fredag 10 juni 2016

Barolo & Friends 2016 på Börsen i Köpenhamn

Barolo & Friends är en återkommande tillställning i Köpenhamn arrangerad av Vini del Piemonte, Strada del Barolo och Jens Simonsen. Vi har haft tillfälle att bevista detta trevliga arrangemang under ett antal år och i förra veckan var det åter dags att fördjupa sig i Piemontes fantastiska drycker. Ca 35 producenter mötte upp på Börsen detta underbart vackra och klassiska Köpenhamnshus. Här presenterades viner, choklad och Parmaskinka till flera hundra inbjudna gäster.

Tyvärr är det omöjligt att göra alla producenter rättvisa genom att prova deras viner, det är ett evinnerligt spottande och till sist är smak och doftlökarna som försmittade. Vi brukar, mest på känn, välja ut ett antal, så också i år:
  • Baccà, Ghilino Federico – Monforte d’Alba (CN)
En liten, relativt ny vingård med en produktion av 10 000 flaskor. Premiär för vintillverkningen gick av stapeln 2010 och 2014 var det första marknadsföringsåret.  Vi blev mycket förtjusta i Nebbiolo d'Alba  2012 och Barolo Bussia 2011. Vinerna var strama i traditionell stil och de kommer säkert att bli ännu bättre om några år. Mycket prisvärda.
  • Cascina Castlet – Costigliole d’Asti (AT) www.cascinacastlet.com
Här fastnade vi för de fräcka etiketterna målade direkt på flaskorna. Gården producerar ca 250 000 buteljer, de flesta med rött innehåll. Det bästa var Barbera Asti Superiori Litina 2012B. Vinet var tillverkat i Amaronestil men med hög syra. Alltför hög alkohol med därmed följande sötma.
  • Domenico Clerico – Monforte d’Alba (CN). www.domenicoclerico.com
Gården ligger i Monforte d Alba och producerar 110 000 flaskor. om året. Gården presenterade 4 olika Barolo och en Barbera. Barolovinerna från 2011 var mycket goda men det bästa för dagen var  ändå deras Barolo Percristina 2006. Överhuvudtaget var vinerna från denna gård utmäkta och de finns på marknaden i Danmark.
  • Manzone Giovanni – Monforte d’Alba (CN) www.manzonegiovanni.com
Gården ligger i Monforte och har en produktion på 50 000 buteljer. Ett antal av deras viner har fått över 90 poäng av Parker och även  höga poäng av andra namnkunniga bedömare. Druvorna odlas på 450 meter höjd. Vi provade oss igenom gårdens samtliga viner och fastnade för höjdarvinet Barolo Gramolere 2011. Härlig frukt med lång eftersmak och mjuka tanniner. Ett utmärkt vin. Till denna gård ska vi åka.

  • Monchiero Fratelli – Castiglione Falletto (CN) www.monchierovini.it
Familjeägd gård som ligger i den vackra byn Castiglione Faletto. Ligger nästgårds det B&B ,Tenuta Montanello, som vi bott på vid några tillfällen. Gården är tämligen liten med en produktion av 35 000 flaskor men producerar en bra Barolo. Hit kan vi tänka oss en tur.
  • Podere Ruggeri Corsini – Monforte d’Alba (CN) www.ruggericorsini.it
Vingården grundades 1995 av Loredana Addari och Nicola Argamante. Gården är tämligen liten på ca 10 ha och de producerar ca 75.000 flaskor. Här satsar man främst på Barbera och Lange Nebbiolo men även här fanns en Barolo som var stram o fin i smaken. Dagens bästa Barbera och Lange Nebbiolo kom från gården. Vinerna finns i Danmark, trevligt om man vill lära känna dem djupare.
  • Ponchione Maurizio – Govone (CN) www.ponchionemaurizio.com
Detta var den första producenten vi mötte och provade, vilket kan ha påverkat våra bedömningar. Vi provade oss igenom fyra av deras viner, ett vitt Arneis samt deras röda Barbera d'Alba, Nebbiolo och en Roero.
Vinerna kändes rena och tydliga med en härlig syra och rika på tanniner. Sammantaget var de mycket bra. När vi åker till Piemonte så får denna gård ett säkert besök. I Govone finns ett härligt B&B!
  • Tenuta San Mauro – Castagnole delle Lanze (AT) www.tenutasanmauro.com
Gården består av 40 ha men tillverkar endast 20 000 flaskor. Egendomen ligger naturskönt och har specialiserat sig på Barbarescoproduktion. Här smakade vi dagens bästa Barbaresco, Canova Riserva 2004 med stor smak, stram och välbalanserad. En gård att åka till!
  • Pescaja – Cisterna d’Asti (AT) www.pescaja.com
Nja. Allför mycket sötma för vår smak.Om någon är intresserad så finns vinet i Danmark.

Efter timmar av smakning och spottande var det dags för god choklad från Italien. Först presenterades dock härlig parmaskinka med olika "lagringstider". Skinkan var suveränt god och man kunde verkligen känna skillnaden i "lagring". Chokladen var också utmärkt även om man kunnat vara lite generösare med smakningen. Vi tackar än en gång för ett utmärkt arrangemang och nu längtar vi verkligen till Italien. Kanske blir det en vända i sommar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar