onsdag 30 december 2015

Bacina Vino årsstämma 2015

Tyvärr hade vi i år inte möjlighet att närvara vid Bacinas bolagsstämma. Verksamheten går framåt. Inga röda siffror i bokslutet. Under året har den nya byggnaden för lagring, produktion, administration och för framförallt besöksverksamhet färdigställts. Antalet besöksresor har ökat väsentligt.
Vinförsäljningen i Serbien går enligt plan och Sverige har alltfler restauranger börjat sälja såväl det röda vinet Dolina barrique som rosévinet.
Vinmålaren Anders Ulveman är helt lyrsikt över det senaste rosévinet som inom kort kommer ut på marknaden och är något ljusare i färgen och mer internationellt i smaken. Anders menar också att det röda vinet blir allt bättre år efter år. Årgång 2012 är en höjdare.

På bolagsstämman berättade ambassadrådet Björn Mossberg lite om hur vinproduktionen av Dolina bidrar till Serbiens export. 
Tack vare produktionen av viner på vingården i Bacina bidrar Dolina-vinerna till Serbiens ekonomiska utveckling. 
De arbetstillfällen som vinproduktionen av Dolina ger har stor betydelse för byn Bacina.

Exporten har stor betydelse för Serbiens ekonomi. Främst exporteras Fiat-bilar som tillverkas i staden Kragujevac som ligger ungefär 3 mil nordväst om Bacina. Den bil påven åkte i när han nyligen besökte USA var en Fiat-bil tillverkad i Kragujevac.
Exporten till Sverige är främst frusna bär och nötter, 15 %, och gummidäck, 9 %. Den officiella statistiken för exporten till Sverige, enligt OECD, har även med kategorin ”vin”. Vin står för 0,068 % av den totala exporten. I kronor räknat motsvarar det den summa av exportvärde som Dolina-vinerna står för. Enligt Göran är exporten av Dolina ca 8 000 liter gånger € 3:-/liter, ungefär en kvarts miljon kronor, vilket motsvarar den summa som anges i den officiella statistiken för vinexport till Sverige. Exporten av Dolina-vinerna till Sverige har gjort att kategorin ”vin” nu finns med i den offentliga statistiken gällande serbiens export till Sverige. Exporten av Dolina till Sverige har med andra ord påverkat den officiella statistiken.Enligt den officiella statistiken så står exporten av Dolina för hela 0,21 % av Serbiens export av vin.

Under året har också vinmålarna Anders och Alex på bästa sändningstid deltagit i Serbisk Tv. Var god se bifogde filer http://youtu.be/XzqBcPESNGY och http://youtu.be/kUMOuMBdJEk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar