga

Det var nu ett tag sedan vi kom hem från Nya Zeeland. Vårt engagemang med vår blogg har inte varit den bästa, vi har haft annat på programmet men nu gör vi en omstart.

En kort tid efter hemkomsten fick vi möjligheten att passa vännerna Claes o Lotti Jonssons utomordentligt vackra hus i Pezenas. Det var 14 härliga dagar i detta palats. Det var nymålat i rött, i italiensk röd färg. Huset är så vackert in i minsta detalj så man häpnar. Under vår vistelse fick vi besök av grannarna Lena och Lennart Jönsson som var på väg hem från Spanien. Köpenhamnssonen Ludvig med sambo Fanny kom också på ett snabbt besök i vår härliga stad.  Tyvärr var vädret inte det bästa under vistelsen men vi hann trots allt med ett bad i Medelhavet. Övrig tid ägnades framförallt åt att kolla hus och lägenheter för eventuellt framtida köp.
 Vinet då? Jo, men visst besökte vi vinbonden Arne Wennberg på Domaine de Brescou. Vi provade de nyproducerade vinerna. Vi var mest nyfikna på årets omgång av rosé. Fleur de été 2015 är lite annorlunda än vinet 2014. Vinet är inte lika fruktigt som tidigare men har å andra sidan en tydligare syra. Vinet är utmärkt och är en klar favorit bland Languedocs roséviner.

Vi besökte också Mas Jullien som ligger i den lilla byn Jonquières ca 4 mil från havet på sluttningarna av Plateau du Larzac. Här hämtade vi två lådor av det åtråvärda prestigevinet som vi hade reserverat för ett år sedan.  Det måste vara härligt att vara vinbonde och veta att allt vin är sålt redan vid skörd. 

I Cap Agde passade vi på att besöka den stora vinmässan Vinocap 2016. Omkring 200 olika vinproducenter presenterade sina viner för provsmakning. Tyvärr tenderar de här stora vinmässorna bli svåröverskådliga. Alltför många producenter och alltför många viner att bedöma. Vi mötte dock flera bekanta producenter bl.a Verena Wyss som menade denna mässa var en av de viktigaste mässorna för de lokala vinodlarna. Vi beställde några lådor av hennes underbart goda Viognier som ska avhämtas vid senare tillfälle.

Lars Peter hann även med att hålla en vinprovning hos Yvonne Tenninge på hennes vackra B&B, La belle vue. För Yvonnes gäster var provningen en introduktion av Languedoc och dess viner. Kul.

Vi hade två härliga veckor i underbara Pezenas. Vi återkommer till dig ljuvliga bygd, i juli, då årets Tour de France passerar området och dess byar.

Det är tufft att vara pensionär. Efter en vecka i Helsingborg var det dags för New York. Resan gick av stapeln tillsammans med vännerna Lars Ek och Ingrid Skog.

Det är andra gången vi är i denna världsmetropol tillsammans och även denna gång bor vi i en liten lägenhet på Manhattan. New York är alltid lika spännande att komma till, mångkulturell, aldrig tyst och sovande, alltid och överallt finns trevliga restauranger, barer, marknader, affärer och andra sevärdheter. Eftersom vi alla varit här ett antal gånger så är de nödvändiga sevärdheterna onödiga! Vi ägnade dagarna åt att besöka trevliga områden, trevliga restauranger och barer, parker och det otippade Coney Island. Här tog vi ett kallt bad i Atlanten, testade den berömda Hot Doggen och njöt av solen. Vinet, ja vi måste konstatera att amerikanska viner är dyra om de ska vara värda att dricka, synd.

Väl hemkomna tog vi bilen till vårt grannland Norge. Vi överraskades av värmen i fjällen men vädret i Hemsedal är skiftande och regn o dimma hör till vid våra besök hos sonen Rasmus och sambon Gina. Men inget skrämmer oss från vandringar med killen Yukon, han är alltid pigg på turer.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar