lördag 7 februari 2015

Våra 10-bästa röda viner

Vi gillar vin, inte enbart som dryck utan dess fascinerande historia, som vacker och lockande växt, alla lärdomar som vinkonsten för med sig och givetvis dess olika dofter och smaker. Vi har druckit många, mycket goda röda viner, en del av dem har etsat sig fast med namn och allt medan andra – lika goda - finns kvar i smak- och doftminnet men tyvärr har namnen fallit bort. Vi försöker nedan ge en beskrivning av våra 10 bästa vinupplevelser; för det är ju så att sammanhanget har betydelse för upplevelsen, i alla fall tycker vi det. Vår numrering ska inte ses som en klassificering:

1. El Nido,
För några år sedan köpte vi, på Håkan Nilssons inrådan, några flaskor El Nido 2008 från Jumilla i Spanien. Vi hade vissa betänkligheter pga priset men vi slog till. Tanken var att flaskorna skulle få ligga till sig några år men vi kunde inte hålla fingrarna i styr, en flaska offrades till lammet.  Whooohh vilket vin! El Nido är gjort på 70 %  Cabernet Sauvignon och 30 % Monastrell (Mourvèdre i Frankrike). Vinet är en Crianza. Det har lagrats i 22-26 månader i barriquer. Vinet produceras endast i 5000 flaskor.
El Nido är mycket kraftigt och intensivt och har en god syra och mjuka fina tanniner. I doften finner vi mörk frukt i form av moreller och svarta vinbär, lakrits, kärnor, kastanjer och mandel. Smaken rymmer mörka bär, mandel lite lakrits och en mycket lång och fin intensiv eftersmak. Doft och smakupplevelsen är helt underbar. Det går att framkalla smaken när som helst, ett vin som vi aldrig glömmer.

2. Quinta do Crasto, Vinha da ponte – Portugal
Nu befinner vi oss i den underbart vackra Duorodalen i norra Portugal. Vi åker på floden och flodsidorna med sina vinodlingar stupar ner i vattnet, det tar andan ur en. Vi landar vid en brygga och hämtas upp av ägaren till gården, vi bjuds en fantastisk provning, rundvandring och lunch, allt är som taget ur en film.
Vinha da Ponte är en särskild del av Quinta do Crasto´s vingård där stockarna är över hundra år gamla. Vinet tillverkas endast de bästa åren och består av en blandning av de druvor som dessa gamla stockar ger. Druvorna trampas på det traditionella sätter i stenlagarer och förs därefter över i ståltankar för att till sist lagras i fransk ek. Detta är ett underbart vin som får en att njuta av varje droppe. Världsklass. Givetvis kostar vinet en slant men är värt varenda krona. Vinerna från Quinta do Crasto håller alla mycket hög klass. Vinerna fick oss att minnas den otroligt trevliga Portugalresan vi hade tillsammans med vår ciceron Håkan Nilsson. En resa som vi verkligen rekommenderar.

3. Perpertual, Torres
I somras (2014) gjorde vi en bilresa till Barcelona och därifrån till det lilla vindistriktet Priorat ca 10 mil söder om Barcelona. Landskapet visade en särpräglad och spektakulär natur, lite som Duorodalen men utan flod. Vinet odlas på terrasser i höglänt terräng. På Torres anläggning i El Llobo tillverkas bla det prisade vinet Perpetuel som är en blandning av Grenache och Cargignan. Vi hade beställt tid för vår rundvandring och provning. Just denna dag var vi de enda besökarna vilket gjorde att vi fick en mycket ingående och lärorik visning som slutade i en provning av bla detta fantastiskt ljuvliga vin. Detta vin finns att beställa på Systembolaget och är några hundralappar billigare här än på gården. Vi kunde inte släppa smaken så tillbaka i Barcelona blev det ett glas på Torres vinbar. Beställ och njut!

4. Grand Cru, Echézeaux, Daniel Bocquenet, Nuits-Saint-Georges
Hit kom vi för några år sedan under en bil/vin/cykelsemester i de franska vindistrikten runt Rhone. Vi hade fått tips om denna mycket intressanta bonde och hade bestämt mötet hemifrån. Vi kommer in i en fuktig källare fylld av svamp, allt doftade champion.  Från att ha varit lite tvär bjöd vinbonden på sina bourgogner från diverse årgångar och bla hans helt underbara Echézeaux, Grand Cru. Visst fanns en viss svampdoft men den blandades med röda bär och frukter. Har ni vägarna förbi är det värt ett besök men boka i tid!

5. Brunello di Montalcino , Poggio del Sotto
Under vår första organiserade vinresa till Toscana besökte vi denna fina vingård som drevs av Piero Palmucci. Han hade varit bosatt i Sverige under ett antal år och pratade svenska. Han tillverkade viner i små mängder och bland dessa fanns denna underbara Brunello som består av 100 % Sangiovese. Vi köpte vinet på plats, sparade det ett antal år och blev lika begeistrade nu som då över det alldeles speciella italienska som både Sangiovese och Nebbiolo står för.

6. Alto, Ribera del Douro
Ett fantastiskt vin på Tempranillo som fått 22 månaders lagring på ekfat. Nu är vi på den spanska sidan av Duoro och här finns dessa kraftpaket. Första gången vi smakade Alto och storebror Alto PS var på en winemakers dinner på Gastroi Helsingborg. Vi föll redan i inledningen och har sedan köpt varje årgång, ibland tar vi fram och njuter stort. Ett av Åsas favoritvin.

7. Domaine des Creisses, Les Brunes 2005
I Valros en ”förort” till Pezenas, Languedoc, i Frankrike ligger vingården Domaine des Creisses. Sedan 1998 drivs den av vinmakaren Philippe Chesnelong. De flesta gårdar tillverkar ett antal viner men här gör man enbart två viner, båda röda. Les Brunes 2005 består av; 60% Cabernet Sauvignon och 40% Syrah. Vinet har legat ca 18 månader på fransk ek. Med sina år presenterar vinet sig som härligt friskt med en god syra och mjuka fina tanniner. Här finns mörka bär, lakrits och peppar i en god balans, där doft och smak hänger väl samman. En verklig godsak som serveras på de finare krogarna i Frankrike, håll uppsikt!

8. Sassicaia
Vi är åter i Italien och Toscana och här finns det lilla distriktet Bolgheri. Här hittar vi gården som producerar det underbart goda vinet Sassicaia som består av Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Även detta vin ligger mycket högt i pris men är värt sin slant. Under en skidsemester i Cervinia hittade vi en fantastisk vinbutik. Här fanns alla stora viner representerade i diverse årgångar och för en penning bjöds smakning. Det var här vi kunde uppleva flera årgångar av vinet och en 2008 ligger och gottar sig i vinskåpet. Den får ligga lite till!

9. Châteauneuf-du-Pape E.Guigal (nr 70503)
På vår 10-bästa lista måste vi ha med ett vin från Châteauneuf-du-Pape. I detta franska vinområde odlas många olika sorters druvor och vinerna består av blandningar med upp till tretton olika druvor. Vi har valt ett vin från producenten  E.Guigal med 80 % Grenache, 10 % Syrah, 5 % Morvedre och 5% övriga. Vinet har en doft av mörka bär, choklad, tobak och kryddor. Smaken är välbalanserad och intensiv med en lång härlig eftersmak. Väl värt en investering!

10. Mouton-Rothschild (Pauillac)
Vi var för några år sedan på en vinresa med Håkan Nilsson till Bourdeaux. Även denna resa rekommenderas! Vi hade många fantastiska provningar och drack många goda Bourdeauxviner men ett stack ut! Ja det var inte fullgånget, det var ett fatprov på detta mytomspunna slotts vin; ack! det var ett av de godaste viner vi någonsin kommer att smaka.(Åsas bedömning). Vinet är som alltid slutsålt redan då det ligger på fat och till otroliga priser.

I sammanställningen finns ingen Barolo trots att vi är mycket förtjusta i den ädla Nebbiolodruvan men vi reviderar kontinuerligt så det kommer. Vissa undrar säkert varför vi inte har med viner från den s.k. nya världen men vi har inte kommit på något än som slår ut de vi listat. Vi har gjort en resa till Sydafrika och vi gillade en del viner riktigt mycket. Både Nord- och Sydamerika har många mycket goda viner men här har vi mycket kvar att lära.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar